x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Croitoru, cu coada între picioare la PDL

Croitoru, cu coada între picioare la PDL

de Adriana Duţulescu    |    20 Oct 2009   •   00:00
Croitoru, cu coada între picioare la PDL
Sursa foto: Christian Sylva/Jurnalul Naţional

Coaliţia Johannis l-a refuzat pe Croitoru şi îi va trimite lui Băsescu o scrisoare pentru a-i cere revocarea acestuia. Croitoru i-a şantajat pe reprezentanţii Opoziţiei cu perspective creşterii cursului euro şi cu incapacitatea de plată a pensiilor.

Întâlnirea partidelor din coaliţia majoritară şi premierul desemnat Lucian Croitoru a durat mai puţin de o oră, susţinătorii lui Klaus Johannis transmiţandu-i că nu au nici cea mai mică intenţie să accepte participarea la un cabinet condus de el.

Surse participante la discuţii susţin că Lucian Croitoru a încercat să îi şantajeze pe reprezentanţii Opoziţiei cu ameninţarea creşterii cursului euro şi cu intrarea în incapacitate de plată a pensiilor şi salariilor în cazul în care partidele nu îl acceptă ca şef al Guvernului. Premierul desemnat a făcut, spre finalul discuţiilor, şi oferta către PSD privind preluarea portofoliului MAI, însă n-a insistat asupra ei, fiind mai mult decat clar că este un demers inutil.

După întâlnire, Croitoru a declarat că le-a atras atenţia celor care l-au refuzat că, dacă se prelungeşte formarea Guvernului, lucrurile se complică în relaţia cu FMI şi că România are nevoie de 3,5 mld de euro care sunt greu de adunat într-o perioadă de criză politică. "Am încercat să-i conving, le-am explicat ceea ce am spus şi în conferinţa de presă, despre situaţia economică, despre cât de rapide sunt vitezele de ajustare pe pieţele financiare, despre dificultatea de a obţine bani la magnitudinea la care am spus, 3,5 miliarde echivalent euro, am explicat în detalii lucruri pe care nu le pot explica în faţa presei, dar domniile lor sunt decidenţi în această ţară. Cred că am transmis un mesaj, cred că în mare măsură a şi fost înţeles.

Vom vedea în continuare", a dat detalii Croitoru despre întâlnirea cu liderii PSD, PNL, UDMR şi cu grupul minorităţilor. Premierul desemnat a spus că nu doreşte să comenteze acum  despre posibilitatea depunerii mandatului, dacă nu găseşte susţinere în Parlament, şi că nu-şi permite să spună în acest moment că va merge cu un Guvern doar al PDL. "V-am răspuns de multe ori, Constituţia mi-a dat 10 zile şi eu epuizez mai întâi soluţiile pe care le întrevăd, nu discut despre depunerea mandatului, eu discut despre epuizarea soluţiilor", a spus Croitoru. Acesta a precizat că se va întoarce la PDL pentru a găsi o soluţie în cele 4 zile care i-au mai rămas la dispoziţie pentru formarea unui Guvern, conform Constituţiei.


OPOZIŢIA I-A CERUT SĂ-ŞI DEPUNĂ MANDATUL
După discuţii. Mircea Geoană, preşedintele PSD, a anunţat că premierul agreat de coaliţia majoritară este Klaus Johannis. "Poziţia unanimă a acestei majorităţi PSD-PC-PNL-UDMR-minorităţi este de susţinere fermă şi energică a domnului Klaus Johannis pentru funcţia de prim ministru. Am recomandat, şi e şi sugestia personală pe care i-am făcut-o domnului Croitoru, să nu intre într-o şaradă politică care nu-i face bine nici lui, nici României şi nici românilor", a declarat Geoană.

