x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cota unica, la vot

Cota unica, la vot

24 Ian 2005   •   00:00

POLITIC
Sesiunea extraordinara de la Senat reprezinta primul test atat pentru Opozitie, cat si pentru coalitia guvernamentala. Prima are astfel prilejul de a demonstra ca e constructiva, iar cea de-a doua, ca e unita. Pentru ambele, momentul e "fierbinte": dezbaterea ordonantelor privind cota unica de impozitare, respectiv Rafo Onesti.
OANA STANCU

PRO SI CONTRA. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu (PSD), este pentru suspendarea ordonantei RAFO, dar se opune cotei unice de impozitare
Senatorii au fost chemati din vacanta cu o saptamana mai devreme pentru a dezbate modificarile aduse de Guvern Codului Fiscal prin Ordonanta de Urgenta 138/2004 prin care s-a introdus cota unica de impozitare si, de asemenea, pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta 142/2004 pentru suspendarea aplicarii prevederilor OUG 101/2004 privind preluarea de catre AVAS a unor creante fiscale asupra Societatilor Comerciale RAFO SA si Carom SA Onesti. Doua piese grele, subiecte de campanie ale Aliantei D.A., si doua teme de razboi cu PSD, care s-a impotrivit cotei unice pe de o parte, iar pe de alta Guvernul Nastase este cel care a acordat facilitatile refinariei patronate de Corneliu Iacobov, membru PSD si un foarte bun apropiat al lui Viorel Hrebenciuc.

RAPORT STRANS. Raportul dintre Putere si Opozitie in Senat este extrem de strans, data fiind si lipsa unui grup al minoritatilor ca la Camera Deputatilor sau al celor din BND, sustinatori tot ai Puterii. PNL-PD, PUR si UDMR au impreuna 70 de voturi, in timp ce Opozitia, PSD si PRM, are 67 de voturi. Pentru ca o lege organica sa fie aprobata este nevoie de 69 de voturi, ca atare coalitia de la putere depinde de prezenta tuturor senatorilor sai pentru a-si trece proiectele.

LOBBY. Vicepresedintele PD Radu Berceanu da asigurari insa ca proiectele vor fi aprobate, sugerand ca se vor primi voturi si de la PRM si PSD. "Sunt lucruri care s-au discutat la nivel informal, la nivel de persoane, si cu unii, si cu altii... Nu cred ca va fi o problema sa treaca ordonantele", spune Berceanu.

REGULAMENT. Inceperea sesiunii inseamna si reluarea subiectului schimbarii din functie a presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului. Radu Berceanu a opinat ieri ca acest lucru ar trebui sa se produca dupa ce va fi semnat protocolul dintre partidele coalitiei guvernamentale. Pana una alta, democratii trebuie sa discute proiectul lor de regulament al Camerelor si cu PNL, UDMR si PUR. Ei intentioneaza sa determine si schimbarea secretarului general al Camerei si Senatului, intrucat functia este la dispozitia presedintelui de Camera, care face propunerea pentru post. "Secretarul general trebuie sa fie exact inversul acestei situatii, un om care sa-si desfasoare activitatea in mod egal, pentru toata lumea", a precizat Berceanu.

VACAROIU, CONTRA PSD
Cota unica de impozitare se va lovi insa de zidul PSD. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a tinut ieri o reala pledoarie impotriva acestui sistem de impozitare, aratand ca nu e vorba deloc de o cota unica din cauza sistemului de deduceri primare. "A fost un slogan de campanie", a afirmat Vacaroiu, care va face o prezentare pe aceasta tema colegilor sai din grupul PSD. In schimb, Vacaroiu a facut un anunt de-a dreptul interesant, declarand ca va vota pentru ordonanta de urgenta care anuleaza facilitatile acordate de Guvernul PSD condus de Adrian Nastase colegului de partid Corneliu Iacobov si rafinariei sale RAFO Onesti. "Grupul parlamentar va discuta cele trei proiecte. Daca ma intrebati pe mine personal, eu voi elabora un punct de vedere legat de cota unica si efectele sale in lant. Legat de suspendarea Ordonantei RAFO, eu voi vota pentru. Eu nu cred ca o astfel de ordonanta nu va trece. E posibil sa treaca", a declarat presedintele Senatului si vicepresedinte al PSD.
×
Subiecte în articol: politic psd