x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Diaconescu: Instabilitatea politică ar putea crea o fragilitate privind primirea României în Schengen

Diaconescu: Instabilitatea politică ar putea crea o fragilitate privind primirea României în Schengen

de Agerpres    |    04 Mai 2012   •   12:31
Diaconescu: Instabilitatea politică ar putea crea o fragilitate privind primirea României în Schengen

Ministrul in exercitiu al Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, considera ca Olanda avanseaza intr-un sens pozitiv in ceea ce priveste primirea Romaniei in spatiul Schengen, insa considera ca instabilitatea politica din tara ar putea crea o fragilitate in acest caz.

"Va pot spune ca si-au pastrat intentia ca in perioada urmatoare Ministerul de Externe sa trimita o delegatie la Bucuresti pentru a avea un dialog politic aplicat cu autoritatile de la Bucuresti. Exista ideea ca procurorul general al Olandei sa vina la Bucuresti pentru a se interesa tehnic in legatura cu o serie de aspecte in ceea ce priveste functionarea sistemului judiciar. Exista disponibilitatea CE si UE de a afirma clar si direct faptul ca Olanda trebuie sa-si schimbe pozitia in ceea ce priveste Romania. Toate aceste elemente conturate cu eforturi pas cu pas mi-au dat senzatia ca Olanda avanseaza intr-un sens pozitiv in ceea ce priveste decizia sa privind primirea Romaniei in Acordul Schengen. Lucrurile pot evolua, la ei situatia politica in egala masura a evoluat. In mod categoric si la noi instabilitatea politica va genera o oarecare fragilitate a mesajului in legatura cu anumite asumari de etapa pe care Romania mai trebuie sa le faca", a spus Diaconescu, in conferinta de prezentare a bilantului la conducerea MAE.

El a precizat ca adoptarea Strategiei anticoruptie de catre Parlament este un proiect important pentru Olanda.

"Este un proiect la care partenerii nostri occidentali tin foarte, foarte mult, la care si noi, romanii, ar trebui sa tinem si mai mult. Din cate am inteles de la partidele politice, aceasta strategie nu ar prezenta o foarte mare dificultate, dar ar reprezenta un semnal politic extrem de important pe care Romania l-ar da in ceea ce priveste vointa sa de a continua nu numai reforma, dar si lupta impotriva coruptiei, este o tema remanenta aproape exasperanta in relatiile cu partenerii nostri', a mai spus Diaconescu.

×