x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum i-a păcălit Băsescu pe pedelişti

Cum i-a păcălit Băsescu pe pedelişti

de Adriana Duţulescu    |    22 Iun 2010   •   00:00
Cum i-a păcălit Băsescu pe pedelişti
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Batista pusă de Traian Băsescu pe ţambalul lui Emil Boc duminică seară, la Snagov, a provocat un nou val de nemulţumire în partid, pe de o parte, în rândurile "reformiştilor", aripa Macovei-Preda, şi, pe de altă parte, în rândul parlamentarilor, care s-au văzut din nou păcăliţi cu bomboana remanierii, fluturată pe sub nas pentru a-i convinge să voteze împotriva moţiunii.



După ce Băsescu le-a explicat pedeliştilor că nu este bine să se facă acum o remaniere, pentru că miniştrii au nevoie de timp să "implementeze" măsurile economice şi restructurarea aparatului ministerelor, chiar şi cei mai înverşunaţi democrat-liberali au renunţat să mai ia cuvântul pentru a se plânge de incompetenţa unora dintre membrii Guvernului şi pentru a cere să fie remaniaţi, aşa cum le promisese Emil Boc înainte şi imediat după votul la moţiunea de cenzură.

"Apă de ploaie. Ne-a păcălit din nou, cu aceleaşi texte, că să mai aşteptăm, că nu e momentul. Nu mai crede nimeni că în septembrie va demite pe cineva din Guvern", au declarat pentru Jurnalul Naţional surse participante la adunarea de la Snagov. Sursele citate susţin că dezamăgirea a fost aproape unanimă între democrat-liberali, mai ales că, deşi a ţinut din nou să îi atace pe cei trei miniştri căzuţi în dizgraţie - Blaga, Berceanu, Videanu -, mesajul lui Băsescu i-a făcut să înţeleagă că, în ciuda lipsei reformei şi în ciuda antipatiei personale faţă de aceştia, nu vor fi mişcaţi din funcţii.

Nemulţumirea a fost amplificată de faptul că reprezentanţii aripii reformiste a partidului, aduşi chiar de Traian Băsescu în partid, respectiv europarlamentarii Monica Macovei şi Cristian Preda, au fost ignoraţi total atunci când, în cadrul şedinţei, au vorbit despre nevoia de a schimba ceva în politica partidului, aflat în mod evident pe o pantă descendentă. Preda şi Macovei au explicat că actuala conducere a PDL ar trebui schimbată, pentru că nu mai funcţionează şi că există un grup restrâns la vârful partidului care ia toate deciziile. Replica pe care au primit-o Macovei şi Preda a fost una tăioasă, primită din partea lui Emil Boc, care a spus că "este dispus să primească gloanţele care vin din faţă, dar nu şi pe cele care vin din spate". Cristian Preda a reacţionat ieri la indiferenţa afişată de Băsescu şi de Boc faţă de semnalele primite din partid. Preda a declarat la RFI că, din noiembrie, Guvernul Boc a diminuat atât credibilitatea PDL, cât şi pe cea a lui Traian Băsescu şi că liderii democrat-liberali nu ştiu dacă vor putea suporta "povara" aplicării măsurilor de austeritate.

El a mai spus că în acest moment nici nu se ştie dacă actualul Guvern va fi capabil să ducă până la capăt măsurile de austeritate şi acest lucru accentuează lipsa de credibilitate. Preda s-a arătat însă neîncrezător că în PDL ar putea apărea viziune alternativă: "Nu există în PDL o asemenea viziune alternativă. (...) Nu sunt resurse pentru formulă alternativă şi nu există curaj din partea liderilor actuali şi ăsta e un blocaj, un blocaj care vine din această apăsare, apăsătoare lipsă de credibilitate. Asta e problema. Nu poţi să porneşti la drum dacă n-ai încredere că într-o zi vei ajunge la ţintă. Asta e problema".

×