x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Circ la moţiune. PD-L participă doar la votarea CA al BNR

Circ la moţiune. PD-L participă doar la votarea CA al BNR

08 Oct 2009   •   00:00
Circ la moţiune. PD-L participă doar la votarea CA al BNR

În debutul procedurii de citire a moţiunii de cenzură PNL-UDMR, "11 pentru România", reprezentanţii PD-L au încercat să blocheze acest demers invocând neconstituţionalitatea sa. Ioan Oltean a făcut apel la Constituţie, cerând trimiterea textului moţiunii la comisile juridice pentru a se pronunţa asupra constituţionalităţii sale. Propunerea sa a fost refuzată, astfel că democrat-liberalii au părăsit sala de plen, iar şedinţa a fost suspendată din lipsă de cvorum - UPDATE: Şedinţa de plen a fost reluată. Parlamentarii PD-L au părăsit sala pentru a doua oară.



UPDATE. Parlamentarii au reluat, după o oră de pauză, şedinţa de plen consacrată votării noului CA al BNR şi citirii moţiunii de cenzură. PD-L a părăsit pentru a doua oară sala de plen, anunţând că vor reveni pentru a vota noul CA al BNR.


În opinia lui Oltean, semnatarii acestei iniţiative nu aveau dreptul de a mai apela la instrumentul unei noi moţiuni după ce acţiunea similară care a vizat legea unitară a salarizării unice a picat în Parlament în timpul actualei sesiuni legislative.

Deputatul PDL a susţinut că PNL şi UDMR şi-au irosit deja dreptul de a mai depune o moţiune de cenzură în această sesiune Ironiile fără perdea aruncate de Opoziţie şi refuzul de a da curs propunerii lui Oltean au provocat ieşirea parlamentarilor PD-L din sala de plen, lăsând Opoziţia să asiste singură la citirea moţiunii, nu înainte de a se face apelul nominal pentru constatarea existenţei cvorumului. De altfel, sunt şanse ca citirea moţiunii să fie amânată, datorită numărului redus de parlamentari prezenţi, informează Antena3. Doar 280 de deputaţi şi senatori erau prezenţi în sala de plen în momentul părăsirii lucrărilor de către cei 90 de deputaţi PDL.

Pentru înregistrarea cvorumului este nevoie de prezenţa a 236 de parlamentari. În disperare de cauză, reprezentanţii Opoziţiei au cerut o pauză de consultări în timpul apelului nominal, în speranţa că vor reuşi să-şi mobilizeze proprii oameni pentru a suplini plecarea democrat-liberalilor.

PD-L a propus trimiterea moţiunii iniţiate de PNL şi UDMR la Comisiile Juridice reunite ale Parlamentului pentru a se pronunţa asupra caracterul său constituţional. Vicepreşedintele PD-L, Ioan Oltean a acuzat PNL şi UDMR că nu mai aveau dreptul de a mai depune o nouă moţiune de cenzură după ce în actuala sesiune au elaborat şi semnat deja una în cazul asumării răspunderii pe legea salarizării unice, iniţiativă carea picat în plenul parlamentului reunit.

"Senatorii si deputaţii care au semnat-o nu mai pot susţine o altă moţiune de cenzură decât în cazul în care guvernul îşi asumă răspunderea pe o nouă lege", a susţinut Oltean, care a început să citească lista parlamentarilor care se regăsesc atât pe lista semnatarilor moţiunii pe tema salarizarii unice, cât şi pe cea intitulată "11 pentru România".

Citând prevederile constituţionale, Oltean a  propus trimiterea moţiunii la comisiile juridice pentru "a analiza dacă sunt sau nu îndeplinite condiţiile de constituţionalitate".

"Nu vă fie frică, guvernul Boc nu pică", a conchis Oltean , în aplauzele ironice ale Opoziţiei.

Respingerea propunerii lui Oltean a provocat decizia grupului parlamentar al PDL de părăsire a plenului Parlamentului consacrat citirii moţiunii de cenzură.

