x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: În cazul jurnaliştilor răpiţi, au fost cumpărate informaţii din Irak şi din ţările vecine

Băsescu: În cazul jurnaliştilor răpiţi, au fost cumpărate informaţii din Irak şi din ţările vecine

20 Noi 2009   •   00:00

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri seară, la B1 TV, că, în cazul celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak, au fost cumpărate informaţii, menţionând că nu există chitanţe şi a calificat drept "copilărie" afirmaţiile procurorului Nastasiu privind lipsa unor bani din răscumpărare.

În opinia şefului statului, dacă magistratul avea suspiciuni cu privire la dispariţia banilor, trebuia să facă verificări la momentul în care era procuror. Traian Băsescu a susţinut că, la momentul la care s-a constituit celula de criză pentru eliberarea jurnaliştilor, s-a constatat că, aşa cum se face peste tot, se cumpără informaţii, ceea ce s-a şi întâmplat în cazul celor trei jurnalişti români. Potrivit lui Băsescu, fiecare infirmaţie a fost cumpărată din Irak sau din ţările vecine Irakului. "Totul este secretizat acolo şi rugămintea mea este să nu insistaţi. În Irak, în ţări din jur, s-au cumpărat informaţii (...) de la cetăţeni, de la oameni, din om în om. Deci, unde vreţi să găsiţi chitanţele astea?", a spus Traian Băsescu râzând. El a remarcat că "informaţii se cumpără oriunde în lumea asta".

Fostul procuror Ciprian Nastasiu, cel care l-a deferit justiţiei pe Omar Hayssam, a susţinut că despre răscumpărarea jurnaliştilor răpiţi în Irak a auzit, la acel moment, "o poveste şocantă, interesantă, din surse americane şi irakiene", precizând că au fost mai multe scenarii privind banii daţi. Luni, la lansarea cărţii "Prădarea României", care cuprinde mărturii ale lui Nastasiu privind cazul Hayssam, fostul anchetator s-a referit la răscumpărarea jurnaliştilor. Întrebat despre faptul că s-ar fi plătit 12-13 milioane de dolari pentru recuperarea românilor din mâinile răpitorilor, bani din care ar fi ajuns cu mai puţin de patru milioane de dolari "la destinaţie", Nastasiu a spus; "Aşa cum scriu şi-n carte, paragraful cu privire la răscumpărare sună în genul următor: «Am auzit o poveste şocantă, interesantă, din surse americane şi irakiene, la acel moment»".

×
Subiecte în articol: politic