x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cine sunt adversarii lui Dragnea din PSD

Cine sunt adversarii lui Dragnea din PSD

de Adrian Ilie    |    03 Sep 2018   •   07:00
Cine sunt adversarii lui Dragnea din PSD

Ultima şedinţă a Comitetului Executiv al PSD a arătat pentru prima oară o erodare a autorităţii lui Liviu Dragnea printre social-democraţi. Deşi nu a dus lipsă de contestatari nici până acum, opozanţii care, după demisia lui Mihai Tudose din Guvern, au acţionat pe cont propriu, acum încep să se apropie unii de ceilalţi având deocamdată două chestiuni care îi apropie: adversitatea comună faţă de Carmen Dan, o apropiată a preşedintelui partidului, şi perspectiva ca PSD să rămână fără candidat propriu la prezidenţiale.

Şedinţa CEx-ului de la Neptun a arătat spulberarea iluziei că PSD are o poziţie unitară în legătură cu ceea ce s-a întâmplat pe 10 august în Piaţa Victoriei. Declaraţiile contradictorii ale oficialilor MAI şi prefectului Capitalei, legate de acţiunile Speranţei Cliseru au atins apogeul joi când aceasta din urmă, luată la rost de un cetăţean pe când se afla la o terasă, a recunoscut că ministrul de Interne a minţit. Astfel, acţiunea Jandarmeriei de la mitingul diasporei a devenit, dintr-o dispută între Putere şi Opoziţie, o controversă în interiorul PSD. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, s-a simţit direct vizată de încercarea de pasare a responsabilităţii de la Ministerul de Interne la Prefectura Capitalei, în condiţiile în care Cliseru este cunoscută ca o colaboratoare apropiată a sa. „Ceea ce s-a întâmplat în 10 august poartă şi o vinovăţie din partea persoanei care coordonează Ministerul de Interne, care întâi a spus că este în concediu, astăzi ne-a spus că a revenit din concediu şi că a coordonat tot ce s-a întâmplat pe 10 august, şi care a încercat să paseze răspunderea către prefectul Capitalei, tocmai în ideea ca presa, pe bună dreptate, să speculeze că este un apropiat al primarului general pentru că a lucrat doi ani de zile cu mine, salvând practic imaginea publică a domnului preşedinte, care a propus-o pe doamna Dan ca ministru, şi incriminându-mă public pe mine”, a declarat Firea. Gaz pe foc a pus şi Mihai Tudose, care deşi nu a avut ca premier o relaţie foarte cordială cu Firea, acum şi-a adus aminte că demisia de la Palatul Victoria i s-a tras tot de la Carmen Dan, pe care Dragnea a refuzart să o demită. „Nu este permis ca forţele de ordine, prin folosirea forţei, să înţelegem bătaie cu tonfa după ceafă. Şi aici mă opresc cu divagaţiile fiindcă este o anchetă penală în curs şi aşteptăm rezultatele. Doamna prefect spune ceva, doamna ministru de Interne spune altceva. Procurorul va compara şi va spune”, a spus Tudose, care a vorbit şi despre „un moment de inflexiune” în PSD, partid în care s-au acumulat tensiuni. În acest context, Ecaterina Andronescu a făcut noi afirmaţii care ies din linia oficială a partidului. „Evenimentul din 10 august, după părerea mea, trebuie tratat cu toată responsabilitatea, iar ancheta care a pornit trebuie să se desfăşoare cu celeritate pentru că poate răspunsul la această anchetă va reprezenta punctul de reconciliere. Trebuie să recunoaştem, trebuie să ştim cine au fost vinovaţii, trebuie să plătească, dacă sunt vinovaţi”, a afirmat Andronescu. Chiar dacă Firea nu a reuşit să-şi convingă colegii să o demită de Dan, este evident că nici pesediştii nu cred în partitura privind intervenţia „corectă şi legitimă” împotriva protestatarilor.


Creţu, la mijloc
Gabriela Firea a invocat o discuţie avută cu comisarul european Corina Creţu în care aceasta i-ar fi relatat că ceilalţi membri ai Comisiei Europene s-au arătat îngrijoraţi de ceea ce s-a întâmplat pe 10 august. „Nu au fost de acord cu faptul că manifestanţi care nu au fost violenţi au trebuit să suporte gazele lacrimogene care s-au transferat în Piaţa Victoriei”, a afirmat Firea. Ulterior, Liviu Dragnea a anunţat că premierul Dăncilă îl va suna astăzi pe preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, pentru o discuţie pe această temă, în timp ce el va vorbi cu Creţu.


Victor Ponta a intervenit şi el în dispută avertizându-i pe cei din conducerea PSD că vor pierde alături de Dragnea, precum membrii conducerii PCR în 1989, Firea fiind singura care încearcă să se salveze din falimentul în care Dragnea ar duce partidul. Ponta susţine cele mai populare figuri din PSD – el, Ecaterina Andronescu, Gabriela Firea – au fost treptat îndepărtaţi, cu consecinţe nefaste pentru partid.


Tăriceanu, agreat dar nu dorit
Liderii social-democraţi trebuie să ia în calcul varianta ca partidul să nu se prezinte, pentru prima oară după 1990, cu un candidat propriu la alegerile prezidenţiale din 2019. Liviu Dragnea a anunţat în Comitetul Executiv Naţional că nu intenţioneze să candideze. „Domnul preşedinte a spus că nu candidează şi că s-ar putea să avem un candidat comun PSD-ALDE în persoana domnului Tăriceanu, lucru care mă bucură”, a spus Firea. Pe de altă parte, chiar Firea, deşi şi-a exprimat consideraţia faţă de liderul ALDE, nu pare încântată ca PSD să se dea la o parte din competiţia pentru Cotroceni. „Pentru PSD, pentru sutele de mii de membri, a ajunge în situaţia în care să nu aibă un candidat viabil şi să se bucure că are alternativă la un partener de guvernare cu un scor mult mai mic în sondaje, este un moment de mare tristeţe, este un moment istoric la modul negativ”, a spus primarul Capitalei. Deşi Firea a reafirmat că nu-şi doreşte nici şefia partidului, nici candidatura la prezidenţiale, a transmis un avertisment sever, anume că este dispusă să candideze ca independent pentru un nou mandat de primar general, în cazul în care partidul nu o va susţine. Singura dată când PSD a renunţat la prezidenţiale a fost în vremea USL, când candidatul Uniunii era Crin Antonescu. Până la urmă, acesta a fost unul dintre motivele pentru care a survenit ruptura dintre PNL şi PSD-ul condus atunci de Ponta care, până la urmă, şi-a asumat candidatura din 2014.
 

×
Subiecte în articol: Liviu Dragnea Gabriela Firea