x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dorin Marian, scolit cu Patriciu si Omar

Dorin Marian, scolit cu Patriciu si Omar

de Monica Iordache Apostol    |    20 Feb 2007   •   00:00
Dorin Marian, scolit cu Patriciu si Omar

Dorin Marian a completat seria fi-gurilor CDR-iste din Guvern pentru ca are "experienta politica". Cel putin acesta a fost argumentul pre-mierului Tariceanu. Experienta lui Dorin Marian este insa mult mai vasta, incluzand intalniri cu Omar Hayssam, primirea de onorarii prin fundatia lui Dinu Patriciu si consiliere pentru EADS.

Dorin Marian a completat seria figurilor CDR-iste din Guvern pentru ca are "experienta politica". Cel putin acesta a fost argumentul premierului Tariceanu. Experienta lui Dorin Marian este insa mult mai vasta, incluzand intalniri cu Omar Hayssam, primirea de onorarii prin fundatia lui Dinu Patriciu si consiliere pentru EADS.

Premierul Calin Popescu Tariceanu si-a justificat ieri decizia de a imbogati Guvernul cu inca o figura CDR-ista, cea a lui Dorin Marian. Tariceanu a spus ca l-a adus pe Dorin Marian in Executiv ca prim-consilier al sau "din ratiuni politice". "Criteriile pentru numirea lui Dorin Marian in postul de prim-consilier al primului-ministru au fost de natura politica. Exista nevoia unei coordonari a diverselor departamente, a diversilor consilieri si, tinand cont de experienta pe care o are, am considerat ca este potrivit", a explicat Tariceanu. Desi numele lui Marian a fost pomenit intr-un lung sir de afaceri controversate, pentru premier nu a contat acest lucru, atat timp cat nu exista o hotarare judecatoreasca. "Toate persoanele care au trecut prin politica au anumite lucruri despre care putem sa facem reprosuri. Atat timp cat nu exista o hotarare a justitiei care sa stabileasca o vinovatie, am dreptul sa plec de la prezumtia de nevinovatie", a declarat Tariceanu. Dorin Marian este al doilea personaj din anturajul lui Emil Constantinescu recuperat de Tariceanu, primul fiind Marius Oprea, acum consilier al primului-ministru pe probleme de securitate nationala, fost consilier personal al lui Constantinescu in perioada mandatului de la Cotroceni.

TIGARETA II. Primul scandal in care numele lui Dorin Marian a fost des pomenit de presa dateaza din vremea mandatului presedintelui Emil Constantinescu, din perioada 1996-2000. La acea vreme, Marian era consilier pe probleme de aparare, ordine publica si siguranta nationala al presedintelui Romaniei, iar in intervalul martie-septembrie 2000 a fost seful Administratiei Prezidentiale. Radu Timofte, fost director al SRI, afirma, pe cand era senator PDSR, ca Dorin Marian ar fi virat in Elvetia sume importante de bani provenite din contrabanda cu tigari. Timofte a fost dat in judecata pentru calomnie.

OMAR HAYSSAM. Dupa stagiul de la Cotroceni, Dorin Marian a sarit in barca lui Dinu Patriciu, devenind in 2001 consilier pentru dezvoltarea afacerilor la Rompetrol Group in Sudan. Nici aceasta perioada nu este lipsita de controverse, iar investigatiile presei au legat numele lui Dorin Marian de cel al lui Omar Hayssam, pe filiera Rompetrol. El a recunoscut, in vara lui 2006, ca Hayssam i-a facilitat lui Patriciu accesul la mai multi oficiali sudanezi, printre care un ministru in guvernul de la Khartoum. Din delegatia Rompetrol care s-a deplasat in Sudan a facut parte si Dorin Marian, in calitate de "geolog" angajat al grupului Rompetrol. "Haysam era deja in Sudan cand am ajuns noi. Ne-a intermediat doua sau trei intalniri. Una cu un oficial guvernamental, ministrul Energiei sau Petrolului, nu mai stiu... Au fost si doua intalniri cu reprezentantii unor companii de stat de acolo", declara public fostul consilier prezidential. Acesta a parasit compania Rompetrol in februarie 2002, la cinci luni dupa vizita din Sudan.

BANI DE LA ILI. Numele lui Dorin Marian apare si in lista celor care au primit onorarii de la Institutul pentru Libera Initiativa, o fundatie finantata de Dinu Patriciu. In iunie 2006, verificarile facute de procurorii Parchetului Instantei Supreme asupra conturilor ILI ar fi scos la iveala faptul ca prin ele au fost rulati bani suspectati a fi fost obtinuti prin comiterea de infractiuni. Conform presei, in conturile fundatiei au intrat peste 100 de miliarde de lei de la Grupul Dinu Patriciu, bani transferati la alte fundatii ori folositi pentru efectuarea de plati. Printre cei care ar fi primit onorarii pe aceasta filiera se afla si Dorin Marian.

