x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Contraatacuri la "Sah-mat"

Contraatacuri la "Sah-mat"

28 Feb 2004   •   00:00
Contraatacuri la "Sah-mat"

Documentarul difuzat de Canalul tv Arte este vehement contestat de personalitati implicate in evenimentele din decembrie 1989. Fillmul Susannei Branstatter "Sah-mat - Revolutia Romana", difuzat miercuri seara de canalul Arte, a starnit reactii dure din partea protagonistilor evenimentelor din decembrie 1989. "Jurnalul National" va prezinta controversele pe acest subiect.

Un prim comentariu vine din partea presei internationale. Postul Radio France Internationale apreciaza ca documentarul difuzat de canalul Arte nu este o ancheta, ci "un fel de colaj de imagini menite sa demonstreze o teza preconceputa". RFI comenteaza ca filmul Susannei Branstatter incearca sa dezvaluie adevaruri ascunse, dar risca sa deformeze realitatile si ca prezinta un punct de vedere germano-maghiar. "Cel mai prezent si mai des citat dintre actorii si martorii Revolutiei romane este in mod surprinzator fostul premier maghiar, Miklos Nemeth. (...) Filmul incepe cu o marturie in limba maghiara a parintilor unui tanar ungur din Timisoara ucis in decembrie ‘89 si se incheie pe acelasi ton cu lacrimile mamei celui impuscat. Interventiile martorilor romani sunt aproape derizorii. Presedintele Iliescu face o declaratie neutra. Stelian Tanase apare de mai multe ori fara sa afirme nimic important. Doina Cornea, pe fundalul cimitirului din Cluj, ne anunta ca a avut legaturi cu ambasadele straine, iar fostul securist Gheorghe Ratiu ne da explicatia mortilor inutile din timpul evenimentelor ", comenteaza RFI. EXAGERARE. "Filmul promoveaza ideea ca Statele Unite voiau neaparat sa-l dea jos pe Ceausescu, pentru ca el reprezenta un obstacol in calea unificarii Germaniei si Europei. O idee ciudata, care acorda dictatorului din Carpati o importanta disproportionata. Pe de alta parte, Uniunea Sovietica voia si ea inlaturarea lui Ceausescu, pentru ca acesta se opunea Perestroikai lui Gorbaciov, alta idee greu de sustinut", se mai afirma in analiza RFI. CONFIRMARE. Jurnalistii postului francez recunosc si partile bune ale documentarului. "Oricum ar fi, este neindoios faptul ca serviciile secrete si mass-media din Occident au facut tot ce au putut pentru a compromite imaginea pozitiva pe care o avea la un moment dat Ceausescu. Aceleasi servicii secrete, folosindu-se de provocatori profesionisti, au fost active in manipularea manifestatiei de la Timisoara, ceea ce nu inseamna ca Revolutia romana a fost in totalitate rezultatul unei manipulari", se mai spune in comentariul RFI. Postul francez concluzioneaza insa ca filmul semnat de Susanne Branstatter ar putea servi ca model pentru felul in care nu trebuie facut un film-ancheta.
( MONICA IORDACHE )



Dan Iosif:
"O prostie"


Dan Iosif, participant la evenimentele din decembrie 1989, nu crede in scenariul lansat de canalul Arte. Catalogand filmul drept "o prostie", Iosif a declarat ca a ramas stupefiat cand a aflat, dupa 14 ani, ca Revolutia romana a fost pusa la cale de CIA, dupa ce s-a crezut pana acum ca a fost mana KGB. "Asta este o prostie mai mare decat mine. Cucoana asta vrea si ea sa-si faca un nume cu filmul asta", a comentat Iosif. El spune ca poate au existat unele scenarii , dar ca reactia neasteptata a poporului roman le-a rasturnat pe toate. "Daca ar fi fost aplicat vreun scenariu, revolutia din Romania ar fi semanat cu cea din Ungaria, Bulgaria, Cehoslovacia. Nu are CIA suficienti bani si agenti sa mobilizeze populatia din atatea orase", a spus Dan Iosif. Consilierul prezidential, care este de parere ca o lovitura de stat nu se da cu atatia oameni in strada, a declarat ca este absurd ca, pana acum, despre Iliescu sa se spuna ca este agent KGB, iar acum sa fie acuzat ca a fost ales de CIA. "Rasputin a fost mic copil fata de ce i se pune in carca lui Iliescu", a comentat Iosif. "Femeia crede ca a dat lovitura vietii ei, dar o sa fie deceptionata", a mai spus Dan Iosif.

Consilierul prezidential mai spune ca la baricada de la Universitate nu a cunoscut nici un agent american, asa cum nici revolutionarii din alte orase nu au remarcat vreun agent strain printre ei. "As vrea sa fie chemati sa vorbeasca si cei care au participat la evenimente, sa spuna ce au simtit si au trait in acele nopti", a completat Iosif.

