x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică “Biletul” la circ, între 300 şi 1000 de euro

“Biletul” la circ, între 300 şi 1000 de euro

de Iulia Barbu    |    02 Iun 2008   •   00:00
“Biletul” la circ, între 300 şi 1000 de euro

VIDEO • Ştefăneşti, alegerile locale 2008, România, Uniunea Europeană, tîrziu în noapte. Curtea unei şcoli de provincie, împărţită în două: tabăra PSD şi tabăra PNG. Oameni care au stat 14 ore în picioare pentru un vot. Tot timpul au avut protocol asigurat, au primit tot ce au cerut: sandvişuri, sucuri, atenţia presei, mai puţin demnitate.

Ştefăneşti, alegerile locale 2008, România, Uniunea Europeană, tîrziu în noapte. Curtea unei şcoli de provincie, împărţită în două: tabăra PSD şi tabăra PNG. Oameni care au stat 14 ore în picioare pentru un vot. Tot timpul au avut protocol asigurat, au primit tot ce au cerut: sandvişuri, sucuri, atenţia presei, mai puţin demnitate.

Sute de localnici din localitatea Ştefăneşti nu au reuşit să voteze în ciuda orelor petrecute în aşteptarea ştampilei mult dorite. La ora 21:00, urnele s-au închis. Cu o jumătate de oră înainte, telefoanele nu mai conteneau să sune. “Veniţi aici la ora 21:00, nu ne mai lasă să votăm. Trebuie să facem scandal mare, să ne ştie toată ţara”, urla un bărbat înfierbîntat. Scandalul nu le-a ieşit, în mai puţin de 15 minute, ringul PNG a fost eliberat. De partea cealaltă, suţinătorii PSD strigau: “Victorie!”. Trupele de jandarmi au încercuit zona, s-a negociat şi lumea a plecat acasă după o zi în care circul s-a dat în direct la televizor.


LIVE CU FUSTA-N VINE. Din cinci în cinci minute, curtea şcolii devenea neîncăpătoare. În cîte un colţ se stîrnea răzmeriţa. Ba un jandarm s-a uitat urît, ba femeile cu prun­cii în braţe nu reuşeau să sensibilizeze audienţa pentru a intra în sala de vot. Totul trebuia surpins de camerele de filmat. Oamenii ce­reau live-ul, se uitau urît şi te eti­che­tau rapid: “Te-a cumpărat PSD-ul, te-a cupărat PNG-ul!”. Asta în funcţie de tribuna în care te prindea agitaţia.

“Am primit 40 de milioane numai ca să votez cu PNG-ul. Am luat banii, da’ nu am votat cu ei. Pînă la urmă, în 21 de ani, acest primar nu a făcut nimic, nici măcar gaze nu avem. Ne-am săturat de minciunile lor. Pot să vă spun că oamenii lui Becali au plătit şi pentru vizele de flotant. S-au înscris pe listele suplimentare peste 700 de oameni”, explică unul dintre susţinătorii PSD.

Jandarmii au făcut coloane în cele două grupuri de suţinători. Pe margine, maldăre de gunoaie, sticle de sucuri şi apă plată. Oameni se împingeau în opinii politice şi coate. “Şefu’, sîntem aici, staţi liniştit, noi votăm, ne ţinem de promisiuni”, vocifera în telefon un simpatizant PNG. Liderii, nelipsiţi de la astfel de evenimente, au avut două ocupaţii: să-i liniştească pe oameni sau să îi instige. Ei au fost cei care au susţinut mulţimea în momentele de răz­meriţă, destul de dese de altfel:


EXPLICAŢIA CIRCULUI. Cei mai mulţi dădeau vina pe organizare. În cele cinci cabine din sala de sport a şcolii, oamenii intrau destul de greu. Se călcau în picioare, se înjurau. Cei care ieşeau păreau pe jumătate leşinaţi. Imediat ce se vedeau însă îmbrăţişaţi de mulţimea fremătîndă, buletinul era ridicat în semn de victorie: “Eu am votat, mă!”. Furcile caudine ale aşteptării umilitoare se prelungeau şi la urne: o căldură înăbuşitoare, mizerie, certuri şi femei în vîrstă prăbuşite pe scaune. Ambulanţa a ajuns de mai multe ori la Ştefăneşti, lucru anunţat cu mîndire de votanţi. Sacrificiul suprem a fost făcut.


BANI CONTRA VOTURI. În Ştefăneşti s-a votat pe bani, pe sim­patii şi în ritm de manele. Au stat în picioare, s-au înjurat, s-au stri­cat pritenii de-o viaţă. Au luat ba­­nii şi au votat după perdeaua ru­şi­nii din umbra cabinei. Au făcut circ în direct şi au cerşit atenţia presei. Dacă credinţa se vinde, de ce nu s-ar vinde şi imaginea. Cei mai mulţi au spus că au primit bani de la PNG. Cei din PSD, mai şmecheri, au po­vestit că au oameni infiltraţi de cea­laltă par­te, în coada PNG. “S-au dat bani grei. Eu nu mai vorbesc cu prie­te­nul meu, pentru că a luat banii şi a tre­­buit să voteze cu PNG-ul. Eu a ră­­mas cu PSD-ul, pentru că vreau o schim­bare”, explică un votant, de du­pă şapca de blugi cu sclipici “Gucci”.


FĂRĂ LIVE, FĂRĂ DISTRACŢIE. La cealaltă secţie de votare, ceva mai spaţioasă, lumea era cam supărată. “Unde este presa? De ce nu vin şi la noi să ne filmeze?”, întreba o femeie, trăgînd cu nesaţ din ţigară. Presa era trasă de mînecă în celălalt colţ al localităţii, acolo unde oamenii PSD şi cei ai PNG împăr­ţeau lumea în două. Un tînăr filma harababura cu telefonul mobil. Vecinul de stradă îl întreabă dacă a votat. Băiatul răspunde lejer: “Nu am votat. Am vrut să votez cu PC şi mi-au spus că au cozi numai pentru PSD şi PNG”. Rîde. Circul se filma în direct pe telefonul mobil.


×
Subiecte în articol: politic