Premierul interimar, Emil Boc, a cerut ieri Senatului să modifice Legea de organizare a Guvernului în aşa fel încât Cabinetul demis să poată adopta nu numai bugetul pentru 2010, dar şi proiectele de lege privind responsabilitatea fiscală şi sistemul unitar de pensii.
Emil Boc speră să găsească "înţelegere" la Senat ca în cadrul amendării Legii de organizare a Guvernului să se facă menţiunea "ca acest Guvern interimar şi orice Guvern interimar să aibă posibilitatea să iniţieze proiecte de legi care vizează bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat şi punerea în aplicare a prevederilor acordurilor internaţionale la care România este parte". Astfel Executivul interimar ar putea trimite în Parlament, pe lângă proiectul de buget pe 2010, şi legea responsabilităţii fiscale şi pe cea a pensiilor. Proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii a fost înaintat de Guvern la Parlament pentru asumarea răspunderii, procedură care nu a mai fost însă parcursă, Cabinetul fiind demis prin moţiune de cenzură. La vremea respectivă opoziţia, dar şi principalele confederaţii sindicale au criticat intenţia Guvernului Boc de a promova o lege atât de importantă fără dezbatere parlamentară.
Premierul interimar a arătat totodată că elaborarea proiectului de lege privind responsabilitatea fiscală revine Guvernului, pe baza consultărilor cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, şi că nu trebuie să existe în acest sens "o competiţie" cu PSD, care a depus deja un astfel de proiect. El a explicat că forma finală a actului normativ va fi stabilită în zilele următoare, după ce instituţiile internaţionale vor transmite Executivului propriile observaţii. Camera Deputaţilor a adoptat ieri proiectul de modificare a Legii de organizare a Guvernului, prin care Cabinetul demis este abilitat să înainteze Parlamentului bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale pentru anul 2010. Proiectul va intra astăzi în dezbaterea plenului Senatului.
CÂND SUNTEM LA PĂMÂNT, CĂND AM DEPĂŞIT CRIZA
Legile pe care premierul interimar insistă să le promoveze sunt parte a înţelegerii cu FMI pentru eliberarea tranşei a treia de împrumut, jumătate din sumă fiind necesară finanţării cheltuielilor statului cu pensiile, salariile şi alte obligaţii bugetare. De altfel, şeful statului avertiza luna trecută că fără tragerea tranşelor de la FMI şi UE în noiembrie şi decembrie putem fi în imposibilitatea de a plăti pensiile şi salariile. De asemenea, pe 6 noiembrie, Traian Băsescu declara că soluţia Parlamentului ca Guvernul interimar Boc să prezinte bugetul pe 2010 "nu este legală". Ieri, însă la Etno TV, am aflat de la preşedinte că România a depăşit vârful crizei. "Noi din această criză vom ieşi cu convingerea că nici măcar o criză nu ne poate înfrânge. Nici măcar o mare criză economică. Pentru că România a depăşit stadiul la care era extrem de vulnerabilă. (...) După criză mai rău nu ne poate fi. Este clar că plecăm în sus. Criza asta, după mine, a fost şi măsura capacităţii noastre de a depăşi greutăţile. Deja vârful crizei s-a depăşit, de acum începem să revenim către creştere economică, iar în trimestrul doi al anului 2010 chiar vom relua din nou creşterea economică. Asta înseamnă că nu ne mai poate înfrânge nimic", a spus el. Mai mult, faţă de 2004, românii trăiesc mai bine. "Se trăieşte mai bine. Acum cinci ani, când am preluat eu mandatul, salariul mediu era 830 de lei. Astăzi este 1.835 de lei. Pensia medie era 230 de lei. Astăzi este 715 lei. Deci veniturile populaţiei au crescut. România nu mai este aceeaşi în 2009 cu ce era în 2004. Totuşi, eu cred că nu s-a îndeplinit urarea pentru români: să trăiască bine. Peste cinci ani o să fie de două ori mai bună creşterea salariilor şi a pensiilor, decât a fost din 2004 până acum", a adăugat şeful statului.
Amânare
Cât priveşte audierea miniştrilor propuşi în Guvernului Negoiţă, Birourile Permanente ale Parlamentului nu pot fi convocate pentru stabilirea audierii miniştrilor propuşi, deoarece preşedintele Senatului, Mircea Geoană este în concediu, iar vicepreşedintele Teodor Meleşcanu nu are atribuţii în acest sens. PD-L a cerut ca Geoană să fie rechemat din concediu, dar propunerea a picat, asfel că Meleşcanu a fost mandatat să discute telefonic cu Geoană şi să îi transmită rezultatul preşedintelui Camerei, Roberta Anastase. Preşedintele Traian Băsescu a declarat aseară la TVR, nonşalant, că ar desemna imediat alt premier, dacă Guvernul Negoiţă ar primi "mâine" vot de respingere. Parlamentul mai lucrează numai azi şi cel mai curând luni s-ar putea organiza o şedinţă a conducerii Legislativului. (A. Nine)
Citește pe Antena3.ro