x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Crin Antonescu: Aş respecta Constituţia şi l-aş desemna pe Băsescu premier la propunerea unei majorităţi

Crin Antonescu: Aş respecta Constituţia şi l-aş desemna pe Băsescu premier la propunerea unei majorităţi

26 Oct 2009   •   00:00
Crin Antonescu: Aş respecta Constituţia şi l-aş desemna pe Băsescu premier la propunerea unei majorităţi

Candidatul PNL la Preşedinţie, Crin Antonescu, a susţinut într-o intervenţie la Realitatea TV, că dacă ar avea de ales ca preşedinte, între a-şi respecta promisiunea şi a respecta Constituţia, va alege întotdeauna să respecte Constiuţia şi l-ar desemna pe Băsescu premier la propunerea majorităţii.



Întrebat ce ar alege între a-şi respecta promisiunea de a-l desemna premier pe Iohannis şi respectarea Constituţiei, Crin Antonescu a declarat că va alege întotdeauna respectarea Constituţiei. "Între a-mi respecta o promisiune şi a respecta Constituţia, voi alege totdeauna să respect Constituţia. Promisiunea mea încălcată mă deznonorează pe mine, dar încălcarea Constituţiei este un delict şi un atac la toţi ceilalţi şi la regimul democratic", a spus Antonescu.

El a adăugat că, dacă devine preşedinte, procedează "cum scrie la carte - la Constituţie", şi l-ar pune premier şi pe Băsescu dacă este propus de majoritatea parlamentară. "Dacă teoretic eu devin preşedinte, procedez cum scrie la carte - la Constituţie, am o consultare cu grupurile parlamentare, eu încerc să găsesc o majoritate care acum există, atunci nu ştiu dacă va exista, dacă nu cumva va exista o alta, pentru soluţia Klaus Iohannis, am toate motivele să sper că acest lucru se va realiza. Dacă însă vin partide care reprezintă o majoritate din Parlament şi-mi spun limpede, oficial, se pronunţă în mod clar: opţiunea noastră este ... hai să spunem, prin absurd, Traian Băsescu, îl desemnez pe Traian Băsescu, în ciuda opţiunilor mele, în ciuda plăcerilor mele, pentru că trebuie să respect nişte reguli", a subliniat candidatul PNL la preşedinţie, citat de Mediafax.

El a reiterat însă că îl doreşte pe Iohannis prim-ministru "pentru că are toate datele pentru aşa ceva", adăugând că, dacă a reuşit din condiţia de lider al unui partid care nu e majoritar în Parlament, să determine colegii din celelalte partide să se unească în jurul unei soluţii raţionale, cu atât mai mult are convingerea că, din poziţia de preşedinte, respectând întocmai Constituţia, va reuşi acest lucru.

Întrebat pentru câte mandate candidează, Crin Antonescu a reiterat că va candida pentru "unul şi numai unul", menţionând că în opinia sa e nevoie de un preşedinte al României care "să fie în mod declarat, asumat de la bun început eliberat de suspiciunea că tot ceea ce face sau spune ca preşedinte stă sub intenţia electorală al obţinerii unui nou mandat". "Nu sunt lucruri care să fie explicate pe jumătate, făcute pe jumătate şi care să mai trebuiască un mandat. Aşa cum am mai spus, vă spun foarte limpede, răspicat, că eu candidez pentru un mandat şi numai un mandat. Dacă cineva dintre cei care au încredere în mine mi-ar spune: bine, dar e păcat să faci un mandat bun, să reuşeşti lucrurile pe care ţi le propui şi să nu continui, am să-i răspund că dacă eu reuşesc lucrurile pe care mi le propun, la capătul mandatului meu în România vor fi categoric alţi oameni politici capabili să fie buni preşedinţi ai României", a mai spus liderul PNL.

El a afirmat că prima şansă de a intra în turul doi o are în continuare Traian Băsescu, invocând cifrele din sondaje şi estimările liberalilor.

×
Subiecte în articol: politic