x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Calendarul unei posibile crize

Calendarul unei posibile crize

de Carmen Vintila    |    21 Aug 2007   •   00:00
Calendarul unei posibile crize
Sursa foto: Christian Silva/

PSD e hotărăt să depună moţiunea de cenzură la inceputul lunii septembrie şi să trăntească Cabinetul Tăriceanu. Pesediştii s-au şi apucat de scris textul moţiunii, pe care vor să-l dea gata in zece zile. Dacă termenele sunt respectate, moţiunea trece, iar negocierile merg şnur, la sfărşitul lunii viitoare ar trebui să avem un nou guvern.

SUNT HOTĂRĂŢI - Pesediştii se apucă să scrie moţiunea

PSD e hotărăt să depună moţiunea de cenzură la inceputul lunii septembrie şi să trăntească Cabinetul Tăriceanu. Pesediştii s-au şi apucat de scris textul moţiunii, pe care vor să-l dea gata in zece zile. Dacă termenele sunt respectate, moţiunea trece, iar negocierile merg şnur, la sfărşitul lunii viitoare ar trebui să avem un nou guvern.

PSD va finaliza textul anunţatei moţiuni de cenzură in maximum zece zile. Anunţul a fost făcut ieri de secretarul general al PSD, Titus Corlăţean, la finalul unei şedinţe informale a conducerii centrale a partidului pe această temă. Potrivit lui Corlăţean, liderii partidului au decis constituirea unui grup de lucru pentru redactarea textului moţiunii, din care vor face parte mai mulţi vicepreşedinţi ai căror domeni de responsabilitate cad in sfera temelor ce vor fi abordate in textul moţiunii. In acest sens au fost nominalizaţi vicepreşedinţii Marian Sărbu şi Constantin Niţă şi preşedintele Consiliului Naţional, Dan Mircea Popescu. Textul moţiunii va fi "de ordin politic" şi se va constitui intr-o "critică a guvernării de dreapta din ultimii doi ani şi jumătate", după cum a arătat Corlăţean. El a menţionat că moţiunea va cuprinde inevitabil şi o componentă critică a guvernului format in jurul PNL şi PD. Printre temele abordate in moţiunea de cenzură se vor regăsi sănătatea, educaţia şi aspectele sociale, despre care secretarul general al PSD a spus că inregistrează "dezechilibre majore" in urma politicilor aplicate de ultimele două guverne de dreapta.

PROCEDURA. Potrivit Regulamentului comun al celor două Camere, moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, respectiv 469. Aşadar, PSD trebuie să străngă pănă la 10 septembrie, data la care social-democraţii vor să depună moţiunea, cel puţin 117 semnături de la senatori şi deputaţi pentru a putea inregistra documentul la Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Avănd 147 de senatori şi deputaţi, străngerea semnăturilor nu va fi o problemă pentru PSD. In ziua in care moţiunea va fi depusă, preşedintele Camerei trebuie să inştiinţeze Guvernul cu privire la acest lucru. Apoi, in cel mult cinci zile de la data depunerii, moţiunea de cenzură se prezintă in şedinţa comună a celor două Camere. După trei zile de la data cănd moţiunea a fost prezentată in şedinţa comună, se convoacă din nou plenul reunit pentru dezbaterea ei. Guvernul este anunţat şi invitat la lucrări cu 24 de ore inainte ca şedinţa comună dedicată dezbaterii moţiunii de cenzură să aibă loc, respectiv la 18 septembrie, dacă pesediştii se ţin de cuvănt. La inceputul şedinţei, textul moţiunii este prezentat din nou senatorilor şi deputaţilor de un parlamentar desemnat de iniţiatori, după care preşedintele de şedinţă ii dă cuvăntul premierului pentru a prezenta poziţia Guvernului. Apoi, senatorii şi deputaţii, in ordinea inscrierii lor la cuvănt, işi vor exprima punctul de vedere referitor la moţiune. La finalul dezbaterilor se trece la votarea moţiunii prin vot secret, cu bile. Moţiunea de cenzură se consideră adoptată dacă in favoarea ei au votat cel puţin 233 de parlamentari, adică majoritatea deputaţilor şi senatorilor. Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, in aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului in care Guvernul işi angajează răspunderea.

Â

UN NOU GUVERN. In cazul in care moţiunea a primit votul favorabil al parlamentarilor, guvernul este demis, după textul Constituţiei. In această situaţie, preşedintele Romăniei desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, in urma consultării partidului care are majoritatea absolută in Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament. Candidatul pentru funcţia de premier va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului şi a intregii liste a Guvernului, iar asta ar insemna cel tărziu la 28 septembrie. In cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului, Birourile trebuie să stabilească data şedinţei comune. Intre timp, candidaţii pentru funcţiile de miniştri vor fi audiaţi de comisiile de specialitate ale celor două Camere. La inceputul şedinţei de plen, premierul va prezenta lista şi programul guvernului, iar apoi reprezentanţii partidelor parlamentare pot lua şi ei cuvăntul. La finalul dezbaterilor se supune la vot propunerea de acordare a increderii Guvernului. Votul este secret, cu bile. Dacă noul Guvern nu primeşte votul Parlamentului, preşedintele se consultă cu preşedinţii celor două Camere şi cu liderii grupurilor parlamentare pentru numirea altui premier. Dacă Parlamentul nu acordă votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de investitură, preşedintele poate dizolva Parlamentul, ceea ce duce la declanşarea alegerilor legislative anticipate.

Â

PSD pregătit, Iliescu reticent

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a susţinut ieri că social-democraţii sunt pregătiţi pentru depunerea moţiunii şi a explicat că ideea depunerii acesteia s-a bazat pe faptul că in teritoriu, in răndul organizaţiilor şi primarilor PSD, "s-au acumulat foarte multe nemulţumiri" in legătură cu felul in care reprezentanţii partidului sunt trataţi de actuala guvernare. Intrebat dacă susţine un astfel de demers, Iliescu a evitat să dea un răspuns. "S-a discutat şi s-au stabilit nişte măsuri in pregătirea Comitetului Executiv Naţional de la 27 august. Să vedem conţinutul ei", a spus Iliescu. Surse din partid declaraseră pentru Mediafax că Iliescu a exprimat unele nemulţumiri faţă de faptul că decizia depunerii unei moţiuni nu a fost luată in forurile statutare ale partidului, ci in cadrul unei intălniri neoficiale. Aceleaşi surse au menţionat că Iliescu a insistat ca oportunitatea iniţierii moţiunii să fie discutată in şedinţa Comitetului Executiv şi ca social-democraţii să facă o analiză riguroasă a mişcărilor politice ulterioare votului din Parlament asupra moţiunii, analiză care să fie discutată tot atunci.

×