x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ce şanse mai are Şova, lăsat din braţe de PSD

Ce şanse mai are Şova, lăsat din braţe de PSD

de Adrian Ilie    |    03 Dec 2015   •   08:14
Ce şanse mai are Şova, lăsat din braţe de PSD
Sursa foto: GrigorePopescu

Liviu Dragnea a anunţat că parlamentarii vor vota favorabil în cazul celor trei solicitări ale DNA ce vizează încuviinţarea urmăririi penale şi arestarea preventivă a deputaţilor Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu şi a senatorului Dan Şova.

Cu o nouă conducere a PSD, senatorilor social-democraţi li s-a cerut explicit de către Liviu Dragnea să voteze cererea ce-l priveşte pe colegul lor de partid, cu precizarea că, în caz contrar, ar putea fi sancţionaţi cu neincluderea pe listele partidului la parlamentarele din 2016. „Dacă vor fi colegi care în mod frecvent nu vor ţine cont de deciziile care se iau în mod democratic în partid, probabil că, la un moment dat, partidul se va gândi că nu mai poate susţine astfel de membri în anumite poziţii”, a avertizat Dragnea.

Premieră în Șoseaua Kiseleff
Este primul caz în care decizia de la vârful PSD este atât de categorică în ceea ce priveşte o cerere venită din partea procurorilor. Avertismentul este cu atât mai notabil cu cât Senatul a fost mai refractar în a da curs doleanţelor venite de la DNA. În ultimele două legislaturi, doar în cazul lui Cătălin Voicu, votul a fost net favorabil ridicării imunităţii, 70 la 40, după ce procurorii au prezentat probe zdrobitoare. Singura speranţă pentru Şova constă în amiciţiile personale pe care şi le-a făcut la Senat, cameră în care rivalitatăţile politice sunt mai puţin pătimaşe decât la Cameră şi în care relaţiile dintre senatori de orientări politice diferite sunt mult mai cordiale, mai ales că mulţi au multe mandate în spate, atât la Cameră, cât şi la Senat. Acest lucru l-a salvat de două ori pe Varujan Vosganian, în pofida faptului că, pe algoritmul politic, nu avea nicio şansă să scape de urmărirea penală. În plus, boicotul nu mai poate fi folosit de senatori pentru a determina respingerea cererii, întrucât noile prevederi din Regulamentul Senatului stipulează că decizia se poate lua cu majoritatea voturilor celor prezenţi, nu a numărului total al senatorilor. 

Noi condiții
Coaliţia PSD-UNPR-ALDE care l-a salvat pe Şova de arestare în martie şi iunie nu mai există, iar la şefia partidului său a ajuns rivalul Liviu Dragnea. În martie, cererea DNA nu a întrunit numărul necesar de voturi, iar în iunie, la reluarea votului după o decizie a Curții Constituţionale, coaliţia s-a opus.
 

×