x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cazul "Tamplarul si electricianul" - Audierea lui Saftoiu, uitata

Cazul "Tamplarul si electricianul" - Audierea lui Saftoiu, uitata

de Razvan Belciuganu    |    24 Feb 2007   •   00:00
Cazul "Tamplarul si electricianul" - Audierea lui Saftoiu, uitata

Nici presedintele Camerei Deputatilor si nici Comisia parlamentara de control nu au primit note de la SIE despre cazul "tamplarul si electricianul" decat dupa ce scandalul era in toi.

Atat presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, cat si Comisia parlamentara de control a SIE au fost informati de situatia lui Adrian Gancean si a lui Nelu Ilie, retinuti in Irak, abia la 6 februarie a.c., cand povestea celor doi era publica. Chiar SIE emisese un comunicat la 1 februarie. SIE a precizat Jurnalului National ca a transmis informarile sale "beneficiarilor legali". Si presedintele Camerei Deputatilor si comisia amintita sunt astfel de beneficiari si pare anormal sa afle despre caz din presa si dintr-un comunicat al SIE.

SECRET. La solicitarea noastra de a ne clarifica daca a primit note despre caz de la SIE in perioada de trei luni in care romanii au fost retinuti in Irak, Bogdan Olteanu ne-a transmis ca singura primita este cea din 6 februarie. Demnitarul i-a adresat o scrisoare directorului SIE pentru a afla daca informatiile cerute de noi sunt secrete. Claudiu Saftoiu a raspuns ca informarea SIE este clasificata secret de serviciu, "destinatarul notei fiind obligat sa respecte reglementarile legale privind protectia informatiilor din aceasta clasa de secretizare". Or, directorul SIE trebuia sa fie audiat la Comisia parlamentara de control pentru a lamuri situatia, dar presedintele acesteia, deputatul PD Romeo Raicu, s-a antepronuntat, sustinand ca informarile SIE "nu aveau de ce sa ajunga la presedinte sau la premier, constatandu-se dupa 24 de ore ca nu este o problema de securitate nationala". Nefiind problema de securitate nationala, pe langa faptul ca este comica motivatia ca au ajuns la aceasta concluzie in 24 de ore, de ce informarile adresate catre Bogdan Olteanu si Parlament sunt secret de serviciu? Oricum, cu audierea lui Claudiu Saftoiu a ramas ca-n tren.

CHIULUL SCAPA TURMA. La 6 februarie, membrii Comisiei parlamentare de control il convocasera pe directorul SIE, Claudiu Saftoiu, pentru o audiere. Intalnirea cu Saftoiu, al carei subiect era cazul celor doi muncitori romani retinuti din Irak, a fost anulata pentru ca membrii Comisiei SIE au constatat ca nu va fi cvorum de sedinta. In acest caz, SIE a trimis Comisiei urmatoarea informare: "Urmare a solicitarii Comisiei speciale a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii Serviciului de Informatii Externe adresata institutiei noastre cu privire la cazul celor doi cetateni romani retinuti in Irak, SIE a transmis Comisiei, la data de 6 februarie a.c., punctul de vedere in legatura cu aceasta situatie, in conformitate cu atributiile sale legale".

×
Subiecte în articol: politic