x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Decizie PNL: Moţiune simplă împotriva lui Oprea la Senat şi comisie de anchetă la Cameră

Decizie PNL: Moţiune simplă împotriva lui Oprea la Senat şi comisie de anchetă la Cameră

26 Oct 2015   •   12:26
Decizie PNL: Moţiune simplă împotriva lui Oprea la Senat şi comisie de anchetă la Cameră
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

PNL va depune o moţiune simplă împotriva ministrului de Interne, Gabriel Oprea, la Senat şi va propune o comisie de anchetă în acest caz la Camera Deputaţilor, au anunţat luni cei doi copreşedinţi ai liberalilor, Vasile Blaga şi Alina Gorghiu.

Vasile Blaga a precizat că va propune grupului senatorial PNL să depună marţi o moţiune simplă împotriva ministrului de Interne, Gabriel Oprea, şi să ceară audierea acestuia la Comisia de apărare a acestui for.

"La Senat am decis să propunem grupurilor parlamentare să depunem mâine o moţiune simplă pe această temă şi Comisia de apărare să ceară audieri în acest caz, tocmai pentru a vedea cum se prezintă situaţia reală", a spus Blaga, după şedinţa comisiei de unificare a PNL.

La rândul său, Alina Gorghiu a susţinut că grupul PNL din Camera Deputaţilor va lua în discuţie propunerea privind înfiinţarea unei comisii de anchetă în cazul ministrului de Interne, audierea acestuia în Comisia de abuzuri şi lămurirea situaţiei săptămâna viitoare, în plenul Camerei, de către premierul Victor Ponta la 'Ora Guvernului'.

"La Cameră sunt trei propuneri pe care grupul parlamentar le va lua în discuţie astăzi: mult discutata şi propusa de altfel de societatea civilă comisie de anchetă. (...) În acest moment ştim că nu există urmărire penală împotriva dl Oprea, motiv pentru care urmărirea fiind in rem nu văd de ce nu se poate propune o comisie de anchetă pentru a putea analiza toate aspectele care ţin de abuzul în funcţie, abuzul în putere referitoare la acest accident asupra căruia nu vrea nimeni să dea din partea Guvernului lămuriri. Va fi de asemenea o propunere de audiere a acestui ministru în faţa comisiei care cercetează abuzurile. (...) O să propunem şi la Cameră şi la Senat acelaşi lucru. Mai avem o propunere pentru săptămâna viitoare, pentru luni, la ora primului ministru în Parlament cu tema lămuririi de către Ponta care nu face decât să atace în loc să lămurească această speţă", a declarat Gorghiu.

Întrebată dacă PNL are majoritatea pentru o comisie de anchetă, ea a arătat că orice solicitare poate fi făcută.

"Eu cred că interesul tuturor parlamentarilor este să afle adevărul pentru că parteneriatul pe care trebuie să-l facem noi ca parlamentari nu este cu un ministru de Interne sau cu camarila domniei sale, ci parteneriatul trebuie să fie făcut cu opinia publică. Avem obligaţia să facem exerciţii de transparenţă în Parlament", a spus Gorghiu.

Ea a subliniat că, în opinia PNL singura declaraţie acceptabilă pe care Gabriel Oprea putea să o facă era legată de demisia sa din funcţia de ministru de Interne şi viceprim-ministru.

"Din păcate, vedeţi un binom, un cuplu extrem de puturos. Vedeţi un Ponta-Oprea care nu fac decât să arunce acuze la adresa PNL, a preşedintelui Iohannis, a opiniei publice în loc să aducă lămuriri şi în loc să aducă adevărul pe tapet aşa cum se aşteaptă toată lumea. Lămuriri cu privire la această speţă sunt necesare ... a vedea care este sau în ce măsură s-a abuzat de putere de către aceşti oameni din Guvernul PSD este un lucru absolut obligatoriu", a afirmat Gorghiu.

Liderul PNL a mai spus că aşteaptă o reacţie şi din partea preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, în cazul lui Oprea.

Grupurile parlamentare ale PNL vor lua luni în discuţie propunerile conducerii liberalilor.

×