x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parlamentarii ne costă SCUMP şi când sunt în vacanţă

Parlamentarii ne costă SCUMP şi când sunt în vacanţă

de Andreea Dumitrache    |    16 Iul 2015   •   11:30
Parlamentarii ne costă SCUMP şi când sunt în vacanţă

Aproape opt sute de mii de euro ne costă cazarea în București a senatorilor și deputaților pentru cele două luni de vacanță. Deși sunt plecați în teritoriu şi nu au activitate până în septembrie, camerele de hotel ale parlamentarilor sunt plătite toată vara.

Ar fi fost un efort prea mare pentru ei să-și ia lucrurile și să le aducă înapoi pe 1 septembrie când va reîncepe activitatea. Parlamentarii vor primi în continuare și cei o mie de lei pe lună, bani pentru transport în colegiile lor. Adică la ei acasă. În schimb au o limită la biletele de avion. Au dreptul la “doar” două zboruri dus-întors, unul în luna iulie și unul în luna august.

Marea reformă, praf în ochi
''Cheltuim foarte mulţi bani cu cazarea la hoteluri. Am anunțat și secretarul general că nu voi deschide procedurile pentru a începe o licitație de la 1 ianuarie 2013 în această chestiune și că mergem pe varianta în care toți parlamentarii vor primi o sumă fixă, transparentă, cu care își vor căuta un loc în care să locuiască". Asta promitea președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, în ianuarie 2013. După câteva luni în care parlamentarii au ținut cu dinții de privilegiile lor, senatorii și deputații tot la hotel au rămas. Ce-i drept, s-a negociat preţul unei camere, așa încât în loc de aproape 8000 de lei pe lună, hotelierii au acceptat jumătate, 4000 de lei pentru camera unui parlamentar. Așa că aleșii neamului au rămas în hotelurile cu piscină, saună și sală de forță. Hoteluri pe care le plătim chiar și atunci când parlamentarii sunt în vacanță. În fiecare lună, 1. 235. 451 de lei de la bugetul de stat se duc pe cazarea deputaților și 533.849 de lei pentru cea a senatorilor. În total, asta înseamnă în jur de 800 de mii de euro.

Banii de transport, rată pentru o maşină
Doar cei din conducerea Camerei Deputaților și Senatului, adică membrii Birourilor Permanente și președinții de comisii parlamentare au mașini de serviciu. Dustere nou-nouțe. Restul parlamentarilor au primit în schimbul Loganurilor, a căror întreținere era mult prea scumpă, suma de 1000 de lei pe lună pentru transport. Bani pe care nu trebuie să-i justifice prin nicio chitanță. Surse dintre parlamentari ne-au dezvăluit că folosesc aceşti bani ca să-și achite rata la o mașină personală, care să le rămână după patru ani de mandat. "Până într-o mie de lei pe lună este rata pe care o dau la o mașină cu toate dotările, e drept că am pus eu avansul, dar îmi acopăr rata lunară cu banii de la Parlament, iar apoi va fi a mea", a declarat pentru Jurnalul Național un deputat sub protecția anonimatului. Așa că, marea reformă, anunțată cu surle și trâmbițe de către Valeriu Zgonea la începutul mandatului său, a fost doar praf în ochi. În realitate, Camera Deputaților a avut bugete mai mari în fiecare an. Dacă în 2013 a primit peste 207 de milioane de lei, în 2015, Camera Deputaților are la dispoziție peste 236 de milioane de lei.

Nu dau nimănui raportul
''Voi mai propune ca fiecare parlamentar să facă un raport pe sesiune cu privire la activitatea în circumscripție, să vedem dacă se duc cu adevarat acolo, și creșterea de la 53% la 60-65% pentru chitanțele pe care trebuie să le prezinte din suma forfetară, pentru ca oamenii să vadă cum se cheltuie banii în Parlament'', se lăuda Zgonea acum doi ani. A uitat repede ce a promis. Parlamentarii nu fac niciun raport, iar suma decontată prin chitanțe a rămas tot de 50 la sută. Asta înseamnă că restul până la 10.000 de lei cât primesc senatorii și deputații în fiecare lună pot fi cheltuiți cum vor aleșii. Aproape un milion și jumătate de euro se duc pe cheltuielile cu birourile parlamentarilor, evident și în perioada de vacanță.

800 de mii de euro costă cazarea aleşilor

“Cu acești bani pe care vreau să îi economisesc pot să generez locuri de muncă sau pot să îi pun la proiectele europene pe care pot să le atrag către Parlamentul României.”
Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaților

 

×
Subiecte în articol: pralament parlamentari vacanta