Acesta a fost procuror-șef la Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, și a vorbit, în emisiunea Sinteza Zilei, de la Antena 3 CNN, despre Revoluția din 1989 și căderea lui Nicolae Ceaușescu.
El a semnat rechizitoriul din Dosarul Revoluției, compus din 3.000 de volume.
Generalul a povestit că militarii MApN dețineau benzi cu cu sunete de joasă frecvență, care provocau senzație de rău în stomac, pe care au derulat-o în Piața Revoluției, pentru a provoca panică în rândul mulțimii, în timpul celebrului discurs de la balcon al lui Nicolae Ceaușescu. Cele două benzi magnetice au fost distruse prin ardere, în seara zilei de 21 decembrie, în cazul în care Nicolae Ceaușescu ar fi rămas la putere.
"Am fost la modul cel mai serios interesat de ceea ce s-a întâmplat cu ocazia acestui meeting și, mai precis, ce anume a dus la destabilizarea mitingului, așa cum toată lumea știe că s-a întâmplat.
Din aproape în aproape, analizând probele avute la dosar, niște probe complexe și complete, am ajuns să-i audiez ca martori pe acei militari de la o unitate specială a MApN, o unitate de propagandă specială la inamic, s-ar putea spune, în termeni academici, război psihologic - aveam o astfel de unitate la nivelul lui 89 - iar acești militari mi-au spus că acel sunet, acel șuierat care se aude, fost generat de o bandă magnetică imprimată cu sunete de joasă frecvență, sunete care au fost concepute cu scopul de a destabiliza, de a induce panică.
Am discutat cu zeci de martori, persoane cât se poate de credibile, oameni maturi la nivelul lui decembrie 89, și cu toții mi-au spus că acea senzație profundă de panică, o durere la nivelul stomacului, s-a resimțit în momentul în care prin difuzoarele din Piața Palatului a fost pusă acea bandă magnetică.
Am discutat chiar cu militarii care mi-au spus că au introdus banda magnetică. Radiodifuziunea Română a asigurat sonorizarea în piață, însă de fiecare dată când Nicolae Ceaușescu vorbea în public, acea rețea radio-difuziune era dublată de rețeaua unității speciale a MApN, pentru ca în caz de nevoie să intervină și să îl protejeze pe Nicolae Ceaușescu în caz de evenimente neplăcute pentru acesta.
Ei bine, la 21 de decembrie au intervenit într-adevăr, dar nu cum și-ar fi dorit Nicolae Ceaușescu, ci cu scopul de a destabiliza mitingul popular, miting popular care a fost agreat de Nicolae Ceaușescu. Acesta, total nerealist, spera ca prin discursul pe care îl va purta în fața multimii să întoarcă opinia publică, care deja se manifesta împotriva regimului.
Întrebându-l pe militarul inginer care știa exact ce conține acea bandă, mi-a spus că pentru a fi concepută o astfel de bandă se foloseau diverse sunete printre care șuierat de mecanizate, de tancuri, de blindate, explozii de grenade, dar și o anumită combinație de sunete de joasă frecventă.
Este bine cunoscut faptul că oamenii reacționează foarte interesant atunci când sunt supuși unor sumete de joasă frecvență, deja nu mai este un secret. La nivelul lui 1989 societatea nu știa despre astfel de procedee, dar astăzi ele sunt cunoscute, și asta s-a întâmplat în decembrie 89.
Caseta a fost importată, asta au spus militarii, n-au fost de acord să declare cine a dat ordinul, dar este evident că un astfel de ordin a venit de la un eșalon superior al MApN, pentru că pe cont propriu nu puteau să își asume o astfel de de acțiune.
Și dacă urmăriți filmulețul, se vede inclusiv faptul că multe priviri se îndreaptă spre acel loc de unde, martorii pe care i-am audiat, au spus că a venit în principal sunetul și acesta a fost un prim impuls. Pentru că după aceea bulgărele s-a rostogolit de la sine, și odată creată panica în rândul acelei mulțimi, se știe, mulțimea reacționează necontrolat atunci când apare senzația de panică, și în felul acesta s-a dat impulsul necesar pentru ca meeting-ul să fie destabilizat.
În seara zilei de 21 decembrie, cele două benzi magnetice au fost distruse prin ardere, tocmai pentru ca în cazul în care Ceaușescu rămânea la putere, să nu fie găsite acele benzi asupra lor", a povestit generalul Cătălin Ranco Pițu.