"Având în vedere solicitarea făcută de grupul parlamentar al PDL şi a modului diferenţiat în care s-a analizat şi scrisoarea preşedintelui (pentru referendum n.r.) grupul parlamentar al PDL deputaţi şi senatori părăsesc sala", a explicat liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader.

După ieşirea din sală, deputaţii PDL Cristian Boureanu şi Ioan Oltean au susţinut că nu se mai întruneşte cvorumul pentru a se continua şedinţa de plen reunit în care trebuia să se citească moţiunea de cenzură a opoziţiei.

Ghişe: PDL, izolat în Parlament, a decis să boiecoteze lucrările plenului

Senatorul PNL, Ioan Ghişe, a declarat că parlamentarii PD-L au părăsit şedinţa comună a Parlamentului în care urma să se citească moţiunea de cenzură pentru că sunt frustraţi de izolarea parlamentară în care se află şi au vrut să boicoteze lucrările.

"Remarc încercarea PDL de a boicota şedinţa şi frustrarea lor că preşedintele Traian Băsescu şi PDL sunt izolaţi în Parlament. Cât timp va fi preşedinte Traian Băsescu, vom avea în continuare un blocaj instituţional", a spus Ghieşe, pe holurile Parlamentului.

Boc: Moţiunea, demers neconstituţional prin care se vrea apărarea pensiilor "nesimţite" din Parlament

Premierul Emil Boc a declarat, astăzi, la Parlament, că Guvernul a declanşat primul angajarea răspunderii pe Legea pensiilor, iar moţiunea de cenzură a PSD şi PNL, depusă ulterior, este rezultatul unui demers neconstituţional, prin care se doreşte apărarea pensiilor "nesimţite" ale parlamentarilor.

"Guvernul a venit cu proiectul privind reforma sistemului de pensii, iar PSD şi PDL l-au amânat. Au încălcat Constituţia, prevederile legale. Nu este permis să amâni decizia Guvernului de angajare a răspunderii, pentru că noi ne-am pus în joc mandatul, n-am venit la poveşti. Eu discut de legea pensiilor, restul e neconstituţional. Noi am declanşat primii procedura angajării răspunderii, aceasta trebuie urmată. Ce a făcut PSD şi PNL (depunerea şi susţinerea unei moţiuni de cenzură, n.r.) este consecinţa unui demers neconstituţional", a declarat Boc, citat de Mediafax.

El a precizat că a trimis la Parlament, în numele Guvernului, un proiect care vizează asumarea răspunderii pe Legea reformei sistemului de pensii şi a constat că în Parlament, în "dispreţul românilor", s-a firmat coaliţia PSD-PNL pentru apărarea pensiilor "nesimţite" ale parlamentarilor şi pentru apărarea pensiilor speciale.

"PSD şi PNL sunt foarte tari în declaraţii pe holurile Parlamentului şi pe la televizor, pe acasă prin teritoriu, că ei nu vor pensiile parlamentarilor, că nu vor pensii speciale. A venit Guvernul cu o propunere de eliminare a acestor privilegii. PSD şi PNL au ales, în momentul în care trebuie să voteze, calea unei alte moţiuni de cenzură, în loc să dezbată Legea pensiilor", a conchis Boc.

Antonescu: "E jenant, dar am o singură consolare: nu mai durează mult"

Preşedintele PNL Crin Antonescu a comentat că situaţia apărută în urma întârzierii citirii moţiunii de cenzură este una "jenantă", adăugând că singura sa consolare este că "nu mai durează mult".

"Astea sunt aventurile, caraghioslâcurile în care cramponarea de putere a domnilor Băsescu şi Boc au adus acest Parlament, ajungem la scene penibile, cum s-a întâmplat şi cu doamna Anastase. E jenant şi singura mea consolare este că nu mai durează mult", a comentat Antonescu. (Vera Albulescu)


×