x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ce planuri are Dragnea pentru a scoate PSD din corzi

Ce planuri are Dragnea pentru a scoate PSD din corzi

de Marius Gîrlașiu    |    24 Ian 2017   •   08:18
Ce planuri are Dragnea pentru a scoate PSD din corzi

Liderii PSD au avut ieri o întâlnire de gradul zero în care au căutat să se replieze după revărsarea de furie împotriva partidului şi a Guvernului Grindeanu. Liviu Dragnea a pus ţara la cale alături de premierul Sorin Grindeanu şi ministrul Justiţiei, Florin Iordache, într-o şedinţă în format restrâns în care s-au întors pe toate feţele variantele PSD pentru ieşirea din criză.

Principala ipoteză luată în calcul în culisele PSD este aceea ca partidul să adopte o poziţie de forţă în confruntarea cu preşedintele Klaus Iohannis şi să meargă mai departe cu ordonanţele de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor penale, cu toate riscurile aferente unei asemenea decizii. Surse politice susţin că PSD nu va ceda “şantajului”, iar cele două ordonanţe ar putea fi adoptate săptămâna aceasta, în prima şedinţă de Guvern după revenirea cuplului Dragnea-Grindeanu de la Washington. De altfel, Liviu Dragnea a dat primul semnalul că PSD nu va face niciun pas înapoi.

“Am spus în campanie că vreau ca românii să trăiască liberi în țara lor,  fără teama că sunt ascultați, urmăriți, hăituiți, șantajați și nedreptățiți. Nu-mi iau cuvintele înapoi. Susțin acțiunile împotriva corupției, dar împotriva adevăratei corupții”, a fost mesajul intransigent al şefului PSD.

Această variantă este susţinută puternic şi de liderii PSD din teritoriu, care i-au cerut lui Dragnea să atace cu toată forţa, la adăpostul scorului de 45% obţinut la parlamentare. “Ţara asta nu poate să fie lăsată aşa, să-şi bată oricine joc de ea. Cei 30.000 de oameni care au protestat nu pot domina cele câteva milioane care au ales PSD”, a reacţionat Laurenţiu Nistor, şeful PSD Hunedoara. Chiar şi aşa, partidul ar putea “îndulci” conţinutul celor două ordonanţe de urgenţă pe baza observaţiilor venite de la CSM, societatea civilă şi parchete.

Nu vor să piardă timpul

Voci mai moderate din partid susţin însă că ar fi bine ca PSD să temporizeze presiunea publică şi să trimită în Parlament cele două iniţiative, pentru a fi validate prin votul celor două camere. Cum PSD şi aliaţii săi au o majoritate confortabilă în Senat şi Cameră, cele două proiecte ar trece fără probleme de Legislativ, ba chiar ar putea fi modificate în comisiile de specialitate cu alte amendamente. În acest caz, pericolul îl reprezintă faptul că Opoziţia va contesta mai mult ca sigur proiectele la CCR, iar în final, acestea ar ajunge la mâna preşedintelui Klaus Iohannis, care le-ar putea retrimite în Parlament. S-ar pierde astfel timp preţios, în condiţiile în care greii din partid aşteaptă cu sufletul la gură ordonanţele Guvernului.

Liderii PSD au luat în calcul şi varianta unei contra-manifestaţii de proporţii în zilele următoare, însă acest scenariu ar putea genera prejudicii de imagine Guvernului Grindeanu. Liderii social-democraţi din ţară s-au arătat dispuşi să mobilizeze activul de partid pentru o deplasare în Capitală însă o decizie privind mitingul PSD se va lua numai în urma unui Comitet Executiv care va avea loc după ultimele evenimente.

Horia Nasra, preşedinte PSD Cluj: Rolul preşedintelui Iohannis este de mediator, nu instigator. USR şi Klaus Iohannis promovează umflatul de muşchi în stradă, politizând protestele.

×