Mihai Lupoi:
"Filmul este total deplasat"


"Ceea ce s-a prezentat in filmul documentar mi se pare total deplasat si departe de realitate. Daca serviciile secrete rusesti au avut cu adevarat o oarecare implicare, serviciile secrete americane au fost doar observatori. Dupa caderea lui Ceausescu au tot venit in tara fel de fel de servicii secrete si s-au implicat. Mi se pare ridicol sa se spuna ca serviciile americane au avut vreo legatura cu luarea puterii din mana lui Ceausescu", ne-a declarat senatorul PRM, Mihai Lupoi. El este convins ca revolutia romana a fost facuta de romani, dar nu are nici un dubiu ca cineva, persoana sau grup din afara tarii a fost catalizatorul evenimentelor din 1989.

Gen. Voinea:
"Nu putem sa ne suparam"


"Acest film incearca sa descifreze un sector al istoriei Revolutiei din decembrie ‘89, pe care nimeni nu s-a invrednicit pana acum sa-l abordeze: implicarea serviciilor secrete. Nu putem sa ne suparam pe realizatori pentru ca totusi au facut un efort considerabil. Chiar daca nu ne convine, pana la urma tot trebuie sa se faca lumina si in aceasta privinta. Din anchetele de pana acum nu a rezultat implicarea unor servicii secrete straine. Dar nu este imposibila. Ani in sir, reprezentantii unor astfel de servicii au vorbit de la microfoanele posturilor de radio straine si au creat aici, in interior, o anumita atmosfera, ostila fostului regim", ne-a declarat generalul-magistrat Dan Voinea, procurorul care a anchetat in cele mai multe dintre "Dosarele Revolutiei". "Din toate cercetarile facute in Dosarele Revolutiei, nu mi-a rezultat ca ar fi existat teroristi. Iar eu, ca anchetator, nu pot sa sustin un astfel de lucru, pentru ca apoi trebuie sa-i si arat pe acei teroristi. Dezastrul care a avut loc atunci l-au produs tampitii nostri. Sa nu uitam ca au existat nenumarati civili care au avut arme pe mana. Eu nu am gasit nici un terorist care sa fi fost prins si sa-mi fie trimis la ancheta. Am avut toate dosarele, cu morti si raniti si in toate am putut sa refacem intregul "lant", din care a rezultat: aceasta este victima, iar acesta este militarul care l-a impuscat. In cele 17.000 de pagini ale "Dosarului Sibiu" nu apare nici un fel de terorist, in schimb i-am identificat pe toti cei care au tras cu arma", a mai spus Voinea.

Sergiu Nicolaescu:
"O porcarie platita de unguri"


"Am vazut un filmulet de rahat, o prostie, un amatorism, o porcarie platita de unguri. Nu merita sa imi pierd vremea cu asa ceva", s-a indignat senatorul PSD Sergiu Nicolaescu. "Revolutia romana a fost facuta de poporul roman", afirma Nicolaescu, sustinandu-si afirmatiile prin faptul ca s-a ocupat cu atentie multa vreme de studierea evenimentelor din decembrie 1989. "Eu am trait evenimentele la nivelul cel mai inalt. Am cercetat timp de sase ani. Am interogat 2.000 de oameni. Am condus o echipa de profesionisti in cercetarea evenimentelor din 1989 si am scris personal 1.000 de pagini pe langa cele 1.000 ale raportului comisiei", ne-a declarat Nicolaescu, care a criticat in termeni violenti materialul difuzat joi seara. "Toti cei care s-au exprimat (in documentar - n.r.) vorbeau, in general, cum se face o revolutie si asa mai departe. In Romania a fost un caz special ", contesta Sergiu Nicolaescu, care banuieste ca documentarul a fost "platit de unguri fiindca sunt singurii interesati sa se creada ca revolutia din Romania a fost facuta de altcineva decat de romani". Mai mult, senatorul a acuzat ca "interviurile au fost luate in Ungaria, nu in Romania". El l-a criticat pe analistul Stelian Tanase care, in interviul acordat realizatorilor materialului, "s-a facut de c...t facand pe misteriosul, ca ce rol ar fi jucat el. Ce stie Stelian Tanase?! Nu stie nimic", s-a suparat Nicolaescu.

Petre Roman:
"O prejudecata"


Petre Roman considera ca documentarul difuzat de canalul Arte este doar "o incercare de a prezenta revolutia ca o manipulare, plecand de la o lovitura de stat interna si urmata de interventia serviciilor straine". "Nu gasesc nici un temei pentru un asemenea scenariu, este o prejudecata care inca mai persista ", ne-a declarat Roman. Ca participant la evenimentele din decembrie 1989, senatorul sustine ca "realitatea pe care a trait-o nu-i permite o asemenea interpretare ". Roman s-a aflat in mijlocul evenimentelor incepand cu ziua de 19 decembrie, apoi pe baricada, fiind prezent de pe 22 pana pe 25 decembrie. Astfel, el considera documentarul doar o "viziune din afara", "o incercare de a dovedi, nu una sincera de a descoperi". De altfel, Petre Roman a respins si ipoteza lansata de realizatorii documentarului, potrivit careia la Timisoara nu a murit nimeni, fiind doar un zvon lansat pentru a incinge spiritele.

