x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu joacă la anticipate

Băsescu joacă la anticipate

de Oana Stancu Zamfir    |    29 Mai 2007   •   00:00
Băsescu joacă la anticipate
Sursa foto: DAN MARINESCU/

Preşedintele Traian Băsescu urmăreşte să determine alegeri anticipate in luna octombrie şi nu un guvern stabil pănă la finalul acestui mandat, aşa cum scria in invitaţia adresată partidelor pentru consultările care au avut loc ieri la Cotroceni. Pănă atunci el ar putea numi un premier de la PSD.

Preşedintele Traian Băsescu urmăreşte să determine alegeri anticipate in luna octombrie şi nu un guvern stabil pănă la finalul acestui mandat, aşa cum scria in invitaţia adresată partidelor pentru consultările care au avut loc ieri la Cotroceni. Pănă atunci el ar putea numi un premier de la PSD.


Şeful statului le-a dat mesaje confuze partidelor la runda de consultări de ieri, de la Cotroceni, in privinţa alegerilor anticipate. Potrivit liderului PSD, Mircea Geoană, Traian Băsescu ar fi fost de acord că alegerile anticipate nu sunt oportune in acest moment, el pledănd pentru un guvern stabil pănă la sfărşitul "actualului ciclu politic". Declaraţia lui Geoană a fost contrazisă imediat de liderul PD, Emil Boc, care a arătat că, "din căte a inţeles" el, "preşedintele e un susţinător al anticipatelor" in a doua jumătate a lunii octombrie, aşa cum a propus PD. Surse din delegaţia democrată spun că in timpul consultărilor Băsescu s-ar fi arătat nemulţumit de declaraţia lui Geoană, precizănd că i-ar fi spus acestuia doar că nu are el părghii să facă anticipate, ci doar partidele pot.

De altfel, preşedintele a şi ţinut, la inceputul discuţiilor cu grupul minorităţilor, să adreseze partidelor rugămintea de a nu mai face declaraţii in legătură cu ce soluţie agreează el, ci doar cu ce puncte de vedere au ele, opinia sa urmănd să fie anunţată in Parlament.


PAŞI. Potrivit democraţilor, paşii politici pe care tabăra prezidenţială ii va face in perioada următoare vor fi găndiţi astfel: preşedintele se va adresa Parlamentului cu concluziile rezultate in urma acestor consultări şi va chema din nou partidele la o nouă rundă care să vizeze explicit noua formulă guvernamentală. In paralel, PD este decis să depună el moţiunea de cenzură impotriva Guvernului Tăriceanu, pentru a finaliza efectele referendumului şi nu să lase PSD acest demers. Gestul ar determina PSD să ia o decizie transparentă: este cu PNL sau nu, spun calculele democrate. "Tăriceanu să guverneze cu toate cele cinci partide care au votat suspendarea şi să-şi oficializeze astfel coaliţia", spunea un lider democrat.

In cazul succesului moţiunii insă, preşedintele Traian Băsescu ar intenţiona să numească un premier de la PSD, in calitate de partid cu cei mai mulţi parlamentari. Nu pe Mircea Geoană insă, spun sursele citate, preşedintele preferăndu-i pe Vasile Puşcaş sau pe Cristian Diaconescu.


CLAUZA PE JUSTIŢIE. Moţiunea PD se va axa pe probleme din justiţie ca urmare a intervenţiei noului ministru in scopul demiterii procurorilor DNA, arată surse democrate, care dau ca sigură activarea clauzei pe justiţie in raportul CE de la 15 iunie. Liderul PD Emil Boc a enumerat insă mai multe teme, printre care şi rezultatul referendumului, el reiterănd că premierul Tăriceanu, care a susţinut demiterea preşedintelui, trebuie să plece acum din fruntea Executivului. "Asistăm cu oarecare suprindere la faptul că sunt partide care au reuşit să obţină impreună 25% la referendum şi stabilesc paşii următori. Se pare că nu au inţeles mare lucru din democraţie", a atacat şi Băsescu tema in debutul discuţiilor cu PD. Din acelaşi motiv, cu premierul Tăriceanu s-a contrat din prima, acesta refuzănd să accepte teza lui Băsescu potrivit căreia rezultatul referendumului nu se referă doar la intrebarea legată de demiterea preşedintelui, ci este şi o asumare a proiectelor prezidenţiale. Preşedintele a fost, in schimb, extrem de amabil cu reprezentanţii PSD cărora le-a mulţumit pentru corectitudinea defăşurării referendumului, chiar dacă au existat speculaţii că ar putea exista fraude. In privinţa delegaţiei PD, din care a făcut parte pentru prima dată şi secretarul executiv Elena Udrea, preşedintele a remarcat, vesel, că cele trei doamne democrate (Udrea, Anca Boagiu şi Sulfina Barbu) au fost grupate de colegii lor fix in unghiul său de vedere.

