x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Boc strânge voturi pentru guvernul lui Băsescu

Boc strânge voturi pentru guvernul lui Băsescu

14 Dec 2009   •   00:00



Emil Boc şi Marko Bela, aproape de o coaliţie guvernamentală PD-L-UDMR. Liderul UDMR nu îi mai aşteaptă şi pe liberali în guvern. Independenţii lui Gabriel Oprea şi minorităţile din Parlament, chemate la negocieri.

Liderii PD-L s-au întâlnit ieri din nou cu şefii UDMR, după ce vineri avuseseră o rundă de negocieri pentru formarea unui guvern comun. După întâlnirea de ieri, preşedintele UDMR, Marko Bela, a de­cla­rat că Uniunea nu mai aşteaptă şi in­tra­rea PNL în această posibilă formulă de guvernare, fiind luată în calcul o variantă de guvern PD-L-UDMR.

"Este posibilă o coaliţie mai restrânsă PD-L-UDMR, dar în continuare am dori o coaliţie mai largă, cu participarea PNL", a declarat Marko Bela, precizând că în cadrul întâlnirii s-a stabilit că se poate merge şi în această formulă restrânsă, deşi nu este de dorit aşa ceva într-o perioadă de criză eco­no­mi­că.


POSIBILE FORMULE DE COALIŢIE
Marko Bela a mai spus, citat de Mediafax, că în cadrul discuţiilor cu liderii PD-L s-au convenit principiile pe baza cărora cele două partide vor colabora în cazul în care se va forma o coaliţie ma­jo­ri­ta­ră. Liderul UDMR a menţionat că s-a dis­cutat despre principiile pe baza cărora va funcţiona această majoritate parla­men­tară, precizând că nu s-a vorbit des­pre funcţii, portofolii sau algoritm pe ba­za căruia se vor împărţi funcţiile. "Am discutat o posibilă formulă de coaliţie, de modul în care se vor lua deciziile într-o astfel de coaliţie politică", a spus Marko Bela.

La rândul său, preşedintele PD-L, Emil Boc, a declarat la finalul întâlnirii cu UDMR că cele două formaţiuni au făcut o "radiografie" a ceea ce nu a funcţionat în alianţele PD-L-PNL sau PD-L-PSD, acele elemente care nu au funcţionat din cauza protocolului sau din cauza comportamentului unor persoane. El a dat ca exemplu PSD, când în Guvern nu existau nici un fel de probleme, iar în Parlament sau în afara sediului Guvernului parlamentarii PSD criticau toate acţiunile Guvernului. Boc a mai afirmat că încrede­rea nu poate fi suplinită într-o astfel de relaţie de coaliţie, dar a menţionat că este nevoie de documente clare, transparente pe baza cărora să funcţioneze o astfel de majoritate.


NEGOCIERI CU GENERALUL OPREA
Sâmbătă, Emil Boc s-a întâlnit şi cu grupul independenţilor, condus de gene­ralul Gabriel Oprea, propus pentru funcţia de ministru de Interne - Cabinetul Negoiţă, şi cu cel al minorităţilor din Parlament, pentru a le cere voturile pentru invetsitura unui guvern PD-L. Boc a declarat după discuţii că majoritatea PD-L-PNL-UDMR-minorităţi-independenţi este una confortabilă, dacă toate partidele pe care democrat-liberalii le-au contactat răspund demersului lor, şi a arătat că discuţia privind funcţii în Gu­vern va începe după validarea alegerilor.


CALCULE PE HÂRTIE
"Această majoritate este una confortabilă, dacă toate partidele pe care le-am contactat şi cu care am dori să constituim o majoritate solidă în Parlament se va re­a­liza. Aşteptăm răspunsul tuturor parti­delor", a spus Boc la finalul întâlnirii cu reprezentanţii grupului in­de­pen­den­ţilor din Parlament, precizând că aceasta ar tre­ce de 270-280 de voturi în Parlament. Emil Boc a mai spus că analiza PD-L nu ia în calcul o majoritate fără PNL, aşteptându-se un răspuns final din par­tea libera­li­lor. El a menţionat că democrat-liberalii sunt dispuşi să discute cu cei de la PNL şi să negocieze, mai puţin în privinţa func­ţiei de premier, care a fost stabilită prin votul cetăţenilor, la alegerile parlamen­ta­re şi prezidenţiale. (Adriana Duţulescu)
CALCULELE PRIVIND MAJORITATEA FĂCUTE DE EMIL BOC, ÎNCURCATE DE LIBERALI
Liberalii se întâlnesc azi în Delegaţia Permanentă a partidului pentru a continua discuţiile începute săptămâna trecută pe tema negocierilor guvernamentale.

Liderul PD-L, Emil Boc, îşi exprima ieri speranţa că liberalii vor decide în forul de conducere în favoarea unei majorităţi sănătoase de dreapta. Lucrurile sunt însă neclare pentru liberali, atât timp cât încă alegerile nu sunt validate, iar oferta primită de la PD-L se dovedeşte tot mai mult o chestiune de ima­gine. Mai mult, vehicularea numelui lui Emil Boc drept premier pune punct oricărei dorinţe a libe­ralilor de a mai negocia vreo intrare la guvernare.

Deputatul PNL Dan Radu Ruşanu susţine în conti­nuare că intrarea liberalilor într-un "guvern-mario­netă", condus de Emil Boc sau de Liviu Negoiţă este exclusă şi că rămâne în picioare condiţia ca PNL să desemneze premierul. Prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban este împotriva oricărei colaborări cu PD-L, iar triada formată în jurul lui Crin Antonescu - Ludovic Orban, Norica Nicolai, Radu Stroe - este convinsă că orice Guvern instalat de Traian Băsescu în această perioadă nu va avea o viaţă mai lungă de şase luni. "Situaţia va fi foarte grea, iar Traian Băsescu va sacrifica în vară acest Guvern pentru a da satisfacţie populaţiei", justifica un liberal refuzul PNL de a se instala acum la guvernare. Însuşi liderul partidului, Crin Antonescu, este partizanul opoziţiei, situaţie în care rolul său ar putea fi unul mai proeminent.


MINORITĂŢILE DECID TOT AZI

Şi grupul minorităţilor naţionale va lua azi o de­ci­zie, cel mai probabil, aceea de a sprijini orice formulă guvernamentală care se va prezenta în Parlament, după cum a declarat deputatul Varujan Pambuccian. "Formulele de guvernare sunt, în momentul de faţă, destul de deschise. Ele pot pleca de la
un guvern foar­te strâns în jurul PD-L, până la o formulă de largă concentrare a tuturor forţelor politice din Parlament, un guvern de uniune naţională.
Cred că, sigur, cu pro­ba­bilităţi mai mari sau mai mici, oricare din formulele acestea sunt încă fezabile", a explicat liderul grupului minorităţilor. (Monica Iordache Apostol)

×
Subiecte în articol: politic