x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Din şapte primari a mai rămas doar unul

Din şapte primari a mai rămas doar unul

de Marius Gîrlașiu    |    15 Apr 2016   •   15:18
Din şapte primari a mai rămas doar unul

Înscrierea candidaturilor pentru alegerile locale s-ar putea face cu uşurinţă la sediul DNA. Din cei şapte primari ai Capitalei aleşi acum patru ani, doar unul singur n-a trecut pragul sediului din Ştirbei Vodă. Asta în timp ce cinci dintre ei şi-au pierdut deja mandatele. Procurorii l-au săltat ieri şi pe primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă. Pesedistul este urmărit penal pentru o evaziune de peste 17 milioane de euro din vreme când era “om de afaceri”.

Începând de ieri, primarul Sectorului 6, liberalul Rareş Mănescu, a rămas singurul edil al Capitalei neatins de dosarele procurorilor. Primarul de la trei, Robert Negoiţă, este urmărit penal de procurorii DNA pentru evaziune fiscală în formă continuată. Negoiţă este suspectat că în perioada 2005-2006, pe vremea când era un simplu afacerist, a construit prin firma sa trei ansambluri rezidenţiale şi avândut în nume propriu 1250 de locuinţe fără a înregistra aceste operaţiuni. Astfel, prejudiciul adus statului ar fi de peste 17 milioane de euro, potrivit DNA. “Este vorba despre subiectul legat de plata TVA-ului la apartamentele vândute pe persoană fizică. Deci o chestiune veche de opt ani, subiect a cărui lămurire mi-o doresc de multă vreme”, anunţase Negoiţă pe facebook înainte de întâlnirea cu procurorii. ''Sper să ajungem cât mai repede în instanţă cu acest dosar şi să-mi dovedesc acolo nevinovăţia. Nu are nicio legătură cu activitatea mea de când fac management public”, a explicat Negoiţă la ieşirea din sediul DNA. Edilul a evitat să spună dacă-şi va retrage candidatura pentru un nou mandat după noile acuzaţii. ''Mi-am anunţat intenţia de a candida. Păi asta e calitatea din 2009. Nu aş fi candidat nici acum patru ani, nici în 2008 la parlamentare'', s-a eschivat primarul în pragul DNA. Dintre edilii aleşi în 2012, doar Negoiţă şi Mănescu au mai rămas în funcţii, restul pierzându-şi mandatele după asaltul procurorilor DNA.

 

Doi dintre ei revin în forţă

Retras în noiembrie anul trecut după tragedia de la Colectiv, Cristian Popescu Piedone s-a răzgândit şi va candida pentru un nou mandat la Sectorul 4 la alegerile din iunie. “Să spun condoleanţe pentru cei care mor pe dinăuntru pentru că le-au murit oameni dragi în Colectiv mi se pare că e mult prea puţin. Să vă descriu ce se simte cu cătuşele la mâini, mâinile alea care semnau ca primarul, e imposibil! Aici se încheie cariera mea politică. Mă retrag!”, scria Piedone în testamentul politic. Chiar dacă este urmărit penal pentru abuz în serviciu, Piedone vrea înapoi la primărie. “M-am gândit cum îmi pot repara onoarea de om. Mi-aţi spus că vreţi să vă luaţi primăria înapoi. Mi-aţi spus că nu v-am dezamăgit şi nu vreau să o fac nici acum. De ce să nu îmi pun experienţa în slujba dumneavoastră?”, şi-a explicat Piedone revenirea. Fostul edil al Sectorului 5 şi-a anunţat şi el come-back-ul. Trimis în judecată pentru o mită de 30 de milioane de euro, Marian Vanghelie a preluat Partidul Dreptăţii Sociale şi va candida, cel mai probabil, pentru un nou mandat la primărie. “Până pe 20 aprilie veţi vedea şapte candidaţi pe cele şase sectoare plus Primăria Generală a Capitalei. Şi atunci o să vedeţi dacă eu candidez sau nu candidez”, a menţinut Vanghelie suspansul.

 

Jurnalul Naţional l-a contactat, ieri, în repetate rânduri pe edilul Sectorului 6, Rareş Mănescu, singurul primar al Capitalei fără dosar la DNA. Liberalul nu a răspuns apelurilor telefonice, întărind zvonurile că Rareş Mănescu ar fi o legendă urbană.

 

Tăriceanu, chemat la DNA

La scurt timp după ce a anunţat că “se gândeşte serios” să candideze la Primăria Capitalei, preşedintele Senatului, C.P. Tăriceanu, a fost citat la DNA în dosarul retrocedărilor ilegale, în care sunt cercetaţi Remus Truică şi prinţul Paul Al României. Liderul ALDE se va prezenta azi la DNA Braşov. “Am ţinut strict secretă această informaţie pentru a verifica dacă lucrătorii DNA scurg informaţii confidenţiale către presă. Cu puţină vreme în urmă, am fost contactat din lumea presei cu întrebarea << Este adevărat că aţi fost invitat la DNA Braşov? >>. Q.E.D.”, a anunţat Tăriceanu.

×