x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Criza cardiaca - Nepoata a imbolnavit-o pe Norica

Criza cardiaca - Nepoata a imbolnavit-o pe Norica

de Aniela Nine    |    Dana Piciu    |    03 Mai 2006   •   00:00
Criza cardiaca - Nepoata a imbolnavit-o pe Norica

Senatorul Norica Nicolai nu va fi sanctionata de conducerea PNL pentru incidentul "nepoata". Ea sustine ca situatia creata de votul exercitat de nepoata sa i-a deteriorat starea de sanatate.

Liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat ieri, dupa sedinta conducerii liberale, ca a fost informat ca la Senat "nu exista nici un fel de evidenta potrivit careia in locul senatorului Norica Nicolai sa se fi votat. Nu este nevoie de o sanctiune, pentru ca nu s-a creat nici un prejudiciu". El a precizat ca dezaproba in mod ferm astfel de manifestari si ca i-a transmis Noricai Nicolai, prin liderul senatorilor PNL, sa faca o declaratie de la tribuna plenului, prin care sa-si exprime regretul "fara echivoc" fata de incidentul de saptamana trecuta. Atunci Nicoli si-a adus nepoata, Anca Manea Hanes in plenul Senatului care a folosit cartela si a votat in locul senatorului Serban Stratila.

SFATURI. Tariceanu a aratat insa ca atat Senatul, cat si Camera Deputatilor "au datoria" sa formuleze niste reglementari prin care sa se precizeze foarte clar ca persoanele straine nu au acces la sala de sedinte. El a adaugat ca in cazul in care Senatul va constata ca nepoata Noricai Nicolai a votat in numele altui senator liberal, si anume Serban Stratila, "se vor lua masuri". In alta ordine de idei, Tariceanu a declarat ca in sedinta de astazi a CNC-ului Aliantei se va discuta despre informatiile aparute in ultima vreme in presa, cu privire la unele negocieri dintre PSD si PD. "Sper ca toate acestea sa fie numai speculatii. Noi avem o atitudine corecta in Alianta si sper ca si partenerii nostri sa aiba o atitudine pe masura", a incheiat Tariceanu.

MEA CULPA. Norica Nicolai nu a putut sa-si exprime regretul pentru incident de la tribuna Senatului, deoarece este scutita medical. Intr-un comunicat de presa, Nicolai afirma ca incidentul de la Senat i-a deteriorat starea de sanatate, motiv pentru care nu a putut fi prezenta la sedinta de ieri a Senatului. "As fi vrut sa fac o declaratie despre incident, insa diagnosticul de cardiopatie ischemica si angor (ce poate fi confirmat prin certificat medical) nu imi permit sa ma prezint la Senat", se arata in declaratia senatoarei Nicolai. "Doresc sa precizez ca imi asum vina si regret faptul ca am acceptat prezenta unei persoane straine in plenul Se-natului. Totodata, cer scuze colegilor senatori pentru faptul ca gestul meu a adus atingere imaginii Parlamentului", se mai arata in comunicat.

MUSAMALIZARE. Dupa-amiaza a venit randul senatorilor sa analizeze si sa ia o decizie in scandalul "nepoata". Concluzia discutiilor din Biroul Permanent, care au durat doar zece minute, asa cum a reiesit din declaratiile celor participanti, a fost una cel putin ciudata: "Fapta e regretabila" (Nicolae Vacaroiu), dar e "o simpla neatentie" (chestorul Paul Pacuraru), iar "cazu-i minor" (vicepresedintele Senatului, Corneliu Vadim Tudor). Rezolvarea acestui caz si adoptarea unei discutii au fost declinate Comisiei Juridice si de Disciplina, care, pe baza audierii celor implicati, va transmite un raport Biroului Permanent saptamana viitoare. In mod cert, nici senatorul Stratila, cel cu a carui cartela s-a votat, nu va fi sanctionat. Pentru ca, a spus Vacaroiu, acesta nu are nici o implicare si nu a fost in sala. De altfel, Stratila a trimis o scrisoare Biroului Permanent in care recunoaste ca a lipsit din sala si solicita clarificarea situatiei care, "in mod nejustificat, cauzeaza serioase prejudicii de imagine atat mie, cat si institutiei Senatului". In spatele usilor inchise, opiniile celor din conducerea Senatului au fost si mai conciliante: presa a facut un scandal aproape din nimic. Dincolo de discutiile pe caz, au avut loc si schimburi de replici mai fara perdea.

INSINUARI. "Draga Teo, daca o iubesti, ia-o de nevasta!" Recomandarea i-a fost facuta de Vadim Tudor liberalului Teodor Melescanu, despre care a sugerat ca ar avea o relatie "mult prea intima" cu "nepoata" Anca Manea Hanes. Melescanu i-a replicat lui Vadim ca spune numai prostii si ca o vazuse prima oara miercurea trecuta pe blonda nepoata. Singura voce care s-a ridicat si a cerut sanctiuni impotriva Noricai Nicolai a fost cea a chestorului Paula Ivanescu, care a insistat ca nu se poate lasa situatia asa. Si tot o analiza fara exagerare a cerut si liberalul Radu Campeanu, care, de la tribuna Parlamentului, de unde a citit scrisoarea Noricai Nicolai, a pledat pentru "socotirea lucrurilor in functie de adevarata dimensiune, fara a exagera". Punctul forte a fost declaratia politica a lui Adrian Paunescu, care i-a cerut iertare Noricai Nicolai pentru amploarea scandalului declansat pe care aceasta l-ar resimti "in toata rusinea, in toata suferinta".

SOLUTIE: VINOVATII, ARATATI CU DEGETUL
Dupa incidentul "Nepoata" din Senat, deputatii s-au gandit la tot felul la modalitati de intarire a gradului de securitate al Camerei Deputatilor. Unii au propus folosirea amprentei digitale sau vocale ca modalitate de identificare a parlamentarului care voteaza, introducerea unui cod PIN la cartelele de vot sau a semnaturii electronice. Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu (foto) are insa o alta parere. "Eu m-as orienta spre o transparenta a activitatii plenului Camerei care sa permita observarea oricarei asemenea incalcari a Regulamentului mai curand decat spre mai multe masuri securistice. Cred ca avem suficienta securitate in Romania", a spus Olteanu. El sustine ca acesta transparenta se poate realiza prin posibilitatea permanenta a reprezentantilor mass-mediei de a observa cine se afla in sala de sedinta si ce anume face." Cred ca cea mai drastica sanctiune politica pentru un parlamentar care ar incalca Regulamentul Camerei este tocmai aceea ca actiunea lui sa fie facuta publica" a precizat Olteanu. (Carmen Vintila).
×
Subiecte în articol: politic nicolai nepoata noricai nicolai