x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dorin Chirtoacă către studenţii din România: Cine este gata să pornească pe o cale mai grea, îl aştept la Chişinău

Dorin Chirtoacă către studenţii din România: Cine este gata să pornească pe o cale mai grea, îl aştept la Chişinău

21 Mar 2009   •   00:00

Primarul municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, i-a îndemnat pe tinerii basarabeni aflaţi la studii în România să se întoarcă acasă după ce vor absolvi facultatea. În acelaşi timp i-a avertizat că în Republica Moldova îi aşteaptă "ani de muncă, fără prea multe avantaje".



În calitate de vicepreşedinte al Partidului Liberal, Chirtoacă s-a întâlnit cu studenţi din mai multe oraşe din România pentru a-i convinge să meargă la vot la alegerile pentru Parlamentul Republicii Moldova care se vor desfăşura pe 5 aprilie. La Bucureşti, primarul Chişinăului le-a dat întâlnire tinerilor la Facultatea de Drept, unde şi el a studiat în perioada 1997-2001. El le-a spus că a ales varianta "firească", de a se întoarce acasă după absolvire, dar a admis că, în ultimii ani, "firescul s-a inversat", tot mai mulţi basarabeni construindu-şi o viaţă în România după facultate. "Eu nu pot decât să vă întind o mână, dar vă spun, din capul locului, că traiul în Republica Moldova nu este uşor. Salariul unui tânăr specialist este aproximativ 1.000 de lei (60 de euro). Noi vom încerca să corectăm aceste lucruri, ca salariul să ajungă măcar la nivelul coşului minim de consum (de aproximativ 1.700 de lei - n.r.), dar începutul astăzi nu este deloc dulce. Permite, însă, să acumulezi o experienţă, să te căleşti. Cine este gata să pornească pe o cale mai grea, îl aştept cu mare drag la Chişinău pentru a-l îndruma şi a-l sprijini în vederea găsirii unui loc de muncă. Schimbarea se va produce în Republica Moldova până la capăt atunci când vom reuşi să avem noi oameni în toate structurile de stat, la toate nivelurile", a afirmat Dorin Chirtoacă, citat de Agerpres.

Piedici mai puţine

Referitor la atmosfera în care se desfăşoară campania electorală în Republica Moldova, el a declarat că Partidul Comuniştilor, aflat la putere, "a pus mai puţine piedici" opoziţiei decât la scrutinul din 2005 şi că partidele de dreapta au un "minim acces" la posturile publice de radio şi de televiziune, ceea ce nu se întâmplă, însă, şi în afara campaniei: "Cred că data aceasta comuniştii vor să piardă alegerile, pentru că îşi dau seama cât de gravă este situaţia şi nu vor să răspundă politic, ci să poată arăta cu degetul la altcineva, în cazul în care lucrurile vor merge spre mai greu". El s-a arătat încrezător în ceea ce priveşte şansele Partidului Liberal de a intra în Parlament, adăugând că formaţiunea din care face parte a întrunit numărul necesar de voturi încă la alegerile locale din 2007, când a fost ales primar al Capitalei. "De atunci, PL s-a bucurat de tot mai multă susţinere, iar în municipiul Chişinău depăşim toate partidele", a spus Dorin Chirtoacă, apreciind că mai sunt cotate cu şanse mai mari de a intra în Parlament Alianţa Moldova Noastră şi Partidul Liberal Democrat.

Întrucât electoratul tradiţional al partidului său se situează, cu precădere, în zona urbană, Chirtoacă a spus că, în timpul acestei campanii, majoritatea activităţilor electorale s-au desfăşurat în sate. Vicepreşedintele PL a afirmat că mizează, la alegerile din 5 aprilie, pe susţinerea tinerilor din România şi a cetăţenilor aflaţi la muncă în străinătate. "M-am întâlnit şi cu cetăţenii din Italia, rugându-i ca, dacă nu vor putea să voteze, cel puţin să-i îndemne pe cei de-acasă să meargă la urne şi, prin aceasta, să compenseze cumva absenteismul, în condiţiile în care aproape un milion de moldoveni lucrează în străinătate din cele 4,3 milioane cât constituie populaţia Republicii Moldova", a precizat Chirtoacă.

Dorin Chirtoacă a absolvit, în 1997, Liceul "Costache Negruzzi", din Iaşi, iar în 2001 Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti. În 2007, a fost ales primar general al municipiului Chişinău. În timpul campaniei electorale, s-a autosuspendat din funcţia de primar, promiţând că va reveni după alegeri pentru a-şi duce misiunea la bun sfârşit.

×
Subiecte în articol: politic chirtoacă