x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Colegi pentru Isarescu

Colegi pentru Isarescu

21 Sep 2004   •   00:00

POLITIC

Partidele parlamentare au facut ieri nominalizarile pentru noul Consiliu de Administratie al Bancii Nationale, al carui mandat expira la 18 decembrie. De fapt, toata agitatia legata de componenta noii conduceri a BNR se reduce la intrebarea: cine vor fi noii colegi ai lui Mugur Isarescu? Printre persoanele nominalizate se numara atat nume vechi, care se regasesc si in actualul Consiliu, dar si unele noi cum este Florin Georgescu, sustinut de PSD. Ca si in urma cu 6 ani, numirea noului Consiliu de Administratie al BNR nu este lipsita de scandal. Desi liberalii contesta termenele stranse pana la care trebuiau sa faca propuneri si ameninta cu contestatii, ei au nominalizat persoana pe care o vor sustine in noul CA al BNR.
DANA PICIU

Liberalii si democratii considera ca numirea noului Consiliu de Administratie al BNR ar trebui facuta de viitorul Parlament. Deputatul PNL Eugen Nicolaescu a declarat ieri ca schimbarea acum a CA nu este decat o "incercare a PSD de politizare a administratiei BNR". El a mai spus ca legea votata in aceasta vara trebuia sa se aplice dupa ce actualul Consiliu isi va duce mandatul la capat. Senatorul PNL Paul Pacuraru a sustinut acelasi punct de vedere, precizand ca "aplicarea Legii 312/2004 retroactiv este o ingerinta politica". "Sunt de acord cu ce ati spus, domnule Pacuraru, jos labele de pe BNR", a spus liderul senatorilor PSD Ion Solcanu, amintind ca si CDR a uzat de aceeasi procedura in 1998 la desemnarea actualului CA al BNR.

REPLICA. Secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, Tudor Mohora (PSD), a declarat insa ca "la sedinta comuna a Birourilor Permamente, cand s-a discutat pe aceasta tema, nimeni nu a avut nici o obiectie, iar acum au inceput comentariile ca PSD incearca sa politizeze numirea noului CA al BNR. Daca cineva are ceva de obiectat trebuie, conform procedurii parlamentare, sa depuna contestatii la conducerile celor doua Camere". El a aratat ca Legea 312/2004, cea care a scurtat mandatul CA al BNR de la 6 la 5 ani, se aplica din momentul publicarii sale in Monitorul Oficial si o anuleaza de drept pe cea veche. Mohora a mai precizat ca, chiar daca s-ar fi respectat termenul din vechea lege, 18 decembrie, pentru schimbarea Consiliului de Administratie, imediat dupa alegeri, nu ar fi avut cine sa faca acest lucru, pentru ca "nu avem Parlament", noul Legislativ fiind abia in procedura de formare.

PROPUNERI. Desi sunt nemultumiti, PNL si PD au depus dosarele a doi candidati pe care ii vor sustine, cel al actualului viceguvernator al BNR, Mihai Bogza, si pe cel al deputatului liberal Napoleon Pop. PRM ii va sustine pe Maria Ene, licentiata si absolventa de ASE, care a lucrat din 1987 numai in sistemul bancar, si pe Petre Popeanga, actualul vicepresedinte al Curtii de Conturi. UDMR o va sustine pe actuala membra in CA al BNR, Agnes Nagy. Din partea PSD, doar o singura candidatura era cunoscuta ieri, respectiv cea a lui Florin Georgescu. Surse din PSD sustin insa ca, pe langa Florin Georgescu, presedintele Comisiei de buget din Senat, Viorel Stefan, ar urma sa fie propus pentru un post in CA al BNR si ca actualul guvernator al BNR, Mugur Isarescu, va fi reconfirmat in functie. Sursele citate au mai precizat ca PSD nu ii va sustine pe Emil Iota Ghizari si pe Mihai Bogza.

1998

La 18 decembrie 1998 Parlamentul a aprobat lista Consiliului de Administratie al BNR (Mugur Isarescu - guvernator, Emil Iota Ghizari - prim-viceguvernator, Cristian Popa si Mihai Bogza - viceguvernatori, Silviu Cerna, Constantin Ionete, Agnes Nagy, Nicolae Dardac si Nicusor Ruiu - membri) cu 270 de voturi "pentru" si 15 "impotriva", in absenta parlamentarilor PDSR si PRM. Parlamentarii celor doua partide nu au participat la votul asupra conducerii BNR, considerand ca nu au fost respectate procedurile parlamentare de desemnare a candidatilor.

LEGISLATIE

Potrivit articolului 33 din noul Statut al BNR intrat in vigoare anul acesta, membrii Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei, cu nominalizarea conducerii executive, sunt numiti de Parlament, la propunerea comisiilor permanente de specialitate ale celor doua Camere ale Parlamentului. Numirile se fac pe o perioada de 5 ani, cu posibilitatea reinnoirii mandatului.
×
Subiecte în articol: politic psd