x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ciolacu: Oprirea risipei bugetare, primul obiectiv când am pornit această reformă fiscală

Ciolacu: Oprirea risipei bugetare, primul obiectiv când am pornit această reformă fiscală

de Redacția Jurnalul    |    26 Sep 2023   •   19:15
Ciolacu: Oprirea risipei bugetare, primul obiectiv când am pornit această reformă fiscală
Sursa foto: Hepta

„Vin în fața dumneavoastră cu cea mai ambițioasă reformă a aparatului bugetar de după Revoluție”, spune premierul Marcel Ciolacu. El precizează că „impozitarea cu 70% a sumelor nejustificate nu înseamnă taxarea banilor de la nuntă sau de la botez”.

„Oprirea risipei bugetare a fost primul obiectiv de la care s-a plecat atunci când am pornit această reformă fiscală. Și, iată, astăzi, vin în fața dumneavoastră cu cea mai ambițioasă reformă a aparatului bugetar de după Revoluție! O reformă promisă de atâtea ori, dar pe care o face acum un premier social – democrat. E clar pentru toată lumea că, ce a fost până acum, nu a funcționat. În timp ce calitatea serviciilor publice a stagnat, cheltuielile cu personalul bugetar au explodat. În ultimii 10 ani, cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut cu 160%, de 2,6 ori. Însă performanța și eficiența actului public, nu. De aceea, prin legea prezentată astăzi va fi mai multă cumpătare pentru bugetarii cu venituri mari. În același timp, angajații cu salarii mici vor primi în continuare vouchere și alte măsuri de susținere a veniturilor. Totodată, vor fi mai puțini șefi. Se vor desființa mii de posturi de șefi, cu toată salba de consilieri, șoferi și secretare. Vor dispărea și un sfert din funcțiile de secretari de stat, vicepreședinți și celelalte funcții de demnitate publică asimilate acestora”, spune Marcel Ciolacu.

El afirmă că Executivul va implementa un plan de reducere a risipei în aparatul bugetar, atât pentru administrația centrală, cât și în cea locală, companii de stat și instituții autonome.

„Vor fi limitate cheltuielile cu achizițiile și vor fi controale mult mai stricte pentru depășirea acestor limite. Indemnizațiile vor fi plafonate, iar acordarea acestora se va face doar în funcție de performanță. Suplimentar, vom comasa și descentraliza o serie de instituții, tocmai pentru a reduce, cu cel puțin 15%, cheltuielile de funcționare și cele cu materialele și serviciile. Prin toate aceste măsuri avem un singur scop. Acela de a însănătoși finanțele publice și de a reduce îndatorarea României pentru a putea aloca mai mulți bani acolo unde este într-adevăr nevoie: în investiții, în Educație, Sănătate și Infrastructură, în producție și creare de locuri de muncă aici, în România”, adaugă premierul.

Marcel Ciolacu a mai spus că legea privind măsurile fiscale prevede măsuri clare pentru reducerea fraudei și a evaziunii fiscale.

„Nu mai putem continua să ne bazăm doar pe taxele plătite corect de românii cinstiți, fie simpli cetățeni, fie antreprenori. Nu este corect ca doar unii să plătească, iar toți ceilalți să aibă doar pretenții. Cu toții vrem un sistem de sănătate puternic și accesibil tuturor! Cu toții vrem un sistem de învățământ care să ne educe într-adevăr copiii! Cu toții vrem servicii sociale, unde părinții și bunicii noștri să fie îngrijiți corespunzător. Dar toate acestea costă bani. Și nu pot fi construite când România are o evaziune fiscală de 10% din PIB. 160 miliarde lei. 32 miliarde euro. De aceea, vom crește masiv amenzile și vom confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune. Vom impozita cu 70% tot ce înseamnă avere ilicită. Însă impozitarea cu 70% a sumelor nejustificate nu înseamnă taxarea banilor de la nuntă sau de la botez. Nu! Cu 70% va fi taxat cel care nu și-a plătit corect taxele și impozitele, cel care a făcut evaziune, cel care a furat din banii pentru sănătate, pensii, educație”, menționează el.

De asemenea, premierul afirmă că a analizat proiectul de lege cu toți partenerii sociali – sindicate, patronate, ONG-uri, administrație locală.

„Pentru că eu cred că atunci când vrei reașezarea întregului sistem fiscal trebuie să discuți înainte cu toată lumea. Modelul economic bazat pe privilegii și facilități fiscale pe care s-a mers până acum nu mai poate continua! România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 de miliarde de lei și o evaziune fiscală de 150 de miliarde de lei pe an. Adunate înseamnă 15% din PIB, exact cât ne-ar trebui ca să ajungem în media europeană la venituri. Astăzi avem printre cele mai mici taxe și impozite din Europa pe capital, dar încasăm cel mai puțin TVA. Practic, mai mult de o treime NU încasăm! La impozitul pe profit încasăm doar un sfert din ce ar trebui, iar la impozitul pe venit - doar 80%. Nu încasăm taxe, în schimb ne împrumutăm la nesfârșit, riscând blocarea banilor de la Uniunea Europeană. Așa nu vom ajunge nicăieri. În ultimii ani s-au dat facilități fiscale imense pentru firme și diverse categorii de angajați. Logic, ca urmare a creșterii economice, ar fi trebuit ca și veniturile statului să crească. Cu toate astea, încasările au stagnat. Suntem la doar 27% din PIB. Mai mult, bugetul României astăzi se bazează pe taxele plătite de salariați, pe consumul acestora și pe investițiile publice”, mai spune Ciolacu.

Marcel Ciolacu afirmă că este „obligat să pun interesul României mai presus decât interesele unor grupuri nemulțumite că fac profituri nu de miliarde, ci „doar” de sute de milioane”.

„Iar interesul suprem al României este să nu ni se oprească fondurile europene și PNRR-ul, peste 70 de miliarde de euro. Și să nu fim penalizați cu o amendă de 0.5% din PIB pentru depășirea deficitului bugetar. De asemenea, interesul suprem al României este să adere la OECD, pentru că asta ar însemna investiții de miliarde de euro în țara noastră. Dacă nu vom face acum nimic, ar însemna să oprim dezvoltarea României și finanțările pentru construcția de autostrăzi, școli și spitale. Eu nu vreau și nu pot accepta riscul stopării fondurilor europene și a PNRR, doar pentru că unii nu înțeleg că trebuie să fie corecți. Am văzut tot felul de interpretări... cum că aceste decizii aduc austeritatea. Adevărul este că austeritate a fost în 2010, când s-au tăiat salarii și pensii și s-a majorat TVA-ul, de la 19 la 24 la sută. Atunci românii au fost sărăciți și s-a prăbușit puterea de cumpărare”, menționează premierul Ciolacu.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: ciolacu asumare