x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Despagubirea regelui Mihai mai asteapta

Despagubirea regelui Mihai mai asteapta

12 Ian 2005   •   00:00

POLITIC
DECIZIE - Guvernul a retras o serie de proiecte legislative ale Cabinetului Nastase Mai multe proiecte de legi aprobate de fostul guvern si aflate in dezbaterea Senatului au fost restituite initiatorilor.
GABRIELA ANTONIU

PROIECT. Fostul Guvern stabilise pentru regele Mihai despagubiri de 30 de milioane de euro
Printre proiectele de legi restituite initiatorilor se afla si actul normativ care reglementeaza situatia juridica a bunurilor care au apartinut fostului suveran al Romaniei, Mihai I. Proiectul de lege aprobat anul trecut de Cabinetul Nastase prevede plata unei despagubiri banesti in suma de 30 milioane euro catre fostul rege Mihai I, pentru imobile nerestituite acestuia, apartinand Domeniului Peles, precum si pentru bunurile din dotarea acestora. De asemenea, proiectul stabileste ca fostului rege i se va restitui in natura imobilul "Casa Cavalerilor" si va avea drept de folosinta asupra Palatului Elisabeta, impreuna cu familia, pe toata durata vietii.

Ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a declarat pentru Mediafax ca proiectul privind bunurile fostului rege Mihai I a fost restituit initiatorului conform procedurilor Senatului, urmand ca, la solicitarea premierului Calin Popescu Tariceanu, sa fie reintrodus pe ordinea de zi a Senatului in procedura de urgenta.

BANII PENTRU DACII. Un alt proiect de lege restituit institutiilor initiatoare se refera la despagubirea persoanelor care au constituit depozite la CEC, inainte de 1989, pentru cumpararea de autoturisme Dacia. Proiectul adoptat de Guvernul Nastase anul trecut prevede ca persoanele care au constituit la CEC depozite de 70.000 lei pentru cumpararea unui autoturism Dacia si care nu si-au lichidat conturile isi vor primi sumele la care au dreptul incepand cu luna iunie 2005, in ordinea depunerii cererilor. Suma urma sa fie acordata esalonat pe o perioada de cinci ani, incepand cu anul acesta, indiferent de veniturile persoanelor indreptatite. Prevederile proiectului de lege propus de Guvernul Nastase erau valabile numai pentru titularii celor 37.434 de conturi active inregistrate la 31 august 2004. Referitor la acest proiect, ministrul Finantelor, Ionut Popescu, a declarat ieri unui cotidian central ca "nu ma simt dator sa respect promisiunile electorale ale lui Adrian Nastase".

.

PROIECTE
Un alt proiect de lege retras de catre initiator se refera la trecerea a 90.000 de hectare de padure forestiere din administrarea Regiei Nationale a Padurilor in proprietatea Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, acesta urmand sa sufere o serie de amendamente. Pe lista proiectelor restituite initiatorilor se mai afla cele privind masurile de sprijin pentru romanii din strainatate, modificarea Legii 87/1994 de combatere a evaziunii fiscale - care va suferi modificari - , proiectul de modificare a Legii 44/1994 privind veteranii de razboi si unele drepturi ale invalizilor si vaduvelor de razboi.
×
Subiecte în articol: politic