Băsescu a încheiat discursul cu un avertisment la adresa liderilor USL, pe care i-a somat să nu mai facă declaraţii eurosceptice.
Iată mai jos principalele idei din discursul preşedintelui.
"Ţara noastră are nevoie de o lege a sănătăţii care să permită introducerea asigurărilor private de sănătate, de reorganizarea administrativă a teritoriului naţional, de o nouă lege electorală, de revizuirea Constituţiei. Acestea sunt elementele legislative care vor face din România un stat de drept consolidat.
Baza credibilităţii ţării nu e legată de ce face diplomaţia, ci de ceea ce facem noi, aici, acasă. Diplomaţia poate doar să pună în valoare ceea ce facem. Nicio diplomaţie nu poate inventa lucruri care nu s-au făcut. România s-a bucurat de cea mai mare credibilitate în UE în perioada în care a adoptat legile pe care le-am prezentat. Partenerii noştri au apreciat voinţa şi efortul poporului de a ieşi din criza instalată în 2009.
Stabilizarea macroeconomică care a intervenit în 2011 au fost un motiv pentru care am câştigat respectul şi încrederea partenerilor noştri.
O integrare mai rapidă în UE poate fi asiugurată de adoptarea mondedei euro. România funcţionează cu derogare de la adoptarea monedei euro, dar nu este o opţiune facultativă, ci o obligaţie asumată. Termenul de aderare este de 2015. În opinia mea, termenul este nerealist şi va trebui revizuit.
Unde suntem şi ce avem de făcut? România este stabilizată din punct de vedere macroeconomic, iar dobânzile devin tot mai mici. Ultima emisiune de bonduri româneşti s-au făcut la dobânzi de 4,5% pe an.
Deficitul de stat trebuie să fie sub 3%. Acest obiectiv a fost deja atins. Fluctuaţia cursului de schimb trebuie să fie menţinută între plus/minus 15%. Şi acest este îndeplinit.
Apreciez că înainte de a intra în zona euro, avem nevoie să facem companiile de stat eficiente. Introducerea managementului privat este esenţială. Dacă nu înţelegem că rentabilizarea comaniilor de stat este obligatorie, să ne pregătim de pe acum de un eşec. Apelul meu către Guvern este depolitizarea managementului, privatizarea companiilor, eficientizarea lor.
România şi-a asumat prin tratatul de aderare îndeplinirea condiţiilor de aderare la Spaţiul Schengen. România îndeplineşte toate criteriile tehnice pentru aderare. Din punct de vedere politic, aderarea înseamnă că România este o ţară credibilă, care poate fi un străjer corect al frontierelor UE. Pentru noi semnificaţia politică înseamnă mutarea frontierei reale pe Prut. O altă semnificaţie politică este aceea că intrarea în spaţiul Schengen înseamnă un pas mare în procesul de integrare în UE.
Ce împiedică accesul în spaţiul Schengen o ştim toţi, cei de-aici. Unele state leagă aderarea de lupta anti-corupţie şi existenţa unui stat de drept robust. Indiferent că noi suntem sau nu de acord cu această abordare, ea există şi trebuie să acţionăm în consecinţă.
Avem avantajul că statele care leagă accesul României în Schengem de raportul MCV s-au pronunţat clar pe acest subiect. Vă propun să facem din intrarea în Schengen un obiectiv de interes naţional pe care să ni-l asumăm împreună. Iată un plan de acţiune.
Desemnarea conducerii Parchetului General şi DNA cât mai curând. Îndepărtarea din Guvern a miniştrilor cu dosare penale. Eu nu acuz pe nimeni, dar pentru unele state e greu de îneţes de ce nu putem pune în afara guvernului un cetăţean care are probleme cu justiţia. Un statut al parlamentarilor care să-i aşeze pe parlamentari pe picior de egalitate în faţa legii cu orice cetăţean.
Implementarea codului penal şi al codului de procedură penală.
Nu în ultimul rând, un angajament al Parlamentului, acela de a avea un cod de conduită. Am convingerea că aceste lucruri vor înlătura reticenţa statelor membre şi ne vor ajuta să intrăm în Schengen înainte de sfârşitul anului.
Doresc să avem un parteneriat de succes.
România are un singur drum de urmat. Drumul spre vest. Orice întârziere în accelerarea procesului de integrare nu-mi face rău mie sau domnului prim-ministru, ci face rău românilor. Locul României nu este în afara graniţelor spaţiului Schengen, ci în interiorul lor.
Vreau să ştiţi că alături de guvernul din 2009-2010 îmi asum fără rezerve măsurile pe care le-am adoptat, eu sprijinindu-i politic pentru asta şi exprimând regretul că acele măsuri i-au afectat atât de greu pe români. Dar fără acele măsuri, România n-ar fi trecut rapid peste acea criză. Măsurile au dus la o reechilibrare rapidă a situaţiei macroeconomice. Ele au permis ca în 2011, România să aibă o creştere economică de 2,2%.
Eu şi guvernul de atunci ne-am asumat costurile politice. Vă rămâne dumneavoastră, celor care astăzi aveţi încrederea poporului, să faceţi aceşti ultimi paşi pentru ca în privinţa statului de drept, a monedei euro şi a spaţiului Schengen, România să se integreze.
Vă spun un lucru care nu este de bun augur. Am avut partide mici care prin declaraţiile liderilor păreau a fi anti NATO, anti UE. Când astfel de declaraţii vin de la nivelul liderilor unor partide mari, însă, ele slăbesc energia poporului de a se integra în structurile europene. Apelul meu la dumneavoastră este la responsabilitate în delcaraţii, pentru că nu aveţi în spate un partid de 3%. Un discurs anti-occidental nu face decât să ne întoarcă înapoi. România are nevoie ca poporul să creadă în drumul spre vest. Sincer, nici nu avem alt drum. Orice declaraţie este analizată de partenerii noştri europeni şi n-aş vrea ca România să fie etichetată o ţară eurosceptică.
O ultimă menţiune, vă mulţumesc că mi-aţi dat ocazia să mă adresez Parlamentului României. În mine puteţi avea oricând un partener de nădejde".
Citește pe Antena3.ro