x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Codul fiscal a fost adoptat de Senat

Codul fiscal a fost adoptat de Senat

27 Apr 2015   •   19:50
Codul fiscal a fost adoptat de Senat

Proiectul de lege privind Codul fiscal a fost adoptat luni de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 90 de voturi pentru, 36 împotrivă și patru abțineri.

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a precizat că actuala legislație fiscală este percepută în mediul economic și social ca fiind "dificil de aplicat", iar actualul Cod fiscal a fost construit astfel încât să conducă la simplificarea fiscalității și la predictibilitate, potrivit Agerpres.

Potrivit ministrului, Codul fiscal conferă claritate și accesibilitate în aplicarea prevederilor sale prin restructurarea pe baze sistemice a normelor fiscale, transparență în prezentarea principiilor fiscale, corelarea prevederilor între Codul fiscal, Codul de procedură fiscală și legislația conexă, creșterea eficienței de administrare a taxelor, contribuțiilor sociale și impozitelor prevăzute.

"Toate aceste măsuri sunt de natură să contribuie în mod esențial la reducerea evaziunii fiscale, creșterea consumului și stimularea creșterii economice", a spus Eugen Teodorovici.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare crearea cadrului legislativ pentru calculul, reținerea, declararea și plata impozitelor, taxelor și contribuțiilor sociale obligatorii, care constituie venituri ale bugetului general, consolidat, stabilind contribuabilii care au obligația plății acestor impozite, taxe și contribuții, precum și principiile pe care se bazează aplicarea Codului fiscal.

Una dintre cele mai importante prevederi ale noului Cod fiscal se referă la reducerea TVA la 9% la alimente. Textul adoptat de Senat precizează că această cotă redusă se aplică alimentelor, cu excepția băuturilor alcoolice, destinate consumului uman și animal. Potrivit unui amendament adoptat de Senat, cota de 9% se va aplica și serviciilor de restaurant și de catering, cu excepția băuturilor alcoolice.

Plenul Senatului și-a însușit toate amendamentele propuse de Comisia pentru buget-finanțe și a adoptat un singur amendament, propus de senatorul Șerban Nicolae și respins de Comisie.

Teodorovici a explicat că prin noul Cod fiscal nu mai poate fi perpetuată situația ca "valoarea de impozitare pe care o plătește orice cetățean la o tranzacție imobiliară să fie plafonată la o valoare minimă printr-o grilă orientativă făcută de o entitate privată cum este Uniunea Notarilor Publici.

Amendamentul propus de Șerban Nicolae prevedea că valoarea limită de impozitare la tranzacțiile imobiliare să fie stabilită prin ordin al ministrului Finanțelor, actualizat anual.

Un amendament propus de Comisia de buget și adoptat de plenul Senatului se referă la scutirea de impozit a profitului reinvestit prevăzută pentru echipamente tehnologice — mașini, utilaje și instalații de lucru și a fost completat cu "echipamente periferice, calculatoare și programe informatice".

Un alt articol modificat în Comisie, față de forma propusă de Guvern, reglementează modul de calcul al impozitului pentru cei care au cheltuieli de sponsorizare/mecenat și/sau acordă burse private și scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat.

De asemenea, un amendament al senatorului Constantin Popa, adoptat de Comisia de buget-finanțe și ulterior de plen, reglementează reținerea impozitului din venitul din pensii. Textul stipulează că "plătitorul de venituri din pensii este obligat să determine valoarea totală a impozitului anual pe veniturile din pensii, pentru fiecare contribuabil".

Tratamentul fiscal al veniturilor din dobânzi obținute din România de persoane juridice rezidente într-un stat membru al UE a fost reglementat în Comisia de buget, printr-un articol nou introdus. Măsurile au ca obiect asigurarea unui tratament nediscriminatoriu fața de rezidenții români.

Proiectul de lege în forma Guvernului prevedea că impozitul pentru mijloacele de transport hibride se reduce cu 95%, dar forma adoptată de plenul Senatului stabilește că "impozitul se reduce cu minim 50%".

În prezent, pentru întârzierea de la plata accizelor cu mai mult de 5 zile de la termenul legal, se suspendă autorizația deținută de operatorul economic plătitor de accize până la plata sumelor restante. Senatul a majorat acest termen la 15 zile.

Proiectul de lege va intra în dezbaterea Camerei Deputaților, cu rol decizional. 

×
Subiecte în articol: cod fiscal