x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică De ce a fost “demisionat” Victor Negrescu

De ce a fost “demisionat” Victor Negrescu

de Gabriela Antoniu    |    12 Noi 2018   •   08:21
De ce a fost “demisionat” Victor Negrescu

Victor Negrescu, ministrul delegat pentru afaceri europene, care coordonează activităţile privind preluarea Preşedinţiei rotative a Consiliului UE, este forţat să demisioneze. La mijloc ar fi ambiţiile personale şi o luptă internă pentru ocuparea poziţiei de comisar european din partea României după alegerile europarlamentare de anul viitor.

 

Informaţia că Victor Negrescu a demisionat din funcţie a fost lansată sâmbătă, pe surse. La scurt timp, miniştrii Eugen Teodorovici şi Rovana Plumb au confirmat la tv demisia lui Negrescu. Deşi cei doi i-au confirmat demisia, Victor  Negrescu nu a pronunţat acest cuvânt în declaraţiile pe care le-a făcut ulterior. Ieri, el a spus că aşteaptă discuţiile din partid şi a sugerat că ar fi vorba despre un complot . “Interesant este că acum două zile activitatea noastră era considerată ca fiind foarte bună, cu rezultate. Rămâne e analizat dacă atacarea cu agresivitate în presă la doar câteva minute după ce un zvon a apărut miraculos pe surse, a unui coleg de Guvern și de partid este normală și o reală dovadă de colegialitate și susținere”, a scris Negrescu pe Facebook. El a ţinut să precizeze că procesul de pregătire a Președinției României la Consiliul UE este în grafic atât pe dimensiunea politică, cât și logistică.

Politologul Cristian Pârvulescu are şi el suspiciuni faţă de presupusa demisie a lui Negrescu.  “Victor Negrescu a spus pe Agerpres că vom discuta în guvern şi în partid, ceea ce înseamnă că nu era demisionar, iar pe Facebook vorbeşte despre un zvon pe care imediat l-au confirmat în mod  necolegial unii membri ai Guvernului. Miniştrii Teodorovici şi Plumb. Nimeni nu a putut confirma demisia. De la Guvern nu se confirmă demisia , aşteptăm cu nerăbdare ziua de luni. Dincolo de asta, situaţia rămâne aceeaşi. A schimba ministrul înainte de preluarea Preşedinţiei rotative a UE este o eroare fundamentală. În Bulgaria s-au întâmplat astfel de lucruri perntru că au fost alegeri, a fost o justificare. În România nu există nici o justificare decât ambiţile personale ale unora de a se pregăti pentru ocuparea poziţiei de comisar european.  De fapt, aici pare să fie miza. Unii cred că dacă vor fi foarte critici, dacă vor prelua anumite poziţii în guvern, vor fi calificaţi pentru a prelua această poziţie. Mie mi se pare că vorbim despre interesele personale ale unora şi nici pe departe  despre interesele României”, a declarat Cristian Pârvulescu pentru Jurnalul.

 

Victor Negrescu spune că nu are mize personale şi că este o onoare pentru el să reprezinte România

 

A devenit ţintă

Politologul Cristian Pârvulescu spune că schimbarea din  funcţie a lui Negrescu nu are la bază nici un argument serios. “Eu cunosc, parţial, echipa de experţi  şi sunt oameni care au capacitatea să ducă dosarele. Dar depinde de cine îi conduce (…) Negrescu avea o imagine bună în grupul socialiştilor şi, în general, în Parlamentul European. Nu avea foarte mulţi prieteni  în grupul românesc, era un tip mai retras, e tânăr, nu e la fel de cunoscut ca şi ceilalţi, şi deci nu s-au împăcat extraodinar din punctul ăsta de vedere, dar era foarte apreciat. Cred că asta i-a făcut rău. Adică faptul că era binecunoscut de occidentali l-au transformat în ţinta celor care îl considerau o primejdie în politică internă. Deci discutăm despre o luptă pentru poziţii, care va afecta mersul lucrurilor. Pentru că acolo sunt nişte selecţii care au fost făcute de o anumită echipă care nu va mai putea funcţiona”, a declarat Pârvulescu.

 

Ce înseamnă o eventuală demisie

Dacă demisia lui Victor Negrescu se va confirma, aceasta înseamnă că România o ia de la capăt cu pregătirile  înainte cu o lună şi jumătate de preluarea preşedinţiei rotative a UE. “Dacă vor avea lipsa de inteligenţă să schimbe ministrul acum, ne vom trezi în situaţia în care va veni cineva şi va spune că totul este greşit şi că nu s-a făcut nimic până acum. Depinde foarte mult de capacităţile pe care le are şi de cunoaşterea dosarului. Este important să înţelegi la ce se referă preşedinţia. Risc să spun că nu sunt foarte mulţi care înţeleg la ce se referă preşedinţia UE. Acolo e nevoie de un tehnician (…) schimbarea  persoanei va duce la schimbarea funcţilor de decizie şi dezechilibre care vor afecta în mod grav România. Dar din ce spune Negrescu, el nu şi-a prezentat demisia. El nu confirmă. Pare mai degrabă forţat să-şi prezinte demisia. Vom vedea. El e şi în PSD. E şi vicepreşedinte, şi în BPN şi a spus că discuţia să se poarte în partid, în guvern şi nu afară”, a declarat politologul Cristian Pârvulescu.

×
Subiecte în articol: Victor Negrescu