El a mai spus că potrivit "propunerii PNL" formaţiunile vor înainta o scrisoare preşedintelui României în care vor reafirma sprijinul pentru  Johannis şi vor solicita "la mod instituţional şi la modul deferent să retragă propunerea cu domnul Croitoru şi să reluăm un proces de consultare". "Am solicitat domnului Croitoru şi o fac şi acum cu toată prietenia şi cu tot respectul pentru un bun profesionist să nu intre într-un joc care în mod evident îl depăşeşte. Este un joc politic. Încearcă să facă jocul domnului Băsescu, fapt care riscă să-i afecteze reputaţia profesională şi cariera pentru viitor. De aceea, singurul gest onorabil pe care poate să îl facă domnul Croitoru astăzi este să-şi depună mandatul, să recunoască că în mod evident, după această întâlnire, nu există o majoritate care să-l susţină şi apoi să reluăm consultările politice cu preşedintele", a mai spus Geoană. Liderul PSD a mai precizat că întâlnirea cu premierul desemnat, Lucian Croitoru, "l-a scutit" şi pe acesta "de o experienţă penibilă la patru sau cinci porţi diferite".


PREMIERUL DESEMNAT CAUTĂ MINIŞTRI

Premierul desemnat Lucian Croitoru a anunţat că a discutat cu mai mulţi economişti, precum Valentin Lazea, Lucian Albu, Gheorghe Oprescu, Laurian Lungu, Aurel Dochia, despre posibilitatea de a ocupa un post în viitorul Guvern, precizând că o parte dintre aceştia nu au declinat oferta. El a arătat că, în ultimele zile, a avut o serie de discuţii cu aceşti economişti privind situaţia economică şi financiară a României, analize pe baza cărora a avut posibilitatea să îşi "actualizeze" datele. "Am discutat cu aceşti economişti despre posibilitatea de a ocupa un post în Guvern, iar unii dintre aceştia nu au declinat", a spus Croitoru. Premierul desemnat a adăugat însă că nu doreşte să indice persoanele care nu au declinat oferta şi portofoliul pe care ar putea să îl ocupe într-un viitor Guvern.


Laurian Lungu, MacroAnalitica: "Aportul meu e legat de input-urile pentru programul de guvernare"

Laurian Lungu, directorul executiv al MacroAnalitica, a declarat pentru Jurnalul Naţional că deocamdată aportul lui este legat strict de input-urile pentru programul de guvernare, îndeosebi cadrul macroeconomic.

Întrebat ce portofoliu i-a oferit premierul desemnat, Lucian Croitoru, şi dacă a acceptat, Lungu a declarat că "este prematur să discutăm aşa ceva". Asta deşi Croitoru mai are puţine zile pentru a prezenta un Cabinet.... "Nu este corect să fac eu comentarii pe această temă, numirea miniştrilor este prerogativa primului ministru desemnat", a spus Lungu.

Valentin Lazea, economistul şef al Băncii Naţionale a României şi coleg de serviciu cu Croitoru l-a refuzat pe acesta, potrivit Hotnews. "Nu voi fi ministru. În niciun caz. Nu sunt interesat să fac politică, aşa încât funcţia de ministru de finanţe nu mă interesează. Altceva nu am nimic de comentat", a declarat Lazea.

Lucian Albu, directorul Institutului de Prognoză din cadrul Academiei, nu a oferit un răspuns clar. El a spus că că cel mai bun lucru este să avem răbdare până când premierul desemnat va face publică lista cu propunerile pentru Cabinet.

Aurel Dochia nu a putut fi contactat de reporterii Jurnalului Naţional.

"Mi-am actualizat situaţia economică şi financiară a României cu analişti şi finanţişti de prestigiu, cu Laurian Lungu, Aurelian Dochia, Valentin Lazea, Amalia Fugaru, Gheorghe Oprescu, Lucian Albu. Am discutat eventualitatea de a ocupa un post în Guvernul pe care mă străduiesc să-l alcătuiesc. Unii specialişti nu au refuzat posibilitatea de a face parte din Guvern", a declarat azi Lucian Croitoru, premierul desemnat.

• Florina Zăinescu, Daniel Ionaşcu

×
Subiecte în articol: politic