Preşedintele CN al PSD, Adrian Năstase, răspunde, pe blog, comentariului lui Mircea Geoană potrivit căruia demersul de a trimite chestionare membrilor CN este "un exerciţiu penibil" şi spune că 90% dintre cei pe care i-a consultat, "statutar", s-au pronunţat pentru organizarea Congresului la Parlament.
"Din nou, aud voci care habar nu au ce se întâmplă în partidul din care fac parte. Am demarat zilele acestea o consultare statutară a membrilor Consiliului Naţional cu privire la locul în care trebuie desfăşurat Congresul partidului. Am făcut asta pentru că deciziile prezentate ca oficiale nu s-au luat în cadrul structurilor de partid, ci, din nou, la restaurant. Şi am avut surpriza să văd că acţiunea mea e catalogată ca fiind, citez, «un exerciţiu penibil şi hilar». Mai mult, s-a sugerat că «nu s-a procedat niciodată la metoda chestionarelor trimise de Consiliul National (?!)»", scrie Năstase pe blogul personal.
El a adăugat că doreşte să facă "un exerciţiu de memorie" şi să reamintescă colegilor săi că "nu mai departe de noiembrie, anul trecut, Consiliul Naţional a mai făcut o astfel de consultare, prin chestionare, a tuturor membrilor CN".
"S-a făcut, culmea, tocmai în favoarea preşedintelui în funcţie, pentru ca decizia de aliere cu PNL să aibă gir statutar. Pentru că, nu ştiu dacă îşi mai amintesc cei care comentează, dar PSD nu poate face alianţe politice fără o decizie a Consiliului Naţional. Şi, câtă vreme acest organism n-a fost convocat (din motive similare cu cele pentru care nu se ştie de aceste prevederi statutare), s-a folosit mecanismul consultării prin astfel de chestionare. La acel moment, s-a ajuns la un acord exprimat de 366 de membri ai CN pentru acordul de colaborare cu PNL, dintre cei 367 care au răspuns. Consultarea a fost validată", a susţinut el.
Potrivit lui Năstase, acelaşi lucru se întâmplă şi acum.
"Vă pot spune că, în răspunsurile exprimate, peste 90% se pronunţă pentru Sala Unirii, de la Palatul Parlamentului, ca loc de desfăşurare al Congresului PSD din 20 februarie. Şi da, au răspuns suficient de mulţi colegi pentru ca decizia să fie validă", subliniază el în postarea intitulată "La ce folosesc consultările în partid: PSD nu vrea Vanghelion, ci Congres".
Preşedintele CN al PSD a precizat că va comunica datele finale ale acestei consultări în cadrul şedinţei Comitetului Executiv Naţional de luni.
Liderul PSD, Mircea Geoană, a declarat vineri la Iaşi că demersul lui Adrian Năstase de a trimite chestionare membrilor Consiliului Naţional privind, printre altele, locul de desfăşurare al Congresului reprezintă un exerciţiu penibil şi hilar, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Este un exerciţiu penibil, nu s-a procedat niciodată la metoda chestionarelor trimise de Consiliul Naţional. A face un chestionar de acest gen este hilar. Ce-l interesează pe delegatul care vine din ţară în ce sală se ţine Congresul", a spus Mircea Geoană.
În ceea ce priveşte norma de reprezentare stabilită pentru filialele PSD, Mircea Geoană a afirmat că întotdeauna apar nemulţumiri şi că fiecare organizaţie face comparaţie cu numărul de delegaţi pe care i-a trimis la Congresul din 2006.
"Întotdeauna apar nemulţumiri, iar filialele se compară cu anul 2006. Am făcut bine că am cerut rapid un Congres pentru a clarifica lucrurile în partid. Discuţiile divergente ne fac rău. Tranşarea la Congres e singura metodă democratică de a merge mai departe", a adăugat preşedintele PSD.
Comisia de organizare a Congresului, a cărei înfiinţare a fost stabilită de Consiliul Naţional (CN), s-a întrunit joi la Palatul Parlamentului, aceasta fiind convocată la iniţiativa preşedintelui CN, Adrian Năstase. Invitaţiei lui Năstase i-au dat curs preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, secretarul general, Liviu Dragnea, senatorii Miron Mitrea şi Titus Corlăţean, precum şi alţi parlamentari PSD.
Surse participante la şedinţă au precizat pentru MEDIAFAX că şedinţa Comisiei de organizare a Congresului a fost convocată de Adrian Năstase pentru că preşedintele de drept al acesteia, liderul PSD, Mircea Geoană, ar fi evitat să o convoace, în condiţiile în care a stabilit o normă de reprezentare pe care a trimis-o deja în judeţe.
Aceleaşi surse au mai arătat că, în acest moment, nu este clar cu ce modificări de Statut se va intra în Congres, ce sală va fi aleasă pentru desfăşurarea acestuia şi nici nu s-a decis care să fie documentele supuse aprobării Congresului.
Sursele menţionate au precizat că membrii comisiei au decis să aştepte până vineri rezultatul chestionarului pe care Adrian Năstase l-a trimis membrilor Consiliului Naţional referitor la aceste chestiuni, dar şi la sala în care se va ţine Congresul.
Astfel, potrivit surselor citate, unii dintre membrii comisiei au apreciat că Romexpo nu ar întruni condiţiile necesare desfăşurării Congresului, acolo fiind destul de frig. Totodată, alţi membri ai comisiei şi-au exprimat suspiciunile în legătură cu o bună securizare a votului la Romexpo, considerând că sala ar permite să intre şi să iasă oricine, iar Marian Vanghelie ar putea să facă "presiuni" în ce priveşte rezultatul votului.
Comisia a admis în final ca problemele legate de modificările la Statut, norma de reprezentare la nivelul judeţelor, dar şi la nivelul municipiului Bucureşti şi documentele supuse aprobării Congresului să fie tranşate de Comitetul Executiv Naţional, care se va întruni luni.
Citește pe Antena3.ro