x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Coaliţia cu dimensiune mică

Coaliţia cu dimensiune mică

de Adriana Duţulescu    |    08 Feb 2011   •   22:55
Coaliţia cu dimensiune mică
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

150898-kk-img-1359.jpgLiderii PDL l-au dezamăgit, neavând anvergură de mari oameni politici, nu prea mai vrea să mai aibă de-a face cu ei, deputaţii PDL nu l-au ascultat la votul pentru deputatul Păsat, iar Coaliţia nu-i mai pare chiar competenţă, fiind dispus să se uite cu atenţie la noua alianţă USL. Acestea sunt dezamăgirile de ultimă oră ale lui Traian Băsescu, pe care acesta a ţinut să le exprime aseară, la TVR, în ora de emisie rezervată lunar preşedintelui jucător.

Acesta a început prin a-şi exprima dezamăgirea pe care i-a provocat-o PDL ieri, când a făcut în aşa fel încât deputatul Dan Păsat să nu-şi piardă imunitatea parlamentară pentru a fi arestat. Băsescu le ceruse pedeliştilor în urmă cu două săptămâni să nu repete şi în cazul Păsat votul din cazul Ridzi. „Am marcat că nu au ţinut seamă de ce le-am cerut… Am luat notă şi de lipsa de apetit a liderilor partidului de a-i mobiliza să fie prezenţi la vot…”, a spus Traian Băsescu, adăugând că acest fapt va afecta relaţiile viitoare cu partidul prezidenţial.
„Ştiu că nu mai pot avea speranţe să îi rog anumite lucruri. Este clar că interesele sunt altele”, a conchis şeful statului, jucând cartea dezamăgirii profunde. Mai mult, el a spus că „dacă PDL nu revine la valorile care l-au consacrat, cum este lupta anti-corupţie”, „se autocondamnă”.

Şi faptul că liderii PDL se află în campanie electorală internă îi provoacă supărări preşedintelui: „Primul responsabil e partidul cel mai mare PDL, nu mai aştept nimic de la ei după ziua de azi şi după începutul de campanie pe care şi-l fac intern. Nu comentez declaraţia lui Blaga, dar atâta a înţeles el din nevoia de a stabiliza România. Pot să spun doar atât: cine se bate pentru putere să-şi mai amâne foamea de putere”. „Au dimensiune mică ca oameni politici faţă de pretenţiile pe care le au”, a arătat el, vorbind despre Coaliţie ca despre un organism neputincios de la care nu mai are mari aşteptări: „Sper să guverneze cât mai poate coaliţia şi să ducă programul cu FMI mai departe, cât are capacitatea să-l ducă. Dacă-mi vor solicita medierea partidele din coaliţie, o voi face. E treaba lor ce fac. Până la urmă, nu mai suntem în derapaj. Nu ne-ar fi bună a criză politică, dimpotrivă”, şi „Nu mă interesează ce face coaliţia, după ce a făcut azi în Parlament, n-am probleme să comunic cu ei, dar ce fac politic îi priveşte”.

În schimb, Băsescu a ţinut să arate că poate fi conciliant şi „dispus la compromisuri” în cazul în care o moţiune de cenzură a USL ar putea avea câştig de cauză. „Pot să fac şi compromisuri, dacă este în interes naţional”, a spus şeful statului, imediat după ce a avut grijă să îi insulte pe liderii Opoziţiei.
„Dacă Antonescu ţine neapărat să-i dau răspuns despre «Porumbacu», o să i-l dau dau. Pentru mine Antonescu-Ponta e un cuplu comic, parcă-s două matrioşti care spun doar «suspendarea lui Băsescu» şi «căderea guvernului». Mi se pare comică şi suspendarea. Un cuplu comic, cu un ideolog comic, pe Felix. Mă distrează”, a afirmat Băsescu, care a recunoscut totuşi că USL limpezeşte doctrinar clasa politică: „Alianţa PSD - PNL a împărţit eşicherul politic, USL pe stânga şi PDL pe drepta. S-a creat o limpezire a apelor ideologic. Problema e ce pui ca program de stânga în guvernare”.

Medicii, o nouă structură de forţă?
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că medicii au avut influenţă în justiţie în recursul la arestarea preventivă a lui Constantin Nicolescu, menţionând că operaţia acestuia a fost făcută de un medic care l-a operat şi pe Omar Hayssam de cancer. El a precizat că presiunile PSD făcute în stradă prin manifestaţii au influenţat decizia în cazul recursului lui Constantin Nicolescu: „Medicii au avut influenţă”, a spus Băsescu. Preşedintele a arătat că operaţia la care a fost supus Nicolescu ar fi putut fi amânată. Băsescu a mai spus, fără a nominaliza, că unul din medicii care l-au operat pe Nicolescu l-a operat pe Omar Hayssam de cancer, iar acesta este sănătos acum, deşi în documentul medical se vorbea despre „metastaze”. Preşedintele a mai spus că ar trebui reglementată legal situaţia în care medicii care pot gestiona cazuri de arest preventiv, menţionând că aceştia ar trebui să fie selecţionaţi.

Medicul Mircea Beuran,cel care l-a operat pe Hayssam,a declarat că operaţia a fost filmată şi s-au făcut teste ADN care au confirmat diagnosticul, acesta precizând totodată că cel care l-a operat pe Nicolescu a fost medicul Şerban Brădişteanu.

×
Subiecte în articol: politica