x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică „Ciocoii tineri” au pierdut startul pentru şefia PDL

„Ciocoii tineri” au pierdut startul pentru şefia PDL

de Dan Constantin    |    07 Mar 2011   •   20:19
„Ciocoii tineri” au pierdut startul pentru şefia PDL
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

155271-kk-kkk-4881.jpgÎn PDL „veteranii” au câştigat o luptă, dar nu şi „războiul” cu interesele lui Traian Băsescu. Aparent, lucrările Consiliului Naţional de Conducere s-au încheiat printr-un mesaj de unitate, transmis de preşedintele partidului, Emil Boc. Acesta a făcut apel la disciplină, ceea ce arată că doreşte să menţină în continuare „sub capac” tensiunile induse în formaţiune de gruparea „ciocoilor tineri”, ex­ponenţii fideli ai   planurilor lui Traian Băsescu. La CNC, aripa autointitulată „reformatoare” nu a reuşit să-şi impună principala modificare de statut prin care cei trimişi în judecată în cauze penale să fie excluşi din partid până la decizia definitivă.

Monica Macovei, Cristian Preda, Sever Voinescu, pe lângă faptul că nu au convins pe nimeni în CNC de utilitatea acestei propuneri de epurare, care scotea din joc circa 200 de parlamentari şi primari PDL, în plus, şi-au atras critici şi ironii la scenă deschisă. „Greii” partidului, „ve­teranii”, cum i-am numit în analiza noastră anterioară, grupaţi în jurul lui Vasile Blaga, au dominat lucrările de sâmbătă, făcând încă un pas în direcţia dorită – controlul asupra conducerii partidului şi diminuarea influenţei lui Traian Băsescu. De altfel, nici unul dintre „reprezentanţii” acestuia nu au reuşit să strângă noi susţinători sau să convingă prin discursuri. Elena Udrea, care a amintit în faţa CNC de „omul providenţial Băsescu”, nu a cules aplauzele spe­rate în CNC. Alte prezenţe şterse sau absenţe neobservate  au fost consemnate şi la alţi membri consideraţi „pupilele” lui Traian Băsescu –Anastase, Flutur, Funeriu, Falcă, Turcan, Baconschi. Să fie o retragere strategică în vederea pregătirii luptei decisive de la Conveţia Naţională, stabilită pentru mijlocul lunii mai, sau o dezagregare a grupării pro-Băsescu?

Analiştii consultaţi de Jurnalul Naţional, surse din PDL, care cunosc „bucătăria” partidului, sunt de părere că nu poate fi vorba, cel puţin până acum, despre „dezertări”. De altfel, Monica Macovei a anunţat că va insista în continuare să ceară modificarea statutului, aceasta fiind dovada că lupta se va duce până la Convenţia Naţională, dar şi în interiorul forului suprem de conducere al PDL.

Conform Statutului, CNC avea în atribuţii să anunţe data Convenţiei Naţionale şi să îi nominalizeze pe membrii Comisiei de organizare a acesteia. Interesant este că această a doua prevedere a fost considerată ca rezolvată încă de anul trecut de la un alt CNC, întrunit să stabilească pentru vara lui 2010 Convenţia care, ulterior, a tot fost amânată la cererea lui Traian Băsescu. Au fost opinii în interiorul PDL care au considerat normal ca la Consiliul Naţional de sâmbăta trecută să se stabilească o nouă comisie de organizare. Pentru a nu da loc unor noi lupte interne, s-a menţinut Comisia din 2010. Privind la componenţa ei – Blaga, Flutur, Anastase, Albu, Florentin Popescu, Sulfina Barbu, Falcă, Ostaficiuc, Hava –, putem aprecia că „veteranii” nu au aceeaşi forţă cu cea dovedită în CNC din 5 februarie.

Or, această Comisie are un rol foarte important în pregătirea Convenţiei, ea „croind” lucrările din luna mai. De reţinut este şi faptul că s-a scurtat cu zece zile, de la 40 la 30, perioada până la care se pot depune moţiunile înainte de Convenţie. Aceasta lasă de fapt mai mult timp pentru negocierea locurilor în conducerea PDL şi scurtarea campaniei oficiale de promovare a moţiunilor.

La lucrările CNC am putut să „sondăm” printre participanţi şi opţiunile pentru viitoarea con­fi­gu­ra­ţie a conducerii PDL. Ştiind că me­ca­nismul unei Convenţii Naţionale are drept „combustibil” nu doar prestaţia din prezentarea moţiunilor şi ca­litatea discursurilor, ci şi convinge­rea făcută în timp asupra delegaţilor de cei îndreptăţiţi să fie aleşi în conducerea formaţiunii, am alcătuit un clasament după acest ultim criteriu. El are o configuraţie care echilibrează lupta de la Convenţia Naţională şi arată că războiul „veteranilor” cu „ciocoii noi” nu este încheiat.

Vasile Blaga, Adriean Videanu, Sorin Frunzăverde, Vasile Nistor, Radu Berceanu, Ion Oltean, Elena Udrea, Gheorghe Flutur, Monica Macovei, Cezar Preda, Gh. Falcă, Gh. Scripcaru, Sulfina Barbu, Raluca Turcan sunt consideraţi de simpatizanţii partidului drept îndreptăţiţi să facă parte din conducerea PDL. Cum îşi vor juca şansele, ce calităţi îi impun şi ce „bube” îi fac vulnerabili sunt întrebări la care vom răspunde în analizele viitoare consacrate Convenţiei Naţionale a PDL.

 

Un clasament al celor îndreptăţiţi să conducă PDL
Vasile Blaga
Adriean Videanu
Sorin Frunzăverde
Radu Berceanu
Vasile Nistor
Ion Oltean
Elena Udrea
Gheorghe Flutur
Monica Macovei
Cezar Preda
Gh. Falcă
Gh. Scripcaru
Sulfina Barbu
Raluca Turcan

×
Subiecte în articol: politica