x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum vrea Guvernul să schimbe România: “Mai puţină austeritate, mai multă influenţă” (Tagesspiegel)

Cum vrea Guvernul să schimbe România: “Mai puţină austeritate, mai multă influenţă” (Tagesspiegel)

de Istvan Deak    |    26 Dec 2012   •   15:53
Cum vrea Guvernul să schimbe România: “Mai puţină austeritate, mai multă influenţă” (Tagesspiegel)
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images
“Băsescu a cedat presiunilor internaţionale”

Jurnaliştii de la cotidianul german Tagesspiegel analizează situaţia politică din ţara noastră după învestirea în funcţie a Guvernului Ponta II. “Criza politică din România este pentru moment încheiată. USL şi-a adjudecat alegerile din 9 decembrie şi noul Guvern Ponta a primit votul de încredere din partea Parlamentului. Preşedintele Traian Băsescu a cedat presiunilor internaţionale şi, în ciuda ameninţărilor constituţionale, l-a desemnat pe rivalul său social-democrat în funcţia de premier. USL deţine 67% dintre mandatele de parlamentari şi va asigura majoritatea necesară pentru Cabinetul de centru-stânga. Reînvestirea în funcţia de premier înseamnă o victorie de etapă importantă. În condiţiile actuale, el se bucură de o şi mai mare legitimitate democratică. Candidaţii USL s-au impus în aproape 90% dintre colegiile în care au candidat. La fel de mari sunt provocările, dar şi aşteptările alegătorilor”, scrie Tagesspiegel.

“Fără să încalce acordul cu FMI şi UE, noul Guvern de stânga îşi propune să corecteze măsurile de austeritate drastice impuse în ultimii ani de regimul Băsescu. Astfel, Ponta a promis că salariile din sectorul public vor ajunge la nivelul celor din 2010, dinaintea diminuării cu 25%. Pensiile îngheţate de democrat-liberali vor creşte în concordanţă cu rata inflaţiei. Prioritatea programului de guvernare al USL este o absorbţie mai mare a fondurilor europene, în special în sectorul proiectelor de infrastructură. România este ultima în Europa la absorbţia fondurilor europene cu doar 10% din totalul destinat ţării. Deşi are nevoie de investiţii majore în aproape toate domeniile, intenţiile bune sunt blocate de corupţia şi de administraţia incompetentă. Contează şi lipsa contribuţiei proprii de 10%, obligatorie pentru a obţine restul de 90.

Dacă alegătorii realizează că nu se va modifica nimic în domeniul construcţiei de străzi şi căi ferate, Ponta şi-ar putea pierde popularitatea foarte repede. În aceste condiţii, bugetul pentru anul 2013 pare din domeniul imposibilului, mai ales că USL refuză o mărire a impozitelor. La presiunea exercitată de preşedintele PNL, Crin Antonescu, USL a retras proiectul de lege cu diminuarea progresivă a impozitului de 16%. Un alt obiectiv al USL este schimbarea Constituţiei. În principal pentru ca o criză politică, precum cea din vară, să nu se mai repete. În acest context, relaţia dintre premier şi preşedinte urmează să fie clar definită, iar competenţele şefului de stat vor fi limitate, fără a provoca un nou scandal”, mai scrie sursa citată.

×
Subiecte în articol: basescu guver schimbare tara