x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Caile lui Morar catre sefia DNA

Caile lui Morar catre sefia DNA

de Violeta Fotache    |    30 Iul 2008   •   00:00
Caile lui Morar catre sefia DNA
Sursa foto: Mihai Barbu/

MANDAT ● Inca trei ani sau doar sase luni
Procurorul-sef Daniel Morar ar putea fi reinvestit in functie pentru inca trei ani sau doar delegat de procurorul general pentru cel mult sase luni. Ministrul Justitiei Catalin Predoiu inca se mai gindeste daca sa-l schimbe sau nu pe Daniel Morar, constient fiind ca decizia pe care o va lua poate influenta stabilitatea pe termen lung a acestei institutii.



MANDAT ● Încă trei ani sau doar şase luni
Procurorul-şef Daniel Morar ar putea fi reînvestit în funcţie pentru încă trei ani sau doar delegat de procurorul general pentru cel mult şase luni. Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu încă se mai gîndeşte dacă să-l schimbe sau nu pe Daniel Morar, conştient fiind că decizia pe care o va lua poate influenţa stabilitatea pe termen lung a acestei instituţii.

Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, a declarat într-o emisiune televizată că, în ciuda presiunilor care se fac, nu poate spune dacă îl va înlocui sau nu pe Daniel Morar la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Acesta încă se mai gîndeşte şi a precizat că înainte de a decide va trebui să evalueze activitatea pe toată perioada mandatului. "Datoria mea este să-l evaluez şi datoria mea este să decid. Legea mă obligă să decid într-un fel sau altul, eu nu trebuie să fug de această decizie. Chiar dacă pot tehnic să nu iau această decizie şi să urmez o delegare a procurorului general", a declarat Cătălin Predoiu în emisiunea 3X3 de la Realitatea TV. Totodată, el a precizat riscurile pe care le-ar putea aduce menţinerea lui Daniel Morar la conducerea DNA: "Există riscul să iei decizia să rămînă Daniel Morar şi să te trezeşti cu o lege în Parlament de desfiinţare a DNA-ului. Şi atunci calci pe Raport, care spune păstraţi DNA-ul. Există tot felul de riscuri".

La expirarea mandatului pentru şefia DNA, Daniel Morar ar putea avea şansa să i se mai atribuie încă un mandat de trei ani, în cazul în care ministrul Justiţiei ar decide să-l propună tot pe el pentru numire şefului ţării, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Legea prevede posibilitatea reînvestirii în funcţie o singură dată, iar avizul CSM este doar unul consultativ, adică ministrul Justiţiei şi preşedintele ţării pot să nu ţină seama de "recomandarea" CSM, oricare ar fi ea. În cazul în care Daniel Morar nu va fi însă reînvestit în funcţie – fie ca urmare a faptului că nu-l propune ministrul Justiţiei, fie pentru că nu-l mai numeşte şeful statului – după încetarea mandatului de şef al DNA, Daniel Morar poate reveni, dacă vrea, la Parchetul de unde provine sau la orice altă unitate de Parchet unde are dreptul să funcţioneze, potrivit articolului 56 din Legea 303/2004.

Procurorul general al Parchetului Instanţei Supreme conduce DNA prin intermediul procurorului-şef al acestei direcţii, spune Legea 304/2004. În cazul în care se întîrzie cu numirea şefului DNA, procurorul general are şi el un cuvînt de spus privind ocuparea funcţiei prin delegare. Şi poate să-l delege pe Daniel Morar sau pe oricine altcineva. În interesul serviciului, delegarea inclusiv în funcţii de conducere poate fi făcută, cu acordul scris al procurorului, de procurorul general al Parchetului Instanţei Supreme, pentru cel mult 90 de zile, potrivit articolului 57 alineatul (7) din Legea 304/3004. Delegarea poate fi prelungită o singură dată cu încă 90 de zile. Cu alte cuvinte, dacă s-ar merge pe varianta delegării lui Daniel Morar în funcţia pentru care mandatul i se termină la data de 12 august, el ar mai putea rămîne la şefia DNA încă şase luni.

×
Subiecte în articol: politic morar