x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu o ţine pe-a lui: blochează acordul cu FMI şi respinge legea proiectului de buget

Băsescu o ţine pe-a lui: blochează acordul cu FMI şi respinge legea proiectului de buget

03 Dec 2013   •   19:09
Băsescu o ţine pe-a lui: blochează acordul cu FMI şi respinge legea proiectului de buget
Sursa foto: presidency.ro

Preşedintele Traian Băsescu a comunicat Guvernului că va respinge Legea proiectului de buget şi va sesiza Curtea Constituţională. Rugămintea Guvernului a fost ca procedura să fie derulată într-un termen rezonabil, dar preşedintele nu a spus "nici da, nici nu", a declarat premierul Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu nu şi-a schimbat poziţia faţă de proiectul de buget, care a fost extrem de inflexibilă, iar singura rugăminte a Guvernului a fost, în aceste condiţii, să nu tergiverseze excesiv de mult aprobarea bugetului.

"Preşedintele Băsescu va respinge legea, va sesiza CC, rugămintea mea a fost să le facă într-un termen rezonabil, să avem bugetul la 1 ianuarie, nu mi-a garantat nici că da, nici că nu", a declarat premierul Victor Ponta, ulterior întâlnirii cu şeful statului, care a avut loc marţi seară, la Cotroceni.

Ulterior, Traian Băsescu a declarat că a urmărit declaraţia premierului de după întâlnirea de la Cotroceni, precizând că Victor Ponta nu a înţeles, de fapt, că la întâlnirea cu şeful statului nu s-a discutat despre buget, ci despre acciza la carburant.

Principalele declaraţii ale şefului statului:

"Am fost de acord cu o întâlnire cu Victor Ponta în speranţa că putem discuta despre creşterea accizei pe combustibil, pe care o consider extrem de dăunătoare. Vor fi afectaţi în mod puternic cei cu veniturile mai mici, vor fi creşteri la preţul alimentelor, la cele de transport. Va fi o creştere cu 8 la sută a preţului.

Urmărind declaraţia premierului de după întâlnire, am ajuns la concluzia că Ponta nu a înţeles ce am discutat. El a înţeles că am discutat despre buget, iar eu am discutat despre acciză.

Prin renunţarea la introducerea accizei de 52-53 de bani pe motorină, respectiv benzină, resursele cu care se diminuează bugetul de stat trebuiesc tăiate excesul care este la ministrul Dragnea şi, de asemenea, sunt resurse care înseamnă rezerve plantate în diverse locuri în bugetul de stat, dar în mod deosebit se pot găsi la serviciul datoriei.

De ce cred că trebuie să se facă tăierile de la Dragnea: Pentru că aceştia sunt bani electorali, destinaţi pentru ca primarii să fie mobilizaţi pentru alegerile parlamentare.

În buget sunt trei programe: modernizarea satului românesc, regenerare urbană şi infrastructura de nivel judeţean. Toate aceste programe au resurse financiare din banii de la UE. În loc să facă această bătălie pentru a introduce această taxă, Ponta putea să-i pună pe primari să facă proiecte pe care să le finanţeze cu bani europeni şi nu cu bani dintr-o taxă ce afectează atât de mult populaţia.

Refuzul de a semna memorandum prin care să aprob negocierile cu FMI nu are nicio semnificaţie din punctul de vedere al existenţei acordului. Acordul este pentru 2013-2015 şi el nu se întrerupe decât programul deraiază, aşa cum spune FMi, adică dacă nu se respectă criteriile macoreconomice. Iar eu propun Guvernului reducere şi de taxă la combustibil şi, corespunzător, în bugetul de stat.

Ponta a rămas inflexibil, a spus că va introduce această taxă. Eu l-am informat că îmi voi susţine punctul de vedere prin toate mijloacele legale. În concluzie, eu i-am spus că voi întoarce bugetul la Parlament."

×
Subiecte în articol: basescu ponta buget