x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Deputaţii dezbat prima moțiune simplă depusă în această sesiune parlamentară

Deputaţii dezbat prima moțiune simplă depusă în această sesiune parlamentară

21 Oct 2013   •   13:46
Deputaţii dezbat prima moțiune simplă depusă în această sesiune parlamentară

Plenul Camerei Deputaților dezbate, astăzi, prima moțiune simplă depusă de deputați în această sesiune parlamentară. Moţiunea a fost iniţiată de grupurile parlamentare ale PP-DD și PDL şi poartă numele "Opriți instituționalizarea inchiziției audiovizualului și manipularea democrației".  În acest document, inițiatorii cer "încetarea imediată a atacurilor asupra mediului de afaceri și a presei independente, revocarea imediată a Ordonanței de urgență privind Codul insolvenței, punerea în dezbatere publică a acestui subiect deosebit de important și adoptarea acestuia de Parlament prin lege, și nu prin Ordonanță de Guvern".

Semnatarii moțiunii arată că Ordonanța privind Codul insolvenței încalcă Constituția și acordurile asumate de țara noastră cu Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială.

"România este măcinată în fiecare zi de probleme serioase la care premierul Victor Ponta nu găsește nicio soluție. Acțiunile coaliției de guvernare conduc țara într-o direcție greșită și par a nu avea nimic în comun cu interesul național. Începând din luna mai a anului 2012, Guvernele Ponta 1 și 2 au condus țara numai prin Ordonanțe de Urgență. Cea cu numărul 170, de pe 2 octombrie 2013, privind Codul insolvenței a întrecut însă orice limită. Nu numai că încalcă în mod grav principiile constituționale, prejudiciază grav mediul economic și atacă libertatea presei dar încalcă și acordurile asumate cu FMI și Banca Mondială pentru a doua oară chiar. Potrivit angajamentelor luate în fața FMI și BM, amendamentele Codului insolvenței trebuiau transmise spre Parlament în vederea dezbaterii publice", se arată în moțiunea simplă.

În acest text se mai precizează că efectele Codului insolvenței asupra mediul de afaceri "vor fi de-a dreptul dezastruoase pentru evoluția țării", pentru că va arunca economia românească într-un proces de dezindustrializare accelerată.

"Lipsa de viziune a premierului în domeniul economic, dar în special îndeplinirea unor sarcini comandate și dorința de răzbunare pe trusturile de presă ostile puterii generează un semnificativ caracter subiectiv al variantei finale a Codului insolvenței, și nu unul bazat pe echitate, pe principii de drept și democrație. În opinia noastră, noul Cod al insolvenței pune în pericol libertatea presei și dreptul la informare al cetățenilor, eutanasiază adevărul, dreptatea și până la urmă democrația", au mai scris inițiatorii moțiunii simple, potrivit Agerpres.

Moțiunea "Opriți instituționalizarea inchiziției audiovizualului și manipularea democrației" a fost semnată de 55 de deputați de la PP-DD și PDL. Ea va fi dezbătută luni și va primi votul final în ședința de marți a plenului Camerei Deputaților.

×