Caramitru:
"Filmul este o viziune din afara"


Actorul Ion Caramitru nu a vazut filmul, dar i s-a povestit. " S-a mai discutat despre implicarea unor servicii secrete si in urma cu un an, si atunci au fost reactii nervoase din partea presedintelui Iliescu ", a spus Caramitru. El a mai mentionat ca la revolutie a fost prezent pe strazi si la televiziune unde, a aflat mai tarziu, "am fost filmati pe ascuns". Caramitru crede ca filmul prezentat de canalul Arte este o viziune din afara. "Eu personal nu am cunoscut nici un reprezentant al CIA si nu am vazut nici un maghiar la revolutie, decat pe Laszlo Tokes". Desi considera ca "in viata orice este posibil", iar despre o tara ca Romania poti sa fabulezi ce vrei, Caramitru este sigur doar ca Securitatea Romana a avut o mare contributie la revolutie. "Romania a fost ultima tara unde a cazut comunismul. Poti sa faci orice scenariu in legatura cu revolutia, dar de aici pana la a avea informatii precise si dovezi este o cale lunga. Ce a fost in spatele evenimentelor la care au fost martori cei care s-au aflat in strada in decembrie 1989 numai Dumnezeu stie", a spus Caramitru.

Stelian Tanase:
"Teza e falsa"


Analistul Stelian Tanase care apare in documentar s-a declarat nemultumit de faptul ca Mircea Dinescu i-a numit pe toti cei care vorbesc in film "urechisti". "Sunt autorul unei carti de peste 1.000 de pagini "Miracolul Revolutiei", o cercetare foarte amanuntita a ceea ce s-a intamplat in acele momente si dupa aceea", a spus nemultumit Tanase. El considera ca "teza filmului prezentat de Arte este falsa" si nu este de acord cu ea. "Nu cred ca regimul lui Ceausescu s-a prabusit in urma unei conspiratii a serviciilor secrete. Asta nu inseamna ca in tara, atunci, nu au existat agenti de informatii. Pe Ceausescu l-au rasturnat sutele de mii de romani care au iesit in strada, blocand orasele", a mai spus analistul. Stelian Tanase este convins ca nu americanii l-au pus pe Ceausescu in fruntea tarii si ca foarte multe afirmatii din film sunt discutabile. "Eu sunt impotriva teoriei conspiratiei in cazul revolutiei de la 1989. Ca o dovada ca totul a fost dorinta romanilor de a scapa de un regim totalitar sta si faptul ca Romania a fost singura tara in care au murit oameni la revolutie", a mai declarat Stelian Tanase.

Doina Cornea crede in implicarea KGB

Doina Cornea ne-a declarat ieri ca nu a vazut documentarul realizat de Susanne Branstatter si, in consecinta, nu este in masura sa faca vreo apreciere pe marginea acestui material. Ea nu crede insa ca CIA a pus la cale inlaturarea lui Ceausescu de la putere, ci KGB. "Este o ipoteza pe care eu o lansez, pentru ca nu detin documente in acest sens. Nu am certitudini, insa anumite evenimente ma fac sa cred acest lucru. La acea vreme noi eram sub influenta Moscovei, i-am cerut chiar ajutorul in primele zile ale Revolutiei. Daca CIA ar fi pus la cale inlaturarea lui Ceausescu, acum am fi sub influenta SUA", ne-a spus ea. Totusi, ea nu exclude posibilitatea implicarii si altor servicii secrete in evenimentele din decembrie ‘89. "S-ar putea pentru ca toata Europa voia sa scape de Ceausescu", a conchis Doina Cornea.

Alex Stoenescu:
"Este mediocru"


"Filmul este mediocru din punct de vedere al continutului, este construit pe ideea unei reconstituiri, dar rateaza sa prezinte actiunile fundamentale din decembrie 1989", a apreciat istoricul Alex Stoenescu. In opinia sa, esentialul evenimentelor este "inlocuit cu exagerarea rolului CIA in organizarea complotului care s-a manifestat in momentul declansarii revoltei populare". In privinta victimelor din decembrie de la Timisoara, Stoenescu nu le neaga existenta, sustinand ca "potrivit fostului prim-ministru ungar din film, unor grupuri de diversionisti romani le-au fost date din Ungaria arme si munitii. Este de presupus ca le-au folosit", arata Stoenescu. Premisa potrivit careia Ion Iliescu a fost "crescut" de americani pentru a prelua conducerea tarii, istoricul Stoenescu a catalogat-o ca facand parte din capitolul "lucruri caraghioase". Rolul cel mai important jucat din exterior in Revolutia Romana a apartinut nu CIA, ci KGB, sustine Stoenescu, considerand KGB "principalul organizator al divesiunii care a determinat declansarea revoltei de la Timisoara".

×