CONSULTARE SEPARATĂ. După runda de consultări cu partidele, liderii PD au revenit la Cotroceni pentru o nouă discuţie cu Traian Băsescu. In decursul acesteia s-a pus problema urgentării moţiunii de cenzură anunţată de PD. De asemenea, surse participante spun că Traian Băsescu va vorbi şi el miercuri in Parlament despre necesitatea demisiei Cabinetului Tăriceanu.


Tăriceanu nu s-a dus să caute nod in papură

Cel mai sensibil subiect de pe agenda discuţiilor cu preşedintele Traian Băsescu - noua majoritate parlamentară - a fost expediat de liberali cu justificarea că guvernul a primit la investitură peste 300 de voturi in Parlament şi că nu este nevoie de o nouă negociere legată de susţinerea Executivului. Argumentul a fost prezentat de premierul Tăriceanu atăt in faţa preşedintelui, căt şi public, intr-o conferinţă ulterioară intălnirii de la Cotroceni. Premierul a mai spus că legea lustraţiei şi votul uninominal sunt proiecte ale PNL şi se bucură că au sprijinul preşedintelui, că a obţinut acordul preşedintelui pentru proiectul liberal al legilor securităţii naţionale, că PNL este dispus să inceapă discuţia despre revizuirea Constituţiei şi că va promova proiectul privind deschiderea arhivelor PCR prin ordonanţă de urgenţă. "Eu nu m-am dus la Cotroceni să caut nod in papură", a replicat premierul, intrebat fiind cum a ajuns la un asemenea consens cu preşedintele. Ce n-a spus insă Tăriceanu a fost că şeful statului le-a transmis liberalilor că vrea in continuare alegeri anticipate şi că, dacă ar putea, ar dizolva Parlamentul, susţin surse participante la intălnire. (Monica Iordache Apostol)



Varianta PSD după consultări

Pesediştii au plecat de la Cotroceni cu garanţia că preşedintele Băsescu nu mai vrea anticipate şi că acceptă ideea formării unui nou guvern. Cel puţin aşa susţin liderii partidului prezenţi la consultări, prilej cu care i-au prezentat şefului statului teoria unui "guvern stabil care să ducă un mandat eficient pănă la sfărşitul actualului ciclu electoral". "Am constatat că şi domnia sa consideră că o astfel de formulă este utilă pentru interesul general al ţării. Dezbaterile despre anticipate nu mai sunt de actualitate", a spus preşedintele PSD, Mircea Geoan. "A inţeles că nu poate să provoace alegeri anticipate şi că este nevoie de construirea unei soluţii viabile pentru Romănia", ne-a declarat şi vicepreşedintele Liviu Dragnea. Intrebat despre intrarea PSD la guvernare, Geoană a arătat că partidul "nu refuză această ipoteză, dar, la acest moment, suntem in căutarea unei majorităţi transparente care să dea un guvern stabil". (Lavinia Dimancea)


PC: "Votul uninominal, o necesitate"

Conservatorii i-au propus şefului statului trei soluţii pentru depăşirea actualei situaţii politice: alegerile anticipate, cu care PC este, potrivit purtătorului de cuvănt, Bogdan Ciucă, intru totul de acord, un guvern de tehnocraţi sau intoarcerea la rezultatul alegerilor din 2004, potrivit căruia alegerile au fost căştigate de Uniunea PSD+PUR. PC i-a amintit şefului statului că votul uninominal a fost susţinut de acest partid constant incă din 1998. Dialogul cu Traian Băsescu a fost calificat de Bogdan Ciucă drept unul "extrem de civilizat şi echilibrat", insă conservatorii i-au amintit şefului statului că statura instituţiei il obligă să se comporte ca un model. Liderul conservator, Dan Voiculescu, a declarat la inceputul discuţiilor că PC consideră că votul uninominal este o necesitate absolută, ce face parte din politica
de reformă a clasei politice.


Mesaj

Preşedintele Băsescu este aşteptat măine in Parlament pentru a prezenta un mesaj referitor la problemele actuale legate de politica internă a Romăniei, au decis ieri conducerile celor două Camere ale Parlamentului, programănd plenul comun pentru ora 16:00. Şedinţa va continua cu votul asupra scrisorii lui Băsescu privind organizarea unui referendum referitor la introducerea votului uninominal. (Lavinia Dimancea)

×