x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică “Doctorii” plagiatori, la mâna Universităţilor

“Doctorii” plagiatori, la mâna Universităţilor

de Marius Gîrlașiu    |    27 Apr 2016   •   20:55
“Doctorii” plagiatori, la mâna Universităţilor

Senatul a modificat în totalitate Ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind titlurile de doctor şi plagiatele. Astfel, retragerea şi acordarea titlurilor de doctori va rămâne exclusiv la mâna Universităţilor, iar CNATDCU a fost scos definitiv din joc. Votul final al plenului a fost amânat, ieri, pentru săptămâna viitoare, pentru că ar fi existat “riscul” ca proiectul să pice.

 

“Doctorii” plagiatori pot răsufla uşuraţi. Comisia de învăţământ a Senatului a modificat în şedinţa de luni prevederile din Legea Educaţiei care vizează acordarea şi retragerea titlurilor de doctor. Concret, membrii comisiei conduse de Ecaterina Andronescu au făcut ceea ce ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, ar fi vrut să facă încă din luna februarie prin Hotărâre de Guvern. Au votat ca titlurile de doctor să fie acordate sau retrase exclusiv de universităţi. Astfel, diploma de doctor nu se va mai acorda prin ordin de ministru, ci printr-o hotărâre a Senatului fiecărei universităţi, iar retragerea acesteia va fi decisă tot de instituţia de învăţământ care a emis diploma. Acelaşi lucru îl încercase şi ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, însă în luna martie a renunţat la idee în urma presiunilor venite din mediul academic. Mai mult, senatorii au golit de conţinut Ordonanţa de urgenţă a Guvernului şi au eliminat din text chiar primul articol care stipula că “diploma de doctor încetează să mai producă efecte juridice din momentul comunicării dispoziţiei de retragere a titlului”.

 

Au vrut s-o treacă repede

La nici 24 de ore de la modificările din Comisia de învăţământ, Ordonanţa dedicată plagiatorilor a fost introdusă pe ordinea de zi a Senatului prin suplimentarea acesteia, întrucât raportul Comisiei nici nu fusese redactat. Modificările ar fi trebuit să fie votate în şedinţa de ieri a plenului, însă au fost amânate pentru săptămâna viitoare. Fiind lege organică, ar fi trebuit adoptată cu jumătate plus unu din numărul total al senatorilor, ceea ce înseamnă că ar fi avut nevoie de cel puţin 83 de voturi exprimate. Cum în sală n-au fost prezenţi decât 76 de aleşi, proiectul ar fi fost “în pericol” să pice din lipsă de cvorum, astfel că senatorii l-au lăsat după Paşte. “Este vorba de regândirea puţin a şcolilor doctorale şi a doctoratelor în jurul cărora s-au iscat multe discuţii, ca şi când esenţa acestor şcoli ar fi doar derapajul în care anumite persoane sau instituţii pot ajunge la un moment dat”, a susţinut în plen senatoarea Ecaterina Andronescu, preşedintele Comisiei de învăţământ. În replică, secretarul de stat din ministerul Educaţiei, Andras Kiraly, a explicat sec că “ministerul Educaţiei susţine Ordonanţa în forma adoptată de Guvern”

 

Victor Ponta, Gabriel Oprea, Neculai Onţanu şi ministrul de Interne, Petre Tobă, sunt suspectaţi că şi-au plagiat tezele de doctorat. Rămâne de văzut dacă instituţiile care le-au acordat diploma, le vor retrage titlul de doctor.

 

Rectorul Politehnicii din Bucureşti, Ecaterina Andronescu (PSD) este preşedintele Comisiei de învăţământ din Senat

×