x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dosarele ierarhilor - CNSAS a cerut detalii SRI şi SIE

Dosarele ierarhilor - CNSAS a cerut detalii SRI şi SIE

de Jurnalul National    |    14 Aug 2007   •   00:00
Dosarele ierarhilor - CNSAS a cerut detalii SRI şi SIE
Sursa foto: LUCIAN ALECU/

Colegiul CNSAS a transmis ieri serviciilor secrete, incă depozitare de arhive ale fostei Securităţi, o cerere prin care solicită detalii despre dosarele mai multor inalţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romăne,



Colegiul CNSAS condus de Ladislau Csendes (foto) a transmis ieri serviciilor secrete incă depozitare de arhive ale fostei Securităţi o cerere prin care solicită detalii despre dosarele mai multor inalţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romăne, ocupanţi de funcţii bisericeşti care le permit să acceadă la demnitatea de Patriarh.

Surse din CNSAS au precizat pentru Mediafax că lista transmisă deţinătorilor de arhive nu cuprinde numai nume, ci funcţiile ocupate de cei a căror verificare o aşteaptă CNSAS. "S-a optat, probabil din raţiuni tehnice, la o cerere cu un mesaj de genul: «Vă solicităm să-i verificaţi pe cei care ocupă funcţiile de mitropolit, episcop» şi-aşa mai departe, in locul uneia clasice, in care să indicăm numele şi prenumele celor vizaţi. Probabil că cei de la secretariat au constatat că nu au numele din buletin al tuturor acestora", au mai declarat sursele citate.

Decizia CNSAS de a transmite cererea către SRI şi SIE nu a fost adoptată in unanimitate de membrii Colegiului, unii dintre ei opunăndu-se vehement iniţiativei. Totuşi, decizia de a cere verificarea inalţilor prelaţi ai BOR a fost luată, aşa cum au precizat sursele citate, "la sfărşitul săptămănii trecute".

×
Subiecte în articol: politic