Profesorul Dan Voiculescu a realizat pe blogul personal o analiză a șanselor pe care România le are la o „iminenta criză mondială”.
„Într-un context internațional extrem de complicat, în care se preconizează o scădere între 5 și 10% a economiei mondiale, din cauza perturbărilor fără precedent generate de coronavirus, plasa de siguranță a statelor puternice o reprezintă piața internă.
În următorii 3-5 ani, în care vor avea loc transformări majore la nivel global, crizele vor fi depășite cu succes doar de statele care beneficiază de o economie națională robustă și un sistem financiar-bancar competitiv. Adică de țările care au o clasă de mijloc semnificativă, cantitativ și calitativ, care va putea să asigure o mare parte din necesarul de producție și consum.
În România, clasa de mijloc este estimată, în funcție de standardele folosite, între 1 și 10% din întreaga populație. Asumând aceste cifre, în acest moment, România are între 1 și 10% șanse să iasă cu bine din criza care abia începe. Alarmant de puțin!
Umanismul pragmatic, doctrina căreia i-am dedicat bună parte din viață, susține de mai bine de 30 de ani necesitatea unor investiții majore (legislative și economice) în consolidarea clasei de mijloc, pe care o consider motorul unei economii sănătoase.
Din păcate, în afara celor câteva măsuri pe care am reușit să le promovez de-a lungul timpului (neimpozitarea profitului reinvestit, facilitate pentru microîntreprinderi, tva scăzut la aliementele de bază etc.) s-au făcut foarte puține progrese în acest sens.
Consecința: astăzi, România este total vulnerabilă la orice fluctuație de pe plan extern. Iar criza care se preconizează va fi mai mult decât o simplă “fluctuație”! Dacă în următoarele luni nu se găsește o soluție eficientă de combatere a epidemiei de coronavirus, ne putem aștepta la un veritabil tsunami economic care va mătura toate economiile fragile.
Ce putem face? Să investim, în al doisprezeceleaceas, în clasa de mijloc autohtonă!”
Citește mai mult pe blogul lui Dan Voiculescu