x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ce scuze penibile invocă aleşii

Ce scuze penibile invocă aleşii

de Marius Gîrlașiu    |    16 Mar 2016   •   21:55
Ce scuze penibile invocă aleşii

Atunci când tremură de frica procurorilor DNA şi de spaima nopţilor după gratii, deputaţii şi senatorii ar da orice să rămână cu imunitatea neatinsă. De multe ori, de la tribuna plenului, aleşii neamului mai au puţin şi îşi imploră colegii să-i salveze la votul pentru reţinere şi arestare. Unii invocă scuze penibile, alţii abordează tactica discursului la sentiment, cu referiri la copiii de acasă şi la divinitatea din ceruri. O categorie aparte o reprezintă cei care ameninţă subtil “o să vină rândul vostru, vi se poate întâmpla şi vouă”.

Cristian Rizea este ultimul deputat salvat de colegi în cazul cerereii de arestare a procurorilor DNA. La votul din Camera Deputaţilor, Rizea a adoptat tactica discursului emoţionant, care să-i atingă pe deputaţi la coarda sensibilă. Deputatul PSD şi-a rugat colegii să nu încuviinţeze arestarea preventivă pentru că ar risca să-şi piardă copilul adoptat. “Ceea ce nu ştiţi, stimaţi colegi, este că acum doi ani şi jumătate, la două ore după ce acest copil s-a născut, el a fost adoptat de mine şi de soţia mea. Acest demers, conform legilor, se încheie în luna noiembrie a acestui an. Vă las pe dumneavoastră să decideţi dacă voi mai putea sau nu să continui această procedură de adopţie alături de soţia mea şi dacă fiul meu va mai avea familie”, a explicat Rizea. Şi i-a ieşit din plin. Impresionaţi, deputaţii au aprobat doar reţinerea, salvându-l însă de arest.

 

Telenovele cu Doina Tudor

Şi senatoarea PNL Doina Tudor, acuzată de complicitate la luare de mită, a mizat pe strategia discursului sentimental. La votul din plen, fosta balerină le-a mărturisit colegilor detalii picante din viaţa de familie. Senatoarea a explicat că în perioada despre care se face referire în dosar era “o femeie rănită şi părăsită” care se afla în plin proces de divorţ şi că nu ar fi putut să intermedieze mita pentru fostul soţ în atare condiţii. “Din păcate, trebuie să retrăiesc momente dintr-o perioadă foarte grea pentru mine. Perioada pentru care îmi sunt aduse aceste acuze coincide cu cel mai cumplit moment din viaţa mea personală, despărţirea de soţul meu, Daniel Tudor. Am aflat de relaţia extraconjugală şi de intenţia de a divorţa”, a dezvăluit, înlăcrimată, liberala. Scena din telenovele nu i-a impresionat pe senatori, care au votat până la urmă pentru reţinere şi arestare.

În aceeaşi zi cu Doina Tudor, Senatul a dat aviz şi pentru urmărirea penală a fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea, în dosarul limuzinei Audi cumpărate din banii serviciului “doi ş`un sfert”. Ca să justifice achiziţia bolidului de lux, Generalul le-a spus senatorilor că ar fi fost ameninţat cu moartea. “Toate instituţiile au identificat ameninţări la adresa fostei conduceri a MAI, inclusiv a mea. Erau riscuri la adresa vieţii mele. În acest sens, direcţia a acţionat în consecinţă, nu am cerut eu acest lucru”, a explicat Oprea. Mai mult, fostul lider UNPR a dezvăluit în Senat că MAI a reînfiinţat special pentru protecţia lui unitatea specială de luptători “Acvila”. Un alt moment penibil s-a produs la votul Senatului pentru urmărirea penală în dosarul coloanelor oficiale. Senatoarea UNPR Florina Jipa a încercat să-i ia apărarea lui Oprea, dar mai mult rău i-a făcut. “În calitatea sa, avea dreptul şi la luptători din trupele antitero”, a declarat Jipa în plen, moment în care Oprea i-a făcut semn cu mâna să se oprească.

 

Niky Scorpion şi cuţitele

Acuzat de spălare de bani şi deturnare de fonduri europene, deputatul Nicolae Păun a comis-o şi el de n-a mai ştiut pe unde să scoată cămaşa. “Fac câţiva ani de pârnaie, da` după ce ies, să moară copiii mei dacă nu bag două cuţite în gât la procurori şi mă p.. pe ei”, îi spunea Nicky Scorpion lui Mădălin Voicu, potrivit interceptărilor. “Discuţia a avut loc în urmă cu 7-8 luni de zile fără să ştiu că eu sunt inculpat. Eram la un şpriţ...vorbeam cu Mădălin. Îmi cer scuze, nu a fost cu intenţie, nu m-am gândit la ceva anume”, s-a căit deputatul, spre liniştea procurorilor.

Acuzat că ar fi luat 600.000 de euro mită în curtea unei biserici din Chitila, în dosarul despăgubirilor ilegale de la ANRP, deputatul Ioan Oltean a dat din colţ în colţ de la tribuna plenului. “Nu am fost niciodată în Chitila, nici măcar nu ştiu unde e biserica şi nu l-am cunoscut pe părintele Alexandrescu”, s-a spovedit Oltean, însă deputaţii au dat undă verde arestării.

Senatorii Varujan Vosganian şi Dan Şova au apelat la puterile divine ale mirului pentru a fi izbăviţi de cererile DNA.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

×