Urmatorul episod in care apare Dorin Marian este cel al contractului cu EADS, pentru securizarea frontierelor Romaniei. Ministrul de Interne, Vasile Blaga, a declarat public faptul ca Dorin Marian a aparut de cateva ori la renegocierea contractului cu EADS, in calitate de consilier, dar nu a putut confirma faptul ca acesta ar avea vreun interes in derularea contractului cu aceasta firma. "Probabil ca Dorin Marian are interese in consultanta cu EADS, dar mai departe nu stiu. Noi nu putem impune EADS sa nu lucreze cu o firma anume", declara Blaga.

INREGISTRAREA LUI BASESCU. Una dintre ultimele iesiri publice ale lui Dorin Marian a fost legata de aparitia inregistrarii telefonice a unei discutii pe care a avut-o cu Traian Basescu in vremea cand era ministru al Transporturilor, in guvernarea CDR. Mai exact, Basescu se arata consternat ca nici un lider PD nu a fost anuntat de arestarea unui prefect PD, in 1999. Potrivit lui Basescu, Marian l-a sunat, l-a provocat si a inregistrat convorbirea, si la cativa ani a dat-o publicitatii prin Mugur Ciuvica, ca o demonstratie a incercarii lui Traian Basescu de a influenta justitia in cazul prefectului respectiv.

AMINTIRI
Fostul purtator de cuvant al Cotrocenilor din perioada mandatului lui Emil Constantinescu, Rasvan Popescu, povesteste, in volumul de amintiri din perioada in care lucra pentru Presedintie, cum "l-a scos" pe seful statului din scandalul declaratiei ca a fost invins de Securitate. "27 februarie 2000. Scapat singur la Congresul medicilor PNTCD, Emil se lanseaza intr-un atac violent la adresa fostilor securisti si activisti regrupati dupa impuscarea tiranului sub alte palarii politice. Imediat sar in sus cine? PRM, PSD si ApR. Vor scuze publice. La miezul noptii ma suna Dorin Marian, seful Administratiei Prezidentiale: Ce l-a apucat? Nu era programat nici un atac. Cred ca a dat pe-afara. Ne baga-n pamant, ma, ne baga-n pamant. Nu suntem pregatiti acum. Furia a trecut. Cum il scoatem? Decidem sa ne sfatuim. Il sun pe Berteanu, consilierul de comunicare. E relaxat, intr-o saptamana pleaca. O sa conduca un post de radio cu capital francez. Cum il scoatem? N-am nici o idee, ai cuvantul meu! Presedintele ma depaseste, are mai multa imaginatie ca mine. Il sun pe Gheorghe Voicu, seful de la National, mi-a fost coleg la Expres. Crede ca inapoi nu putem da. Dorin l-a consultat pe Nistorescu. E de aceeasi parere. Hotaram sa ne victimizam. Asta place. Perorez (declaratia dlui Popescu): Presedintele n-are de ce sa ceara scuze in fata tarii. El s-a referit strict la fostii securesti si activesti care, imediat ce si-au gasit un nou patron politic, au indus in opinia publica cele mai mari calomnii la adresa presedintelui, ca a fost agent CIA in Muntii Semenic si a vandut secretele tarii", scrie Rasvan Popescu.

AMR CATRE TARICEANU: "PRACTICI NEORTODOXE"
JURNALUL FOTO
Asociatia Magistratilor din Romania i-a adresat ieri premierului Tariceanu (foto) o scrisoare deschisa in care ii solicita "sa asigure magistratura romana ca dl Dorin Marian s-a dezbarat de practicile neortodoxe in raport cu Justitia", pe care le-a avut in perioada in care era consilier prezidential. AMR, sub semnatura judecatoarei Viorica Costiniu, aminteste ca, in 1998, Asociatia semnala intr-o conferinta de presa "existenta de dosare ale instantelor judecatoresti la Ministerul Justitiei, in vremea ministeriatului lui Valeriu Stoica, ori la Cotroceni". In scrisoare se afirma ca Palatul Cotroceni era interesat de un dosar inregistrat pe rolul Sectiei I penale a Tribunalului Bucuresti, dar dintr-o similitudine a numarului de inregistrare s-a transmis un dosar inregistrat pe rolul Judecatoriei Sectorului 1. "Intre chestiunile abordate la conferinta de presa, s-a facut referire si la apostrofarea presedintelui de atunci al Tribunalului Bucuresti de catre dl Dorin Marian prin intermediul dlui Doru Trifoi de la Ministerul Justitiei", se arata in scrisoare.
×