CCR discută, luni, cererea de soluționare a conflictului juridic dintre Guvern și Parlament în cazul moțiunii de cenzură
Curtea Constituțională urmează să discute, luni, cererea de soluționare a conflictului juridic între Guvern și Parlament privind depunerea moțiunii de cenzură în sesiune extraordinară.
Astfel, Executivul, prin premierul Ludovic Orban, solicită Curţii Constituţionale să constate dacă există o situaţie conflictuală între Guvern, pe de o parte, şi Parlament, pe de altă parte, „generată de depunerea unei moţiuni de cenzură în perioada dintre cele două sesiuni parlamentare ordinare, cu consecinţa convocării unei sesiuni extraordinare exclusiv numai pentru prezentarea moţiunii fără dezbaterea şi votarea acesteia".
„Conflictul juridic de natură constituţională există între Guvernul României şi Parlament şi derivă direct din Constituţie (art. 113 alin. (4) coroborat cu art. 66 alin. (1)), în sensul în care blocarea procedurii moţiunii de cenzură la etapa prezentării acesteia fără parcurgerea celorlalte etape procedurale în aceeaşi sesiune parlamentară menţine Guvernul României, parte a puterii executive, într-o situaţie incertă, fapt declarat contrar Constituţiei, prin decizii anterioare ale Curţii Constituţionale (Decizia nr. 1525/2010), deoarece afectează principiul stabilităţii activităţii Guvernului, dedus din dispoziţiile art. 102 alin. (1) şi art. 113 din Constituţia României", se arată în sesizare.
De asemenea, în cadrul sesizării Guvernul susține că moțiunea de cenzură, având conținutul prezentat în sesiunea extraordinară din data de 20 august 2020, „nu poate fi dezbătută și votată în altă sesiune ordinară sau extraordinară decât cu încălcarea dispoziţiilor art. 113 alin. (4) din Constituţia României, deoarece Guvernul ar fi supus unei duble sancţiuni în temeiul aceluiaşi act politic epuizat (moţiunea de cenzură înregistrată în data de 17 august 2020) prin nediscutarea şi votarea acestuia în cadrul sesiunii parlamentare în care a fost depus".
Ședința de plen din 31 august, în cadrul căreia ar fi trebuit să fie dezbătută și votată moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban, a fost suspendată din lipsă de cvorum. Pentru desfășurarea ședinței ar fi trebui ca în plen să fie prezenți 233 de parlamentari, însă opoziția a reșit să strângă doar 226 de parlamentari.

Ştiri din .ro
- Poliția în alertă – cadavru carbonizat descoperit într-o mașină incendiată lângă Timișoara UPDATE 5 Varianta principală a anchetatorilor Pressalert.ro
- Averile consilierilor locali din Timișoara. Cine are patru mașini, cine l-a împrumutat în campanie pe Fritz și cine are locuință în Olanda Pressalert.ro
Avertismentul lui Fauci: Noile date arată că vaccinurile sunt mai puţin eficiente împotriva noilor tulpini
Clubul ipocriților. Petrecărețul Bode nu tolerează paranghelia din Centrul Vechi

Aer irespirabil: cetăţenii acuză autorităţile
Topul abuzurilor din pandemie. Analiza specialiştilor

Medic: „Nu suntem inconștienți, suntem pur și simplu nebuni!”
Scandal: Armata spaniolă sare rândul la vaccin
