Asigurarea stabilităţii, asumarea bugetului pentru anul viitor, adoptarea legii responsabilităţii fiscale şi a sistemului unitar de pensii, precum şi continuarea reformelor reprezintă principalele obiective ale viitorului Guvern, a declarat, astăzi, premierul desemnat Emil Boc.
Într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria, Boc a mulţumit preşedintelui pentru desemnare, arătând că este conştient de responsabilitatea mandatului. "Preiau mandatul nu pentru a deveni mai popular, ci pentru a face ce trebuie pentru România", a spus Boc.El a arătat că este nevoie rapid de un guvern care să confere stabilitate, să îşi asume bugetul pentru anul viitor, să adopte legea responsabilităţii fiscale şi cea a sistemului unitar de pensii şi să continue procesul de modernizare a statului.
Premierul desemnat a vorbit şi despre reducerea numărului de parlamentari, în baza referendumului privind Parlamentul unicameral.
"Cred în valoarea parteneriatului în politică, în valoarea principiului solidarităţii, în parteneriatul instituţional, corect şi în interes public cu preşedintele României, cu Parlamentul şi cu celelalte autorităţi ale statului. Cred în valoarea principiului solidarităţii, în solidaritatea dintre noi, românii, indiferent de etnie, şi mai cred în solidaritatea noastră cu cei care o duc mai greu, cu cei care în vremurile acestea mai dificile au probleme. Avem nevoie în continuare de solidaritatea noastră a tuturor", a spus Boc.
El a arătat că este încrezător şi în parteneriatul cu societatea civilă, cu Biserica, cu sindicatele.
"Cred că, aplicând o combinaţie între principiul parteneriatului şi principiul solidarităţii, putem reuşi, putem să trecem peste aceste vremuri grele, dificile, care nu sunt numai în ţara noastră, ci sunt peste tot în lume, şi împreună cu politicienii, cu Parlamentul, cu cei care vor fi la putere sau în opoziţie, vom reuşi să dăm României ceea ce românii aşteaptă: stabilitate şi prosperitate", a spus premierul desemnat.
Bugetul pe 2010, aprobat de Parlament la începutul lunii ianuarie
Proiectul de buget pentru anul viitor va fi aprobat de Parlament la începutul lunii ianuarie, în sesiune extraordinară, a mai declarat premierul desemnat Emil Boc.
În urmă cu trei zile, Emil Boc declara că România are şanse foarte mari de a primi în ianuarie cel puţin una dintre următoarele două tranşe din împrumutul acordat de Fondul Monetar Internaţional, dacă nu chiar ambele tranşe, pentru luna decembrie fiind însă puţin probabil să fie acordaţi aceşti bani.
O echipă a FMI a sosit, luni, la Bucureşti, pentru o vizită de trei zile, pentru discuţii tehnice în ceea ce priveşte bugetul pe 2010. Discuţiile, la care au participat şi reprezentanţii Comisiei Europene, au început luni cu experţii Ministerului Finanţelor şi au vizat pregătirea pentru cea de-a doua evaluare a acordului stand-by, care ar putea avea loc în luna ianuarie, după formarea unui nou guvern.
România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.
Până în prezent, România a primit primele două tranşe din împrumutul de la FMI, ce însumează 6,9 miliarde de euro. Tranşa a treia, de 1,5 miliarde de euro, era programată pentru luna decembrie, iar cea de-a patra, de aproximativ 820 millioane de euro, pentru luna martie a anului viitor.