x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Die Presse: "Traian Băsescu a respins un minoritar german ca premier"

Die Presse: "Traian Băsescu a respins un minoritar german ca premier"

15 Oct 2009   •   00:00

Klaus Iohannis, primarul orasului Hermannstadt (Sibiu), a fost propus de majoritatea parlamentară din România drept candidat la fotoliul de premier, urmând ca rigurozitatea şi eficienţa prin care este cunoscut acesta să ajute la scoaterea ţării din criză. Preşedintele Traian Băsescu se opune însă, argumentând că Iohannis nu ar fi decât o marionetă a partidelor, scrie ziarul austriac Die Presse.



Opoziţia şi-a făcut calculele de capul ei, scrie cotidianul citat de Agerpres. Imediat după ce parlamentul i-a dat marţi premierului Boc votul de neîncredere, mai multe partide s-au apucat să fluture ca succesor la funcţia de premier un membru al minorităţii germane din România, în persoana lui Klaus Iohannis, primarul de succes al oraşului Sibiu.
Acesta ar urma să urnească din loc căruţa guvernamentală blocată şi, cu ajutorul unui guvern de experţi, timp de două luni, să scoată statul membru al Uniunii Europene din grava criza în care se află. Avantajul acestuia ar fi acela că este apartinic şi s-a declarat gata să preia funcţia. Însă preşedintele Traian Băsescu şi-a anunţat opoziţia la adresa lui Iohannis, care are în spatele său o majoritate parlamentară. În opinia lui Băsescu, Iohannis nu ar fi decât o marionetă a partidelor care l-au propus, preşedintele solicitând un guvern de uniune naţională, format din toate partidele, scrie Die Presse.

×
Subiecte în articol: politic