x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dosariada - Haosul desecretizarii

Dosariada - Haosul desecretizarii

de Carmen Vintila    |    Lavinia Dimancea    |    01 Sep 2006   •   00:00
Dosariada - Haosul desecretizarii

Desi ordonanta CNSAS stabileste clar ordinea verificarii demnitarilor si implicit a desecretizarii dosarelor acestora, procesul se face pe sari-te. Asa s-a ajuns ca, de la verificarea bugetarilor de rang inalt, "sa se sara" la preoti si sportivi, fiind pierduti pe traseu sefii serviciilor, judecatorii si sefii Armatei.

Scoaterea la lumina a dosarelor de Securitate ce tin de siguranta nationala se face intr-o harababura totala. Desi legea prevede o anumita ordine de verificare a acestora, CSAT a ignorat acest lucru si a facut o desecretizare "pe sarite".

Legea Ticu si Ordonanta de urgenta de modificare a acesteia (16/2006) prevad o ordine clara de verificare a dosarelor fostei Securitati. Astfel, la articolul 3, indice 1, alineatul 5, scrie negru pe alb ca "verificarile se fac in ordinea stabilita la art. 2, respectandu-se procedurile prevazute la art. 15. Se verifica cu prioritate persoanele alese sau numite in demnitati sau functii la nivel national". Inainte de acest alineat, un altul stabileste ca persoanele care au fost alese sau numite in functii or demnitati publice trebuie sa declare pe proprie raspundere daca au colaborat sau nu cu Securitatea, mentionand in mod imperativ si verificarea din oficiu a acestora.

UNDA VERDE PE ALESE. Articolul 2 invocat mai sus prezinta o lista ordonata de la a) la z) a persoanelor care ocupa functii sau demnitati publice, incepand cu presedintele tarii si terminand cu persoanele care detin titlul de revolutionar. In cazul in care dosarele acestora sunt considerate de siguranta nationala, ele pot fi desecretizate, articolul 20, alineatul 8, din Ordonanta CNSAS stabilind prevederi clare in acest sens. Din lunga lista de la art. 2, CSAT a spicuit insa doar cateva categorii de persoane ale caror dosare sa fie declasificate. Prin hotararea emisa la 1 august a.c., Consiliul a decis ca numai cei prevazuti la literele a), b), c), d), e) si s) sa mearga spre verificare la CNSAS. Sub literele cu pricina se ascund cei care ocupa demnitati si functii politice, de la presedintele tarii, parlamentari, membri ai Guvernului, secretari si subsecretari de stat, consilieri prezidentiali si de stat, prefecti si subprefecti pana la primari, viceprimari, consilieri judeteni si locali si liderii partidelor politice. In plus, lista acestora s-ar mai completa cu o alta categorie, cea prevazuta la litera t) - ierarhii si sefii cultelor religioase, inclusiv preotii, daca propunerea de desecretizare facuta in acest sens de presedintele Traian Basescu ar fi aprobata.

CEI SARITI DIN SCHEMA. In afara deciziei CSAT de desecretizare a ramas mai mult de jumatate din lista, fiind vorba de persoanele de la literele f)-s), t) si u)-z). Desi acestea detin functii grele, ele au scapat cu usurinta din vizorul Consiliului: directorul si adjunctii SRI, SIE, SPP, STS si DGIP, inspectorul general si adjunct al Politiei, presedintii si membrii Consiliului Legislativ, AVAS, Consiliului Concurentei, judecatorii si magistratii de la ICCJ si Curtea Constitutionala, procurorii de la Parchetul General si DNA si guvernatorul BNR. Daca toate aceste categorii au fost sarite de CSAT, presedintele Basescu a pus in schimb ochii pe una care nici macar nu este prevazuta de lege, el solicitand SRI sa analizeze oportunitatea desecretizarii dosarelor sportivilor.

"DEMERSUL ACESTA ESTE O CACEALMA"
"Daca asta inseamna desecretizarea dosarelor tuturor politicienilor, 30 de dosare, atunci demersul este o cacealma", a rabufnit ieri chiar unul dintre membrii CNSAS, Ticu Dumitrescu. Totodata, el a precizat ca, desi termenul pentru ca SRI si SIE sa trimita CNSAS dosarele politicienilor a expirat, unul dintre cele doua servicii a cerut mai mult timp decat cel acordat de CSAT pentru a face acest lucru. Dumitrescu nu a spus insa si care este serviciul secret ce a solicitat prelungirea de termen si nici motivul care a stat la baza acestei cereri. "Ma intreb si eu cat va mai dura pana cand vom primi toate dosarele", a mai spus Ticu Dumitrescu, precizand ca in sedinta de ieri a CNSAS nu s-au discutat decat chestiuni de ordin administrativ. Asadar, institutia nu a luat in discutie solicitarea pe care presedintele Traian Basescu a facut-o catre SRI privind oportunitatea desecretizarii dosarelor sportivilor. De altfel, Legea CNSAS nici nu contine o asemenea prevedere.
×
Subiecte în articol: politic