x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Data alegerilor locale va fi stabilită de Parlament, nu de Guvern

Data alegerilor locale va fi stabilită de Parlament, nu de Guvern

de Ion Alexandru    |    24 Apr 2020   •   18:30
Data alegerilor locale va fi stabilită de Parlament, nu de Guvern
Plenul Camerei Deputaților a adoptat, ieri, cu 204 voturi pentru, 105 voturi împotrivă și 7 abțineri, proiectul de lege inițiat de liderii PSD, Pro România, ALDE și UDMR, care prevede că mandatele aleșilor locali se prelungesc cu cel mult șase luni de la data încetării stării de urgență, dar și că data alegerilor locale se va stabili de Parlament, prin lege organică, cu o majoritate de jumătate plus unul din totalul aleșilor, cu 75 de zile înaintea votării. În acest sens, Legislativul se opune Ordonanței de Urgență emise de Guvernul Orban, care oferă Executivului prerogativa stabilirii datei alegerilor.
Camera Deputaților este forul decizional în acest sens. Legea va fi trimisă, spre promulgare, la președintele Klaus Iohannis. Cum era de așteptat, parlamentarii PNL au anunțat că vor ataca legea la Curtea Constituțională. În replică, liderii PSD și ai Pro România au declarat că nu este în regulă ca un guvern minoritar format dintr-un singur partid, în acest caz PNL, să decidă data alegerilor.
La rândul său, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că decizia privind stabilirea datei alegerilor locale aparține Parlamentului, nu Guvernului, punctând că „bunul simț și exercițiul democratic, chiar și în condițiile situației de urgență, impun guvernului respectarea deciziei Curții Constituționale!”.

×