x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Circ între Traian Băsescu şi reprezentantul Înaltului Comisar OSCE pentru minorităţi

Circ între Traian Băsescu şi reprezentantul Înaltului Comisar OSCE pentru minorităţi

12 Oct 2009   •   00:00

Preşedintele Traian Băsescu şi reprezentanta înaltului comisar OSCE pentru minorităţi naţionale au avut un schimb de replici, luni, la Parlament, la o conferinţă despre situaţia romilor, şeful statului reproşând că aceasta nu se concentrează pe prezentarea de soluţii la problemele minorităţii.



Preşedintele a participat la conferinţa internaţională cu tema "Romii şi Securitatea lor în Europa", organizată de Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor şi Forumul European al Romilor şi Nomazilor la Palatul Parlamentului. Participarea preşedintelui nu a fost anunţată de Preşedinţie, notează Mediafax.

Reprezentantul înaltului comisar OSCE pentru minorităţi naţionale, Georgia Papagianni, a prezentat concluzii ale celor rapoarte ale Organizaţiei. Potrivit acestora, romii sunt încă discriminaţi în Educaţie, Justiţie, în ce priveşte accesul la locuinţe, confruntâdu-se cu acte violente îndreptate împotriva lor.

"Aşteptăm de la înaltul comisar câteva soluţii, nu numai remarci şi concluzii", a spus, iritat, Băsescu, în engleză, după ce a ascultat prezentarea lui Papagianni. "Într-adevăr, sunt aici din partea înaltului comisar OSCE pentru a vă împărtăşi câteva din sarcinile înaltului comisar. Sunt aici ca să împărtăşesc viziunea înaltului comisar asupra acestei problematici, care este foarte concretă şi în acelaşi timp foarte limitată", a replicat Papagianni, la care preşedintele a replicat: "Sunt extrem de convins că activitatea lui este tăcută, şi asta o spune un şef de stat membru în cadrul OSCE. Impresia mea este că dumneavoastră promovaţi alegerea înaltului comisar aici. Aici nu avem alegeri, avem o discuţie despre soluţii", a spus Băsescu.

Papagianni a spus că înaltul comisar respectă toate instituţiile. "Şi eu respect toate instituţiile care sunt eficiente în Europa", a răspuns Băsescu, la care Papagianni a replicat: "Acestea fiind spuse, înaltul comisar nu ar fi trebuit să fie invitat aici". Moderatorul dezbaterii, director ERTF (European Roma and Travellers Forum), a intervenit, spunând că este pus între preşedintele României şi OSCE. "Te rog să-l alegi pe preşedintele României", a intervenit Băsescu. "Toate organizaţiile europene au comentat, dar nimeni nu a fost de acord cu o politică unitară prentru romi. Toate constată problema romilor, inclusiv OSCE", a spus Băsescu în încheiere.

×
Subiecte în articol: politic