x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Campanie Jurnalul Național / Tu ştii cât costă parlamentarul tău?

Campanie Jurnalul Național / Tu ştii cât costă parlamentarul tău?

de Robert Kiss    |    06 Apr 2015   •   20:18
Campanie Jurnalul Național / Tu ştii cât costă parlamentarul tău?
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images
Muncesc cel mai puţin pentru 20 000 de lei pe lună
Parlamentarul român lucrează în medie două zile şi jumătate pe lună, pentru un salariu de 5.000 de lei. Dar abia de la această sumă încep adunările.

Un parlamentar câștigă în medie 5.000 de lei pe lună, doar din salariu. La această sumă se adaugă lunar bani pentru diurnă, cazare, telefon, transport și cabinetul parlamentar. În total, la sfârșit de lună, un parlamentar ajunge să bage în buzunar până la 20.000 de lei.

Conform informațiilor de pe site-urile celor două camere ale Parlamentului, cei mai mulți bani se duc pentru activitatea birourilor parlamentare din teritoriu. Nu mai puțin de 10.000 de lei sunt cheltuiți lunar pentru personalul și utilitățile unui sediu. Dacă în trecut Parlamentul deconta până la 8.000 de lei pentru cazare, în prezent un deputat sau un senator trebuie să se încadreze în suma de 4.000 de lei. Totodată, parlamentarii primesc bani pentru telefonul de serviciu, aproximativ 200 de lei pe lună, dar și pentru deplasările în țară sau în străinătate, sume care variază între 500 și 1000 de lei. La un calcul simplu, făcut de Jurnalul Național, doar pentru salarii Camera Deputaților și Senatul cheltuie aproximativ 7 milioane de euro anual. Dacă adăugăm alte 4 milioane de euro cheltuiți pentru cazare și diurnă, dar și până la 14 milioane de euro pentru activitatea din teritoriu, ajungem la suma amețitoare de 25 de milioane de euro.
Deputaţii şi senatorii muncesc într-un an mult mai puţin decât munceşte un salariat cu program de opt ore. În timp ce un angajat obişnuit adună într-o singură lună 176 de ore de muncă, parlamentarii muncesc în medie, 20 de ore pe lună – adică echivalentul a două zile şi jumătate, pentru un salariat cu program normal. De aproape nouă ori mai puţin. Activitatea parlamentarului român se rezumă la două, cel mult trei zile pe săptămână în care dezbate şi votează proiecte de lege ori ordonanţe ale Guvernului, iar la sfârșit de săptămână, ei își justifică chiulul prin activitatea din teritoriu.


Cheltuieli anuale - Camera Deputaţilor
SALARII: 5.000.000 EURO
CAZARE: 3.000.000 EURO
CABINETE PARLAMENTARE: 10.000.000 EURO
Cheltuieli anuale – Senat
SALARII: 2.000.000 EURO
CAZARE: 1.500. 000 EURO
CABINETE PARLAMENTARE: 3.500.000 EURO

×