x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dragnea i-a salvat carnetul de partid lui Ponta

Dragnea i-a salvat carnetul de partid lui Ponta

de Marius Gîrlașiu    |    07 Apr 2017   •   11:18
Dragnea i-a salvat carnetul de partid lui Ponta

Atacurile lui Victor Ponta la adresa conducerii PSD şi a Guvernului Grindeanu rămân deocamdată fără urmări. Liviu Dragnea s-a opus, ieri, în şedinţa Comitetului Executiv de la Sinaia, propunerii de excludere din partid a fostului premier. Mazilirea lui Ponta a fost cerută cu subiect şi pre-dicat de către senatorul Paul Stănescu, unul dintre apropiaţii lui Dragnea, însă liderul PSD a jucat rolul „pacifistului” de serviciu, temându-se că decapitarea disidentului va duce la izbucnirea unor tensiuni interne în partid. 

CEx-ul pesediştilor de la Sinaia a început în forţă cu suspendarea din partid, pe o perioadă de şase luni, a depu­tatului Cătălin Rădulescu, cel care s-a ales cu porecla „depu­tatul AKM” după ce i-a ameninţat cu mitraliera pe românii care au protestat împotriva Guvernului în Piaţa Victoriei. Propunerea de suspendare a lui Rădulescu a fost făcută chiar de liderul PSD Liviu Dragnea, cel care anunţase sancţiunea încă de miercuri seară, când a sosit la Sinaia. 
Între ciocan şi nicovală 
Inevitabil, s-a ajuns şi la problema cea mai arzătoare în partid: răfuiala dintre Victor Ponta şi Liviu Dragnea şi atacurile la baionetă ale fostului premier la adresa conducerii PSD şi a Guver­nului Grindeanu. În spatele uşilor închise, cel care a propus răspicat excluderea lui Ponta din partid a fost senatorul PSD Olt, Paul Stănescu, unul dintre oamenii din anturajul lui Dragnea. Conflictul dintre Stănescu şi Ponta este unul mai vechi şi datează încă dinainte de alegerile parlamentare. Stănescu ar fi explicat în CEx că atacurile lui Ponta nu „lovesc” doar în Liviu Dragnea, ci în tot partidul, iar alţi şefi judeţeni au plusat explicând că „nu mai putem tolera aşa ceva în partid”. Pus între ciocan şi nicovală, Dragnea a refuzat să supună la vot propunerea de excludere pe motiv că nu este cazul să apară tensiuni interne. Printre cei care au încercat să tempe­reze spiritele s-a aflat şi preşe­dintele executiv Niculae Bădălău, un alt apropiat al liderului PSD. Surse din partid au precizat că mutarea lui Dragnea a fost una tactică, în condiţiile în care ar fi existat riscul ca propunerea de exclu­dere să treacă la vot, dat fiind că mulţi dintre liderii organi­zaţiilor judeţene i-ar purta sâmbetele lui Ponta după războiul declanşat în ultima vreme. Astfel, Dragnea şi-a dorit să evite izbucnirea unui conflict de amploare pentru că scandalul ar fi acoperit medi­atic subiectul legii salarizării unitare. Mai mult, o eventuală „decapitare” i-ar fi oferit lui Ponta ocazia să se „victimi­zeze” şi să continue dezvălui­rile promise – un moment prielnic şi pentru planul de rupere a unei facţiuni din partid. Alte surse din PSD au afirmat că, şi dacă ar fi fost supusă la vot, excluderea lui Ponta n-ar fi trecut, fiind lipsită de susţinere în CEx. În această situaţie, imaginea lui Dragnea ar fi avut de suferit, în condi­ţiile în care ar fi devenit oficial că unii dintre liderii PSD încă îl mai susţin pe Ponta. 
Cadou „otrăvit” pentru premierul Grindeanu 
Înainte de şedinţa CEx, Dragnea a avut o întâlnire separată cu miniştrii şi premi­erul Grindeanu, iar sursele JN susţin că preşedintele PSD le-ar fi cerut acestora să se concentreze mai mult pe capi­tolul investiţii, „pentru că stăm prost la capitolul ăsta”. Tot ieri, pesediştii au hotărât să lase în sarcina premierului Grindeanu soarta ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, cel care i-a dezamăgit pe mulţi dintre greii partidului după ce a decis că nu este oportună revocarea şefei DNA şi a procurorului general. Astfel, o eventuală remaniere a lui Tudorel Toader va fi luată doar la Palatul Victoria, însă Liviu Dragnea a explicat că „cel puţin deocam­dată” subiectul nu se impune. 

×