x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Disponibilizarea poliţiştilor, respinsă de deputaţii din comisia de Apărare

Disponibilizarea poliţiştilor, respinsă de deputaţii din comisia de Apărare

de Carmen Vintila    |    13 Apr 2011   •   12:12

Opoziţia din comisia de Apărare a Camerei Deputaţilor a trântit prin vot proiectul de lege iniţiat de Guvern privind disponibilizările din Ministerul de Interne. La propunerea deputatului PSD, Constantin Niţă, proiectul de lege a fost respins cu 12 voturi "pentru”, 4 "împotrivă” şI două abţineri. Dacă povestea se va repeta şI în Comisia de Administraţie, proiectul de lege va ajunge în plen cu raport de respingere, Camera Deputaţilor fiind cameră decizională. Astfel, vor fi salvaţI 8.500 de angajaţI din Ministerul de Interne care urmau să fie daţI afară pentru ca ministerul condus de Traian Igaş să se încadreze în cheltuielile bugetare stabilite pentru acest an.

Dacă legea va trece însă de plen vor rămăne fără loc de muncă 1.700 de poliţişti, 1.500 de poliţişti de frontieră, 2.100 de pompieri şI 2.700 de jandarmi.

"Azi, parlamentarii opoziţiei s-au mobilizat exemplar şi am reuşit să respingem acest proiect de lege în comisia de Apărare. Va exista din partea opoziţiei o mobilizare similară şI la comisia de Administratie fiind raport comun. Este o lege aberantă. Este pentru prima dată când un minister vine să dea afară 8.500 de oameni. Până acum ni s-a spus că nu sunt destui pompieri, nu sunt destui poliţişti , creşte gradul de infracţionalitate, iar pe de alăt parte acum, după statistici, aflăm că aveam prea mulţi. Este o lege aberantă pe care USL nu o va vota”, a declarat la finalul şedinţei, vicepreşedintele comsiei de Apărare, liberalul George Scutaru.

La şedinţa comsiei au luat parte şI reprezentanţI ai organizaţiilor sindicale, printre care preşedintele Pro Lex, Vasile Lincu, care au susţinut şI respingerea legii pentru că o astfel de decizie nu se justifică din punct de vedere financiar. "Noi am propus ca două sporuri care se acordă nejustificat – sporul pentru lucrări de excepţie care reprezintă 50% din salariu şI salariul de merit care se acordă în special şefilor- să fie eliminate, suma economisitădepăşind cu mult economia care s-ar fi făcut cu reducerea de personal”, a susţinut Lincu.

Totodată, acesta a propus o "reorganizare reală” în cadrul ministerului, adică angajaţii să fie încadraţI pe funcţii potrivit atribuţiilor. "Poliţişti să fie doar cei care desfăşoară muncă de poliţie, ceilalţI care desfăşoar alte activităţI să fie încadraţI potrivit acestor atribuţii. Nu sunt de acord ca bucătarii, fochiştii, cântăreţii , sportivii, juriştii şI alţii să fie poliţişti pentru că acest lucru îi afectează pe cei care desfăşoară într-adevăr muncă de poliţie dar şI pe cetăteni”, a mai spus Lincu. Potrivit acestuia, din cauza acestor încadrări ar fi rezultat statisticile potrivit cărora poliţiştii ar fi mai mulţI decât media din UE.

×